,

Welke kennis moet een bouwvakker hebben?

Door:
De redactie
Gepubliceerd op:
6 februari 2023
Leestijd:
2 minuten

Als bouwvakker heb je een zware (fysieke) en verantwoordelijke baan. Je werkzaamheden vinden plaats op verschillende locaties, van krappe ondergrondse ruimtes tot hoog in een hijskraan. Bouwvakkers zijn vaak praktisch ingesteld en hebben natuurlijk ook de nodige theoretische kennis. Maar welke kennis en vaardigheden heeft men niet paraat? En hoe wil je deze kennis overbrengen?

Welke competenties en vaardigheden zijn van belang?

Een bouwplaatsmedewerker moet uithoudingsvermogen en doorzettingsvermogen hebben, zowel fysiek als mentaal. Spieren en gezond verstand alleen is niet voldoende. Er zijn ook vakspecifieke beroepen in de bouw waarbij je nog meer vaardigheden nodig hebt. We benoemen er hier een paar: metselen, loodgieterswerk, schilderen, dakbedekking, lassen, elektra aanleggen, betonboren etc. Vakkundigheid is hier echt van belang, van kennis hebben van bouwmaterialen tot aan het werken met machines.

Vaardigheden zijn belangrijk maar competenties wellicht nog wel meer. In de bouw werk je niet alleen, je werkt samen in een team, dus goede communicatieve eigenschappen is zeker een aanbeveling. Collega’s kunnen elkaar aanspreken en ook naar elkaar luisteren. Dit komt zeker ten goede als het gaat om een veilige werkplek.

Wij zijn benieuwd waar het nog aan schort als het gaat om kennis en vaardigheden bij de bouwplaatsmedewerkers. Reageer per mail, support@deveiligebouwplaats.nl

De Veilige Bouwplaats denkt graag mee!

DELEN

Meer van dit

Meer veiligheid in je emailbox?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van De Veilige Bouwplaats. Dan bouwen we samen aan een veiligere werkplek voor iedereen in de bouw. 

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.