Bouwvakker tilt houten balk

Wie is verantwoordelijk voor de veiligheid?

Door:
Christine Tuch
Gepubliceerd op:
18 augustus 2021
Leestijd:
2 minuten


De regels op het gebied van de veiligheid op de bouwplaats zijn niet altijd even duidelijk. Wie is waarvoor verantwoordelijk? De opdrachtgever of de aannemer? De aannemer is verantwoordelijk voor de veiligheid op de bouwplaats. Die verantwoordelijkheid geldt niet alleen voor de gezondheid en veiligheid van eigen werknemers maar ook voor ZZP’ers en derden. Bovendien moet de aannemer beschikken over een veiligheidssysteem (regels en werkwijzen).

De bouw is een risicovolle en complexe omgeving

Inspectie SZW doet regelmatig onderzoek naar de naleving van veiligheidsregels op bouwplaatsen in Nederland. De bouw is een risicovolle en complexe omgeving waarin een ongeluk in een klein hoekje zit. Denk alleen al aan de machines, constructies en materialen waarmee wordt gewerkt. Daarnaast zijn er ook nog allemaal voertuigen op en rondom de bouw die ook weer veiligheidsrisico’s met zich meebrengen. Bovendien zijn er op een bouwplaats altijd veel mensen op één plek bij elkaar. Kortom, de kans op ongelukken is groot in de bouw en die kans neemt nog eens toe als men zich niet houdt aan de veiligheidsregels.

Bouwprocessen

Op een bouwplaats wordt vaak met meerdere bedrijven tegelijkertijd aan een project gewerkt. Door het samenwerken ontstaan er verschillende risico’s voor gezond en veilig werken. De aannemer moet de veiligheid waarborgen in de uitvoeringsfase. De voorschriften, de bouwproces bepalingen zijn opgenomen in het Arbobesluit. Wanneer er meerdere werkgevers en/of zelfstandigen samenwerken. Dan moet de opdrachtgever voor de ontwerpfase één of meer coördinatoren aanstellen. De coördinatoren hebben de taak om erop toe te zien dat er veilig kan worden gewerkt. Ondanks deze voorziening gaat het met name bij grote en complexe bouwwerken, nog wel eens goed mis.

In de afgelopen jaren hebben zich op bouwplaatsen verschillende tragische ongevallen voorgedaan. Steeds was de conclusie dat de regie op de bouwplaatsen zoek was. Het overzicht ontbreekt. Het advies is om bij bouwprojecten één centrale partij aan te wijzen voor de verantwoordelijkheid van de risicobeheersing.

Kortom: Wie is verantwoordelijk voor de veiligheid? Zijn we dat niet allemaal?

De veilige bouwplaats helpt! Kijk op de https://deveiligebouwplaats.nl/ voor meer informatie.

DELEN

Christine Tuch

Meer van dit

Meer veiligheid in je emailbox?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van De Veilige Bouwplaats. Dan bouwen we samen aan een veiligere werkplek voor iedereen in de bouw. 

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.