Veilig werken is mensenwerk!

Je kunt alleen veilig werken als je bewust aanwezig bent op de bouwplaats. Iedereen kan veilig werken, als je het maar wilt. Met de bouwplaats maken we ruimte voor de juiste houding en het gewenste gedrag. 

Onze veiligheidscategorieën

We blijven werken aan parate kennis, de juiste vaardigheden en het faciliteren van een veiligheidscultuur.

Cultuur

De veiligheid op een bouwplaats wordt ondersteund door een sectorbrede veiligheidscultuur. Op dit moment hebben we die cultuur niet en wordt iedere bouwplaatsmedewerker overspoeld door een kakofonie aan “hier werken we zo” berichten. Verschillend per bouwplaats-eigenaar en gedragen binnen de eigen teams. Samen met de bouwplaats moeten we deze patronen doorbreken en ruimte bieden aan het faciliteren van een nieuwe cultuur, waarbij de bouwplaats de archtitect is van het ontwerp.

Kennis

Kennis moet een hoge relevantie hebben voor de ontvanger en het kennisbehoud moet  meetbaar zijn. Veiligheidskennis moet parate kennis zijn! 

Vaardigheden

De kennis omzetten in het doen. Welke vaardigheden zien we als noodzakelijk voor de realisatie van een veilige werkomgeving?

Veiligheidscultuur

Veiligheid & gezondheid

Veilig werken overstijgt veiligheidsregels

Veilig werken gaat niet alleen over fysieke veiligheid, maar gaat ook over sociale veiligheid en de persoonlijke gezondheid. Alle drie zijn ze terug te voeren naar een teveel aan belasting. 

De mentale belasting om, vanwege de planning, nog even snel iets met bijvoorbeeld een trapje te doen. De mentale en soms zelfs fysieke belasting die iemand voelt om zich wel of niet uit te spreken of de mogelijkheid dat iemand wordt buitengesloten. En de fysieke belasting door toch te veel tegelijk te tillen of te werken zonder noodzakelijke PBM’s. Veilig werken gaat over houding & gedrag. Het vraagt van de sector een investering in het stimuleren van ander gedrag in tijd en geld.

Veiligheidspreventie anno 2023

De bouwplaats faciliteren om te leren communiceren. Het is de belangrijkste vaardigheid die bijdraagt aan de sociale veiligheid. Hoe hoger de sociale veiligheid, hoe makkelijker men elkaar aanspreekt en zich laat aanspreken. Meer aanspreken verlaagt de kans op ongevallen. Communiceren is een vaardigheid die ook de bouwplaats kan leren en beheersen.

Meer veiligheid in je emailbox?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van De Veilige Bouwplaats. Dan bouwen we samen aan een veiligere werkplek voor iedereen in de bouw. 

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.