Speel de Generieke Poortinstructie op je mobiel

Generieke Poortinstructie

Door:
De redactie
Gepubliceerd op:
6 december 2021
Leestijd:
6 minuten

Wat is de GPI?

De GPI vervangt alle algemene veiligheidsinstructies die nu overal apart worden gegeven. Een uniforme Generieke Poortinstructie voor alle bouwplaatsen voorkomt verwarring, vergroot de bewustwording rond veilig werken en bespaart tijd. Door middel van een veiligheidsfilm en een uitleg van de (veiligheids) instructies krijg je een reeks oefenvragen en kan je starten met het maken van de toets. Heb je de toets vragen correct beantwoord dan ontvang jij je certificaat.

Het doel van deze instructie is het creëren van bewustzijn en meer duidelijkheid over de verwachtingen op het gebied van veiligheid op de bouwplaats. De Generieke Poortinstructie is de stimulans om het veilige gedrag op de bouwplaatsen te triggeren. Doordat de GPI gelijk is voor alle bedrijven en bouwplaatsen, is er sprake van een duidelijke norm. Zo kan er geen onduidelijkheid meer ontstaan.

Waarom GPI

De Generieke Poortinstructies is een veiligheids certificering, deze wordt op vele bouwplaatsen verplicht gesteld. Dit om veilig gedrag op de bouwplaats te bevorderen. Met dit certificaat weet jij welke risico’s er zijn en welke regels gelden en hoe je je moet gedragen. Met als doel een hoger veiligheidsbewustzijn niveau en meer duidelijkheid voor alle deelnemers op de bouwplaats.

Met de GPI moet veilig gedrag op de bouwplaats verder verbeteren. Doordat de GPI gelijk is voor alle bedrijven en bouwplaatsen, is er duidelijkheid over het gewenste veiligheidsgedrag voor alle deelnemers op de bouwplaatsen. De norm is en wordt hiermee gezet.

Hoe werkt de GPI?

Om de GPI te halen moeten modules worden gevolgd en getoetst. Hiervoor kan je terecht op de website gpi.nu. Deze toets kan je online doen, vanuit huis of zelfs op je mobiele telefoon. Heb je de GPI toets behaald, dan geldt deze een jaar. Met het GPI certificaat kan je als medewerker op alle bouwplaatsen van bij de Governance Code aangesloten bouw- en installatiebedrijven terecht.

Hoeveel kost de GPI?

De GPI kun je online behalen. De toets bestaat uit een introductiefilm, oefenvragen en toetsvragen. Wanneer de GPI behaald is, krijg je direct het certificaat. Deze is 1 jaar geldig. Je betaalt € 8,75 per inlogcode, hiermee kun je de toets 3 keer doen. 

Voor wie is een GPI certificaat?

Alle aangesloten bouwbedrijven die de Governance Code Veiligheid Bouw voeren, vragen bij binnenkomst naar je Generieke Poort instructie. Wanneer je het GPI certificaat hebt behaald dan wordt je toegelaten op alle bouwplaatsen van bij de Governance Code aangesloten bouw- en installatiebedrijven toegelaten. Er zullen op andere locaties, bij niet aangesloten bedrijven, toch ook nog specifieke poortinstructies voorkomen.

Indien je geen certificaat hebt dan dien je je aan te melden op de website van GPI. Hier volg jij de module die jij nodig hebt en kan je de toets maken om jouw certificaat te halen. Na het behalen van je GPI ontvang je een certificaat dat één jaar geldig is en kun je alle bouwplaatsen van de bij de Governance Code aangesloten bouwbedrijven aan de slag!

Is de GPI moeilijk?

De Generieke Poortinstructie zijn een aantal vragen mbt de veiligheid op de bouwplaats. Voordat je de toets begint krijg je eerst een instructie video te zien en een aantal oefenvragen. Hierna kan je gelijk de toets maken, deze toets is online en kan je vanuit huis of werk maken. Heb je moeite met de vraagstelling dan kan deze toets soms lastig zijn.

GPI vragen oefenen?

Wij hebben een GPI game ontwikkeld waardoor jouw slagingskans 100% wordt! Wil jij de toets oefenen? Klik dan hier en meld je aan voor deze gratis game. Game met collega’s of tegen de robot Ronnie en toets of jouw kennis voldoende is om het certificaat te halen. Speel de game en maak kans op mooie prijzen!

Hoelang is deze geldig?

Wanneer je de toets vragen goed hebt beantwoord dan ontvang je het GPI certificaat. Dit is één jaar geldig en deze dien je ieder jaar opnieuw te maken. Ben je geslaagd? Dan wordt je geregistreerd in het Register GPI en kun je meteen het GPI-certificaat downloaden. Met dit certificaat kan je bij alle bouwplaatsen terecht, de bedrijven die zijn aangesloten bij de Governance Code. Zo is iedereen bekent met de algemene veiligheidsinstructies. Wel zo veilig toch?

Voor wie is de GPI?

De GPI is voor iedereen die werkzaam is op de bouwplaats. Wanneer je je aanmeldt aan de poort van de bouwlocatie kijkt de hoofdaannemer of je met een geldig bewijs in het Register GPI staat. Dus wil je toegang tot de bouwplaats dan moet jij in het bezit zijn van het GPI certificaat. De controle geldt voor iedereen dus ook voor bezoekers. Ben je een bezoeker dan mag je alleen mee onder begeleiding, je hoeft niet in het bezit te zijn van een GPI. Wel geldt voor de bezoekers de verplichting om vooraf de veiligheidsfilm te bekijken over de veiligheidsrisico’s en veiligheidsregels op de bouwplaats.

Welk GPI certificaat heb ik nodig?

Er zijn drie verschillende soorten GPI certificaten:

  • GPI Infra
  • GPI B&U
  • GPI Installatie

Kies de GPI Infra als je gaat werken aan een bouwproject voor grond-, weg-, water- of railbouw. Kies de GPI B&U als je gaat werken in een bouwproject voor woning-, industrie-, kantoor- of multifunctionele bouw. Kies de module installatie als je werkt in de installatie projecten. Wanneer je niet precies weet welke voor jou noodzakelijk is, kan je het beste de GPI installatie kiezen. Dit is de meest uitgebreide GPI en gericht op alle type bouwlocaties.

Waar kan ik mijn GPI certificaat halen

Heb je je kennis over veiligheid getoetst onze GPI game? Heb je voldoende vragen correct beantwoord dan krijg jij een groen licht om je certificaat te halen. Graag verwijzen wij je door naar de website en wensen jouw succes met het behalen van het certificaat!

Ik ben Zzp’er

Om toegang te krijgen tot de bouwplaats, ook als Zzp’er heb je het GPI certificaat nodig. Voor alle bouwplaatsen die zijn aangesloten bij de Governance code. Dit geldt ook voor de medewerkers van hoofdaannemers, onderaannemers, toeleveranciers, transporteurs, ingehuurde krachten tot aan vertegenwoordigers van opdrachtgevers en ingenieursbureaus.

Ik heb al een VCA certificaat, is dit niet voldoende?

Ook al ben je in het bezit van een (VOL) VCA-certificaat of Digitaal Veiligheids Paspoort (DVP). Het GPI certificaat moet je behaalt hebben. Diegene die alleen op bezoek komt (altijd onder begeleiding) hoeft geen GPI te volgen. Zij dienen de veiligheidsaanwijzingen van hun begeleider op te volgen en worden geadviseerd de veiligheidsinstructie en film voor bezoekers vooraf te bekijken. Deze is beschikbaar op www.gpi.nu. 

Test nu gratis je parate veiligheidskennis en meld je snel aan en maak kans op mooie prijzen! Zo bouwen wij samen aan een veilige bouwplaats.

DELEN

Meer van dit

Meer veiligheid in je emailbox?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van De Veilige Bouwplaats. Dan bouwen we samen aan een veiligere werkplek voor iedereen in de bouw. 

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.