Een overkill aan veiligheidsregels?

Door:
De redactie
Gepubliceerd op:
24 november 2022
Leestijd:
2 minuten

Je hoort het soms op de bouwplaats, is er een overkill aan veiligheidsregels? Bouw vakkers denken soms graag terug aan de “oude tijd” toen het allemaal om productie ging. Nu ligt steeds meer de nadruk op veiligheid op de bouwplaats. In de afgelopen decennia zijn er veel veranderingen opgetreden op het gebied van veiligheid. Of het nu door nieuwe technologieën, nieuwe wetten, nieuwe regels of gewoon meer aandacht voor veiligheid is. Degenen die jarenlang al werkzaam zijn in de bouw zien een enorme verschuiving met steeds meer veiligheidsregels.

Overdreven veel?

Zijn er inmiddels overdreven veel veiligheidsregels? Wij denken van niet. Wellicht voor de mensen die al jaren werkzaam zijn wel, zij voeren dagelijks de werkzaamheden uit en kennen de gevaren wel. Hierdoor zijn de veiligheidsissues en aandachtspunten vaak dag in dag uit dezelfde. De discussies over veiligheid gaan vaak over een handvol gevaren voor het werk dat die dag aan de gang is. De reden hiervoor is dat diezelfde gevaren vaak de oorzaak zijn van de meeste incidenten. Hoewel het bespreken van en focussen op dezelfde oude gevaren overbodig kan worden, is het belangrijk om er nooit neerbuigend over te doen.

Procedures

Alle werkzaamheden moeten goed voorbereid worden, veel uren zijn hier in gestoken om al het papierwerk in te vullen. En ook worden er nog discussies gevoerd over de veiligheid voor alle werkzaamheden. Personeel kan zich gaan irriteren over al deze discussies. Zij hebben vertrouwen in hun capaciteiten en kennis. Anderen zijn weer bereid meer risico’s te nemen. Dit is een van de redenen waarom veiligheidskwesties voortdurend moeten worden benadrukt, ook al lijkt het overbodig geworden om erover te praten.

Veiligheidscultuur

Het is duidelijk dat veiligheid voor sommige overbodig kan zijn. Maar werknemers moeten begrijpen dat we er allemaal aan moeten worden herinnerd om gefocust te blijven op veilig werken. Het zijn vaak dezelfde oude gevaren die ervoor zorgen dat er incidenten plaatsvinden op de bouwplaats. Het is bekend dat vallen, struikelen, elektrocuties, aanrijdingen, verkeerd gebruik van machines de belangrijkste oorzaken zijn van alle incidenten, en deze werkzaamheden hoe vaak je deze ook uitvoert komt bij ieder project weer voor.

Een veiligheidscultuur moet je aan blijven bouwen.

Wil je meer weten over de Veilige Bouwplaats? Lees dan even verder.

DELEN

Meer van dit

Meer veiligheid in je emailbox?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van De Veilige Bouwplaats. Dan bouwen we samen aan een veiligere werkplek voor iedereen in de bouw. 

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.