Blog

Veiligheidsissues in de bouw?

Door: De Veilige bouwplaats
Leestijd: 2 minuten
Wat doen jullie aan veiligheid? Is dit een continue proces? Zijn er veiligheidsissues of worden afspraken niet nagekomen... Hoe lossen jullie dit op?

Nadenken over veiligheid heeft nog altijd niet de hoogste prioriteit. Waarom niet? Omdat dit tijd en inspanning vergt en meestal ook geld kost. Veiligheid is communiceren, wanneer er onvoldoende wordt gecommuniceerd dan heeft dit direct gevolgen voor de organisatie. Werkzaamheden die verkeerd worden uitgevoerd, verkeerd gebruik van materialen. Kosten door bouwfouten worden nog steeds ingeschat op meer dan 5% van de omzet. Investeren in veiligheid levert direct een hoop op, niet alleen in tijd maar ook geld.

Investeer in je medewerkers

Betrek bouwvakkers bij veiligheid, luister naar wat hun inbreng of gedachte is, zij zijn degene die de werk omgeving veilig kunnen maken en houden. Waar risico’s zijn neem je samen beslissingen hoe hiermee om te gaan. Risico’s worden zo beter ingeschat en gecommuniceerd, en mede het gedrag wordt zo positief beïnvloedt. Geen opmerkingen over dat iets “onzin” is, en “waarom op deze manier?”, alle negatieve geluiden laat je hiermee vervallen.

Wist je dat?

Veiligheidsissues ontstaan door oa houding (gemakzuchtig), gedrag (koppigheid), stress (werkdruk) en hun eigen mening als het gaat of ze iets wel of niet veilig doen?

Wil je meer informatie over onze toolboxen houding en gedrag? Klik hier.

Aanspreken op (on)veilig gedrag

Het aanspreken van werknemers op onveilig gedrag en het bewustmaken van de werknemers op veiligheid wordt gelukkig al veel meer toegepast, mede door de inzet van de veiligheidskundige op de bouwplaats. Onder de bouwvakkers kan er nog wel wat verbeterd worden, vaak verloopt de communicatie minder door een bepaalde houding of gedrag van een collega. Niet iedereen wil aangesproken worden, of wil de tijd nemen om aan alle veiligheidsaspecten te voldoen. Onder de noemer “we hebben geen tijd hiervoor”.

Stress

Werken onder tijdsdruk geeft stress, dit is niet de beste match als het om veilig gedrag gaat. Veiligheid vraagt om inspanning maar kost ook tijd. Om projecten zo efficiënt mogelijk te kunnen doen, ligt de focus op het productieproces, oa de kosten van personeel, materialen moeten duurzamer, sneller kunnen opleveren etc.

Safety is expensive, try an accident

Ik denk dat deze kop de lading wel dekt! Investeer in veiligheid en bespreek veiligheidsissues in bijvoorbeeld een toolbox. Veiligheid moet een cultuur worden, stimuleren en motiveren van personeel. Investeer je als ondernemer niet in veiligheid dan kan dit een hoop geld kosten. Als uitvoerder moet je betrokken zijn op de bouwplaats, vraag bij collega’s waar ze tegenaanlopen, waarom ze iets wel of niet doen. Laat zien dat jullie de veiligheid serieus nemen.

Wil je meer informatie ontvangen over onze toolboxen?

Toets gratis jouw veiligheidskennis!

Toets op een leuke en GRATIS manier je veiligheidskennis met het spelen van de
GPI-game en win een foodtruck voor jouw bouwplaats.

Het beste van deveiligebouwplaats.nl direct in je mail? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Dit artikel delen

De Veilige bouwplaats
De Veilige bouwplaats

Auteur

De Veilige bouwplaats
De Veilige bouwplaats

Blog schrijven

Wil je gebruik maken van ons blognetwerk om te gaan gastbloggen over veiligheid op de bouwplaats? Vul dan het onderstaande formulier in.

Dit artikel delen

Volg ons

Volg ons op de meest populaire social media kanalen en ontvang regelmatige nieuwe updates van ons!

Uitgelichte blog

Gerelateerde berichten

Algemene veiligheid

Allround bouwvakker

De allround bouwvakker. Wat zijn de vaardigheden van de bouwvakker? Vaardigheden genoeg, maar zijn deze wel up to date met alle nieuwe ontwikkelingen in de bouw?

Lees meer »

De Veilige Bouwplaats nieuwsbrief komt eraan

Schrijf je alvast in.