Werken met gevaarlijke stoffen

Door:
De redactie
Gepubliceerd op:
1 juni 2023
Leestijd:
2 minuten

Iedereen komt weleens in aanraking met gevaarlijke stoffen. Vaak gaat het om stoffen die je niet eens kunt zien of ruiken, of waarvan je niet zou verwachten dat ze zo schadelijk kunnen zijn. Van verf- en lakproducten in kapperszaken en oplosmiddelen in schoonmaakproducten, tot meelstof in bakkerijen. Maar ook voor de bouw en renovatie zijn er tal van gevaarlijke stoffen waarmee je in aanraking kan komen. Wist je dat je ziek van kan worden? Als je blootgesteld wordt aan gevaarlijke stoffen kun je allergische reacties krijgen en in het ergste geval zelfs ernstige longziektes en kanker. Werken met gevaarlijke stoffen is zeker geen kinderspel.

Welke stoffen zijn gevaarlijk?

Jaarlijks lopen er weer een aantal mensen ziektes op door onveilige omgang met gevaarlijke stoffen op het werk. Werkgevers zijn zich meer ervan bewust en passen voldoende voorzorgsmaatregelen aan. Ook wordt er steeds meer met vervangende stoffen gewerkt die minder schadelijk zijn. Maar nog steeds is niet iedereen zich ervan bewust, omdat gevaarlijke stoffen niet altijd waarneembaar zijn. Soms zit het gevaar in de combinatie met andere stoffen. Maar gevaarlijke stoffen kunnen ook ontstaan tijdens werkzaamheden. Zoals bijvoorbeeld met houtstof, dit komt vrij bij schuren en frezen. Kwartsstof bij boren en slijpen van steen en beton. Asbest bij verwerken.

Houtstof – Kwartsstof – Lasrook – Dieselmotor emissie – Isocyanaten – Chroom-6 – Allergenen (sensibiliserende stoffen) – Asbest – Bestrijdingsmiddelen – Houtstof – Huid irriterende stoffen – Kankerverwekkende en mutagene stoffen – Kwartsstof – Lasrook – Nano deeltjes – Ontplofbare stoffen – Ontvlambare stoffen

Wat te doen?

Gevaarlijke stoffen kunnen op allerlei manieren je lichaam binnen dringen, niet alleen via je mond of neus maar ook via je huid.

Wees alert op het gebruik van gevaarlijke stoffen, let goed op etiketten en mocht deze ontbreken overleg dan.

Vermijd blootstelling:

  • vraag je werkgever naar de beste werkmethode;
  • gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen;
  • trek werkkleding uit voor het eten;
  • rook, eet en drink niet op de werkplek;
  • let ook op collega’s die met gevaarlijke stoffen werken.

Het gevaar zit niet alleen op de korte termijn, misselijkheid en duizeligheid, maar ook op langere termijn, asbestose, kanker, schade aan zenuwstelsel.

Ken de gevaren en symbolen

De Veilige Bouwplaats biedt de gelegenheid om alle gevaren en symbolen te leren. Speel eenvoudig op je app en leer alle symbolen. Samen maken wij de bouwplaats veilig!

DELEN

Meer van dit

Meer veiligheid in je emailbox?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van De Veilige Bouwplaats. Dan bouwen we samen aan een veiligere werkplek voor iedereen in de bouw. 

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.