Is VCA moeilijk?

Door:
De redactie
Gepubliceerd op:
1 september 2021
Leestijd:
3 minuten

Het VCA examen wordt over het algemeen als best wel lastig beschouwd. De meeste cursisten zakken omdat ze te weinig tijd hebben genomen om te leren. Bepaalde VCA stof moet je echt leren en weten. Neem zodoende voldoende tijd om te leren. Dan is VCA ineens niet meer moeilijk.

Waar ligt dit aan?

Uit onderzoek blijkt dat sinds de VCA examens aangepast zijn het slagingspercentage gedaald is.

Er zijn nieuwe vragen toegevoegd aan het examen, die zijn moeilijk voor kandidaten die gewend zijn (oude) vragen uit hun hoofd te leren. Ook zijn er nieuwe vraagvormen toegevoegd waarbij meer dan één antwoord goed is. Ook zijn er vragen bij waarbij de kandidaat de lesstof moet toepassen op een geschetste werksituatie. Dit is soms moeilijker doordat de kandidaat de werksituatie niet begrijpt, de lesstof niet kan toepassen.

Tevens de instroom van bijzondere doelgroepen. Denk aan mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven, maar wel goed zijn met hun handen. Maar ook de grotere instroom van buitenlandse werknemers uit landen waar het opleidingsniveau lager ligt.

VCA examen tips

Is VCA moeilijk? Ja het VCA examen heeft ook lastige en instinkers vragen. VCA examen gaan is meer dan alleen zorgen dat je de lesstof beheerst. Om ervoor te zorgen dat je optimaal kunt scoren tijdens het examen hebben we wat tips voor je.

Neem de tijd

De tijd die men krijgt voor het maken van een VCA examen is voor de gemiddelde kandidaat royaal genoeg. Examen VCA Basis is 60 minuten en voor VCA VOL heb je 75 minuten de tijd. Over het algemeen houd je 20 a 25 minuten over. Door haasten worden veel meer fouten gemaakt, neem dus de tijd om de vraag rustig te lezen.

Goed lezen

Je komt misschien wel woorden tegen als: Niet – Geen – Onjuist – Alleen – Beste. Wanneer deze woorden in een vraag staan moet je extra alert zijn.

Vraag je bij elke vraag goed af wat de vraagsteller van je verwacht

Oftewel, wat voor antwoord moet ik kiezen?

Controleer je gekozen antwoord of het antwoord geeft op de vraag die gesteld is.

Wanneer je een antwoord gekozen hebt kun je in veel gevallen een controle uitvoeren. Als een VCA vraag gaat over persoonlijke beschermingsmiddelen, controleer dan of je ook persoonlijke beschermingsmiddelen hebt gekozen in je antwoord. Als de vragende zin begint met Wie, moet je een antwoord hebben waarbij je een persoon of persoonsvorm hebt gekozen.

Wil jij je VCA diploma in 1 keer behalen? Meld je snel aan en start vandaag nog. Speel de VCA game

DELEN

Meer van dit

Meer veiligheid in je emailbox?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van De Veilige Bouwplaats. Dan bouwen we samen aan een veiligere werkplek voor iedereen in de bouw. 

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.