Top 10 van hoogste risico’s in de bouw 2022

Door:
De redactie
Gepubliceerd op:
12 september 2022
Leestijd:
4 minuten

Veiligheid is een belangrijk thema en bij elk ongeluk dient een uitgebreide evaluatie te worden opgemaakt. Hoe dit kon gebeuren en hoe had het voorkomen kunnen worden? Wat staat er in de top 10 van hoogste risico’s in de bouw 2022? Risico analyse is geen statisch begrip, daar waar werkzaamheden steeds wijzigen zal het risico ook steeds wijzigen.

Wij zijn in gesprek gegaan met een aantal KAM coördinatoren om zo een top 10 van hoogste risico’s in de bouw 2022 voor jullie op te stellen.

1. Vallen van hoogte en struikelen

Een opgeruimde werkplek klinkt logisch maar is nog altijd een punt van aandacht op de bouw. In de hectiek van de dag wil dit nog weleens vergeten worden. Vallen van hoogte, veelal gebeurt dit niet van hoge hoogtes, maar juist onder de 2,5 meter. De gevolgen van een lage val zijn meestal niet heel ernstig maar kunnen wel voor blijvend letsel zorgen. Laat staan de gevolgen vanaf hoger gelegen hoogtes.

2. Onjuist gebruik van valbescherming

Collectieve veiligheidsvoorziening is een must maar ook de persoonlijke beschermingsmiddelen worden nog weleens niet correct gebruikt. Er zijn situaties waarbij de persoonlijke beschermingsmiddelen je in de weg zitten, waardoor er toch even snel buiten de paden wordt gewerkt.

3. Werken onder tijdsdruk

Ook deze mag zeker niet vergeten worden. Werken onder tijdsdruk wordt ook veel genoemd. Om het werk op tijd af te krijgen, worden stappen overgeslagen. Ook verloopt de communicatie vaak minder onder tijdsdruk. Knelpunten of fouten worden niet aan elkaar doorgegeven. Dit kan de veiligheid voor iedereen op de bouwplaats in gevaar brengen.

4. Fysieke belasting

Werken in de bouw is zwaar. Mensen belasten hun lichaam dagelijks. Bij een te hoge lichamelijke belasting kunnen werknemers lichamelijke klachten krijgen. Vaak voorkomend bij cyclisch werk zoals stuken, steiger bouwen en staal vlechten.

5. Gevaarlijke stoffen

De gevolgen voor de gezondheid van gevaarlijke stoffen zoals kwarts en asbest zijn bekend. En tevens koolstofvezels en nano deeltjes komen niet ten goede aan onze gezondheid. Grenswaarden zijn vast gesteld voor ieders gezondheid. Maar dit kunnen wel sluipmoordenaars worden als je niet de juiste voorzorgsmaatregelen neemt.

6. Communicatie

Elkaar begrijpen is van groot belang. Signalen geven zijn al op de bouwplaats geïntroduceerd met Bouwspraak. Toch is er nog veel miscommunicatie op de bouwplaats. Ja knikken, maar het niet begrijpen, vaak gaat het hier om een taalbarrière. Maar ook de VCA kennis die niet paraat is bij veel medewerkers. Dit alles kan weerstand geven tussen de bouwplaats medewerkers. Met de Veilige Bouwplaats zetten wij in op communicatie, ook met alle talen die werkzaam zijn op de bouwplaats. Wil je meer weten hoe wij dit aanpakken? Lees hier even verder!

7. Elektrocutie

Gereedschappen worden steeds complexer. Daarom zijn ze vaak uitgerust met een noodstop voorziening. Het aarden van systemen is van groot belang. Ook gebouw onderdelen, zoals een raster plafond kan onder stroom komen te staan tijdens een verbouwing, met alle risico’s van dien.

8. Onvoldoende (vak)kennis

Het grootste risico tijdens montage- of installatiewerkzaamheden is het gebrek aan vakkennis. Verkeerd geïnstalleerde of gemonteerde onderdelen kunnen voor enorme schades zorgen maar ook direct de veiligheid die in het geding kan komen hierdoor. De Veilige bouwplaats verzorgt tevens toolboxen, om zo de vakkennis goed over te dragen, lees hier meer…

Toolboxen

9. Hijskranen en graafmachines

Juist bij het werken met grote machines is het lastig om steeds het overzicht te bewaken. Met alle handelingen die je doet en de wijzigende bouwplaats activiteiten gaat het hier ook wel eens mis.

10. Weersomstandigheden

Storm, windkracht 7 en meer… zware regen of sneeuwval, zon, hoge temperaturen… Dit zijn allemaal elementen waardoor werkzaamheden op een bouwplaats gevaarlijk kunnen uitpakken. Denk aan werken op hoogte, vol in de zon of bij hevige wind.

Wil je meer weten over de Veilige Bouwplaats, lees dan hier verder.

DELEN

Meer van dit

Meer veiligheid in je emailbox?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van De Veilige Bouwplaats. Dan bouwen we samen aan een veiligere werkplek voor iedereen in de bouw. 

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.