Waarschuwingsborden verhogen de veiligheid

Door:
De redactie
Gepubliceerd op:
2 december 2021
Leestijd:
2 minuten

Personeel en bezoekers worden door de waarschuwingsborden op de hoogte gebracht van potentiële gevaren. Een (goed) verzorgde bouwplaats draagt niet alleen maar bij aan, veiligheid, gezondheid en welzijn van medewerkers. Maar het voorkomt ook faalkosten en schade aan materiaal. Waarschuwingsborden verhogen de veiligheid. Voor verschillende potentiële gevaren op de bouwplaats, zijn er diverse beschikbaar.

Waarschuw voor risico’s

Het werken in de bouw brengt de nodige risico’s met zich mee. Het is van groot belang om personeel en bezoekers te waarschuwen voor de aanwezige risico’s. Door het waarschuwen worden risico’s beperkt, waardoor een veilige(re) werkomgeving wordt gecreëerd. Toch een beter gevoel als je weet dat veiligheid hoog op de prioriteitenlijst staat.

Eén taal

Het gebruik van de juiste veiligheidsborden in de bouw maakt tekst in veel gevallen zelfs overbodig. Pictogrammen op waarschuwingsborden zijn universeel en daardoor voor iedereen te lezen. Bij het plaatsen van de borden is het belangrijk dat deze worden geplaatst op de juiste locatie. Ook met de gebaren van Bouwspraak, spreekt iedereen dezelfde taal.

Weet jij wat dit bord betekent?

Verplichte veiligheidssignalering

Aangezien veiligheidssignalering levens kan redden, is het in veel gevallen verplicht om risico’s visueel over te brengen op personeel en bezoekers van een bouwplaats. De werkgever is wettelijk verplicht veiligheidsborden te gebruiken als de werkplek, het gereedschap, machines of rijdend materieel een gevaar kunnen vormen voor de gezondheid of de veiligheid. Daarnaast wordt van de werkgever verwacht dat hij het personeel informeert over de betekenis van de waarschuwingsborden.

Een Veilige Bouwplaats daar bouw je samen aan

Naast waarschuwingsborden voor het aangeven van gevaren, zijn er nog meer maatregelen die je als werkgever kunt treffen om een veilige bouwplaats te creëren. Denk aan wegbebakening, persoonsbescherming, valbeveiliging, brandwering, verbandtrommels en randbeveiliging. Maar vergeet de toolbox sessies niet. Spreek je collega aan waneer je ziet dat hij/zij onveilig bezig is, samen bouwen aan veiligheid!

Hoe groot is jouw veiligheidskennis? Speel de gratis game en test je kennis!

DELEN

Meer van dit

Meer veiligheid in je emailbox?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van De Veilige Bouwplaats. Dan bouwen we samen aan een veiligere werkplek voor iedereen in de bouw. 

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.