Man in de bouw zet helm op

Hoe ontstaan ongevallen in de bouwsector?

Door:
Christine Tuch
Gepubliceerd op:
4 augustus 2021
Leestijd:
3 minuten


Op de bouwplaats is een grote hoeveelheid aan verschillende partijen aanwezig zijn, dit werkt onveilige situaties in de hand. Is dit dan de reden hoe ongevallen ontstaan in de bouwsector?

De complexiteit van de bouwplaats vraagt om nieuwe methode

Jaarlijks gebeuren er nog ongelukken op de bouwplaats, soms met letsel maar ook met blijvend letsel, en in het ergste geval met een dodelijke afloop. Dit ondanks alle initiatieven met de nadruk op veilig werken. Er zijn tal van veiligheidsvideo’s, poortinstructies en apps om onveilige situaties te melden. Maar met de vele verschillende partijen, zoals leveranciers, onderaannemers, zzp-ers en uitzendbureaus op de bouwplaatsen geeft dit ook complexiteit.

Op hoogte werken?

Hoe ontstaan ongevallen in de bouwsector? De inspectie constateert dat bij meer dan de helft van de ongevallen de oorzaak ligt bij het vallen van hoogte of gelijke hoogte. Bijna een kwart wordt getroffen door voorwerpen, producten of andere onderdelen en 15% krijgt een ernstig ongeval door contact met machines, gereedschap en voertuigen op de bouw. De schaalvergroting en de fragmentatie op de bouwplaats kunnen een oorzaak zijn van de grotere kans op ongevallen.

De verantwoordelijkheid ligt bij de opdrachtgevers, wie verzorgt de communicatie met al deze partijen? Hoe weet je dat iedere bouwplaats medewerker op de hoogte is? Wordt er door de opdrachtgever rekening gehouden met de keuze voor een aannemer, die veiligheid hoog in het vaandel heeft? Hebben alle aanwezige op de bouwplaats de juiste kennis in huis als het gaat om veiligheid? Heel veel bedrijven investeren al het nodige in veiligheid.

Met Rockpit willen wij graag nog een stap verder zetten

Veiligheid moet meer centraal staan. Het veranderen van gedrag kan je motiveren zodra je hier bedrijfsbreed aandacht aan besteed. Werkprocessen uitleggen waarbij veiligheid steeds wordt benoemt, meer toolbox sessies aanbieden waardoor je ook kan navragen of iedereen het heeft begrepen. Een verbetering in houding, gedrag, cultuur en bewustzijn is noodzakelijk.

Maak je eigen profiel

Met Rockpit betrekken wij alle medewerkers actief en ontvang je een uitnodiging voor de bouwplaats waarbij jij werkzaam bent. Je maakt als bouwplaats medewerker je eigen profiel aan en dit profiel blijft van jou. Hier kan jij je skills, ervaring invullen en up to date houden. Heb jij deelgenomen aan een expert sessie of een battle quiz op gebied van veiligheid, ook deze kan je allemaal uploaden aan jouw account, en ontvang hiervoor de erkenning dmv een batch!

Wil je meer informatie over Rockpit, bekijk hier de mogelijkheden!

Wil je eerst je GPI oefenen? Dat kan en is nog gratis ook!

DELEN

Christine Tuch

Meer van dit

Meer veiligheid in je emailbox?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van De Veilige Bouwplaats. Dan bouwen we samen aan een veiligere werkplek voor iedereen in de bouw. 

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.