Blog

VCA Game

Door: Christine Tuch
Leestijd: 2 minuten
Meest voorkomende risico's in de bouw
Veiligheid op de bouwplaats is een belangrijk thema voor alle participanten betrokken bij de bouwplaats. De complexiteit van de bouwplaats is enorm toegenomen en dat maakt dit thema een flinke opgave. Door deze complexiteit is een top down-oplossing niet meer toereikend om de gewenste verandering te realiseren. Het is tijd om gezamenlijk te denken vanuit de bottom up-benadering met een nieuwe manier van organiseren. Waarbij iedereen wordt betrokken om tot de juiste en meest relevante oplossingen te komen. De Veilige Bouwplaats start hier.

Veilig werken is vooral een keuze. Je kiest er voor om veilig te werken of om risico’s te nemen. Maar je kunt alleen verantwoord kiezen als je weet wat de veiligheidseisen en veiligheidsregels zijn. Het veiligheidssysteem VCA geeft aan hoe je veilig kunt werken. Speel de VCA Game en behaal je diploma direct.

Waarom heb jij VCA nodig?

Vanuit dit systeem zijn scholing en examens ontwikkeld. In een centraal diplomaregister zie je wie voor het VCA-examen zijn geslaagd. VCA is niet wettelijk geregeld maar het is een verplichting die veel opdrachtgevers aan bedrijven opleggen. En die bedrijven vragen dat natuurlijk ook aan de zzp-ers die op hun bouwplaatsen werken. Voor een bedrijf is het ook een manier om een gestructureerd arbo-beleid te voeren. Onderdeel van het VCA-systeem is de scholing van medewerkers.

Het gat tussen weten en toepassen

Hiermee wordt misschien wel mooi aangegeven waar het gat zit tussen weten en toepassen. Als je je bezigheden niet als risicovol ervaart, let je waarschijnlijk minder op de veiligheid. Toch begint het met weten. Als je de kennis niet hebt, kun je die immers ook niet toepassen.

Voorbereiding examen VCA

De Bouwbattle VCA is een moderne vorm van leren waarin de basistraining VCA en VOL VCA zijn omgevormd tot een game. De game bereid je voor op het landelijk erkend examen. Dat examen kan Bouwradius voor je regelen wanneer je met de Bouwbattle VCA aan de slag gaat.

Maak je weerbaar als werknemer

Een certificaat wordt vaak als een verplicht nummer beschouwd. Maar draai het eens om. In tijden waar vast werk niet meer zo vanzelfsprekend is en waar samenwerking en expertise gevraagd worden, maak jij je door een CV met de nodige certificaten interessant voor elke opdrachtgever! Zeker als je ook nog eens laat zien dat je de kennis weet toe te passen.

Maak je sterk als ZZP-er of MKB

Als ZZP-er of als MKB bedrijf is het net zo goed een must om over VCA certificering voor je onderneming te beschikken en certificaten voor leidinggevenden en werknemers. We hoeven jou als zelfstandig ondernemer niets meer te vertellen over onderscheidend vermogen en kwaliteit, toch? Je zult je onderneming vanzelfsprekend willen opkrikken tot het beste niveau en steeds willen bijspijkeren om te voldoen aan de laatste eisen. Misschien nog één interessant puntje specifiek voor de ZZP-er voor wat betreft de Bouwbattle VCA. Je kunt hem lekker in je vrije tijd doen. Hoef je er geen werkdag voor op te offeren.

VOL VCA voor de ZZP-er

Van ZZP’ers wordt verwacht dat ze het VOL VCA-diploma bezitten. Daarbij hoort een pas die tien jaar geldig is. In de cursus Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA (VOL VCA) leer je om voorbeeld te zijn voor mensen op de werkvloer op het gebied van veiligheid. Je hebt geen vooropleiding nodig. Het diploma VOL VCA bewijst dat je de punten uit de VCA checklist voor het veilig werken op de werkplaats kent.

Meld je snel aan en start vandaag nog. Speel de VCA game

Toets gratis jouw veiligheidskennis!

Toets op een leuke en GRATIS manier je veiligheidskennis met het spelen van de
GPI-game en win een foodtruck voor jouw bouwplaats.

BRON: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Het beste van deveiligebouwplaats.nl direct in je mail? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Dit artikel delen

Auteur: Christine Tuch
De Veilige bouwplaats

Auteur

Christine Tuch
De Veilige bouwplaats

Blog schrijven

Wil je gebruik maken van ons blognetwerk om te gaan gastbloggen over veiligheid op de bouwplaats? Vul dan het onderstaande formulier in.

Dit artikel delen

Volg ons

Volg ons op de meest populaire social media kanalen en ontvang regelmatige nieuwe updates van ons!

Uitgelichte blog

Algemene veiligheid

Allround bouwvakker

De allround bouwvakker. Wat zijn de vaardigheden van de bouwvakker? Vaardigheden genoeg, maar zijn deze wel up to date met alle nieuwe ontwikkelingen in de bouw?

Lees meer »

Gerelateerde berichten

Algemene veiligheid

Allround bouwvakker

De allround bouwvakker. Wat zijn de vaardigheden van de bouwvakker? Vaardigheden genoeg, maar zijn deze wel up to date met alle nieuwe ontwikkelingen in de bouw?

Lees meer »
Noodsituaties
Algemene veiligheid

Samenwerken in de bouw

Samenwerken in de bouw, gaat niet vanzelf! Organiseren en samen de kennis bundelen met alle deelnemende partijen.

Lees meer »

De Veilige Bouwplaats nieuwsbrief komt eraan

Schrijf je alvast in.