Blog

Laatste Minuut Risico Analyse?

Door: Christine Tuch
Leestijd: 2 minuten
Man uit de bouw voert controle uit
Veiligheid op de bouwplaats is een belangrijk thema voor alle participanten betrokken bij de bouwplaats. De complexiteit van de bouwplaats is enorm toegenomen en dat maakt dit thema een flinke opgave. Door deze complexiteit is een top down-oplossing niet meer toereikend om de gewenste verandering te realiseren. Het is tijd om gezamenlijk te denken vanuit de bottom up-benadering met een nieuwe manier van organiseren. Waarbij iedereen wordt betrokken om tot de juiste en meest relevante oplossingen te komen. De Veilige Bouwplaats start hier.

Veiligheid voor iedereen! De Laatste Minuut Risico Analyse, een laatste check op de werkplek om alle veiligheidsrisico’s vast te stellen. LMRA is bij de meeste bedrijven aardig ingeburgerd. Desondanks wordt wel eens getwijfeld aan het praktisch nut van het uitvoeren van de LMRA. Het is immers een extra handeling. Hoe zorg je ervoor dat medewerkers zich toch bewust zijn van veiligheidsrisico’s. Veiligheid voor iedereen….Kortom voer jij een Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA) uit?

Wat is een LMRA

Een LMRA is een beknopte laatste check op de werkplek om vast te stellen of er risico’s zijn op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu.

Juist deze laatste check helpt om de kans op incidenten te verkleinen. Daarmee worden de risico’s in kaart gebracht. Zodat deze direct verholpen kunnen worden, om te zorgen dat de veiligheid en gezondheid van de medewerkers niet in het geding komen. Situaties kunnen veranderen voor aanvang van werkzaamheden. En soms kunnen gevaren en risico’s op de werkplek alleen vroegtijdig worden gesignaleerd als men er bij stil staat. Deze laatste check helpt bij dit bewustzijn.

Voorkomen is tenslotte beter dan genezen, en in het geval van ongevallen kan dat spreekwoord letterlijk geïnterpreteerd worden. Eerst worden alle gevaren bekeken voordat iedereen van start gaat met het werk.

Drie stappen LMRA

Beoordelen van de risico’s

1. Welke risico’s zijn aanwezig?
Is er bijvoorbeeld sprake van struikel gevaar, gevaar voor vallende voorwerpen, elektrocutie of explosiegevaar? Of gevaar voor knellen of stoten, of blootstelling aan gevaarlijke stoffen? Is er een gevaar voor milieuvervuiling? Wat kan de medewerker tijdens het uitvoeren van de taak nog overkomen? Wat is het mogelijke gevolg daarvan en de kans dat dit effect zich voordoet?

2. Heb ik de juiste kennis/informatie?
Kent de medewerker zijn/haar taken, de inhoud van de TRA, werkvergunning en werkinstructie? Kent de medewerker de vluchtroutes, verzamelplaatsen en locaties van nooddouches en brandblussers?

3. Is voldaan aan de nodige voorwaarden?
Hoe zijn de weersomstandigheden? Is het gereedschap in goede staat en gekeurd? Is de werkplek opgeruimd? Bieden de PBM voldoende bescherming? Is de werkplek voldoende verlicht?

Bepaal welke maatregelen kunnen worden genomen om de nog aanwezige risico’s weg te nemen? Maatregelen worden genomen om de nog aanwezige risico’s weg te nemen.

Wanneer voer je een LMRA uit?

Op ieder moment van de dag, op de werkplek en voor aanvang van de werkzaamheden wordt een LMRA uitgevoerd.

Deze voer je uit als de werkvergunning is vrijgegeven maar wel vóór aanvang van het werk of tijdens het werk, wanneer de werkzaamheden of omstandigheden veranderen.

Er kan altijd sprake zijn van gevaren en risico’s die niet direct met het werk te maken hebben, ook bij routine werkzaamheden. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen in de vorm van Taak Risico Analyses, procedures, werkinstructies en werkvergunningen. Is een werkvergunning niet van toepassing, dan moet toch een LMRA worden uitgevoerd om risico’s te kunnen beheersen. De risico’s tijdens de werkzaamheden kunnen per seconde veranderen. Dus ook na een korte pauze of voorval moet een LMRA worden uitgevoerd. 

De procedure kan dus wel op papier staan. Desondanks dien je er wel voor te zorgen dat LMRA’s ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. Ook toezicht van de leidinggevenden mag hier niet ontbreken. 

De kracht van herhaling

Herhaling van iedere boodschap is uitermate belangrijk. Wil je dat de boodschap goed overkomt? Benoem dan de successen maar ook de minder succesvolle voorbeelden. Bied voldoende toolbox meetings aan om veiligheid te bespreken. Uiteindelijk is iedereen verantwoordelijk voor zijn eigen veiligheid, maar ook voor de veiligheid van zijn collega’s.

Wil jij je VCA diploma in 1 keer behalen? Battle mee en verbeter je VCA kennis!

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen op jouw bouwplaats!

Toets gratis jouw veiligheidskennis!

Toets op een leuke en GRATIS manier je veiligheidskennis met het spelen van de
GPI-game en win een foodtruck voor jouw bouwplaats.

BRON: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Het beste van deveiligebouwplaats.nl direct in je mail? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Dit artikel delen

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Auteur: Christine Tuch
De Veilige bouwplaats

Auteur

Christine Tuch
De Veilige bouwplaats

Blog schrijven

Wil je gebruik maken van ons blognetwerk om te gaan gastbloggen over veiligheid op de bouwplaats? Vul dan het onderstaande formulier in.

Dit artikel delen

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Volg ons

Volg ons op de meest populaire social media kanalen en ontvang regelmatige nieuwe updates van ons!

Uitgelichte blog

Gevaren, risico's en preventie

Gebaren op de Bouwplaats

Een veilige bouwplaats, wie wil dit nou niet? Het is natuurlijk zeer positief dat ieder bedrijf er op zijn eigen manier invulling aan probeert te geven. Maar het blijkt dus niet zo eenvoudig als dat het klinkt. Er zijn veel initiatieven om de veiligheid te vergroten op de bouwplaats, maar de verbinding tussen deze initiatieven is nog minimaal. Want een veilige bouwplaats maken we samen met alle bouwplaats-participanten.

Lees meer »

Gerelateerde berichten

Gevaren, risico's en preventie

Gebaren op de Bouwplaats

Een veilige bouwplaats, wie wil dit nou niet? Het is natuurlijk zeer positief dat ieder bedrijf er op zijn eigen manier invulling aan probeert te geven. Maar het blijkt dus niet zo eenvoudig als dat het klinkt. Er zijn veel initiatieven om de veiligheid te vergroten op de bouwplaats, maar de verbinding tussen deze initiatieven is nog minimaal. Want een veilige bouwplaats maken we samen met alle bouwplaats-participanten.

Lees meer »
Algemene veiligheid

De juiste houding is jouw sterkste fundament

Bij een veiligheidshouding denken we natuurlijk al snel aan hoe je de juiste houding aanneemt bij het tillen van zware lasten of niet te lang gebogen werkt. Hiervoor zijn reeds regels en adviezen om eventueel ongemak voor de werknemer (en in het verlengde de werkgever) te voorkomen. Maar vergeet niet wat je kan bewerkstelligen met houding en gedrag. Dit is een sterk fundament voor een veilige bouwplaats.

Lees meer »
Algemene veiligheid

Dit is de GPI-game: Veiligheid altijd op zak.

De GPI-game is de app die bewuste veiligheidskennis activeert. Ontdek hoe je samen kunt werken aan veiligheid op de bouwplaats door samen te leren in spelvorm. En hoe handig is het als je ‘m gewoon altijd uit je broekzak kunt toveren; waar je ook bent? Met de Generieke Poortinstructie Game speel jij voor veiligheid, wanneer het jou uitkomt en voor een Foodtruck in de maandelijkse Foodtruck Competitie. Check hier alle ins en outs.

Lees meer »

De Veilige Bouwplaats nieuwsbrief komt eraan

Schrijf je alvast in.