Één beslissing

Door:
De redactie
Gepubliceerd op:
15 november 2022
Leestijd:
2 minuten

Een groot aantal bedrijven stellen hun jaarlijkse doelen op om de veiligheid te verbeteren. Veel bedrijven geven hierbij als doel op geen ongevallen meer op de bouwplaats. Geen incidenten, blessures en geen verwondingen. Om dit doel te behalen, moeten alle medewerkers meewerken en is hun inspanning nodig. Één beslissing.

Wanneer je als organisatie al veel investeert in veiligheid, de apparatuur is allemaal onderhouden en gekeurd evenals de persoonlijke beveiligingsmiddelen. De bewegwijzering en afzetlinten zijn geplaatst. De medewerkers hebben deelgenomen aan de toolboxen. Dit zijn een paar voorbeelden die bijdragen aan een veilige werkplek. Maar helaas ook dan ben je er nog niet, er is echt meer nodig voor een ongeval vrije bouwplaats.

Kies altijd voor veilig

Veiligheid hangt af ook af van beslissingen die worden genomen door de medewerkers die er werken. Zelfs de meest voorzichtige werknemer kan risico’s creëren door enkel een slechte keuze. Ook goed opgeleiden medewerkers kunnen weleens een foute beslissing maken. Meestal heeft iemand hier ook zijn/haar redenen voor. Veel voorkomende redenen om even niet aan veiligheid te denken…

Zelfgenoegzaamheid, overmoed, gebrek aan kennis, minder focus, tijdsdruk, vermoeidheid, ziekte etc etc.

Er is maar één beslissing nodig

Zoals hierboven vermeld, kost het inspanning van iedereen om altijd de juiste beslissing te nemen. Situaties zijn nooit hetzelfde in de bouw en daarom ook niet altijd goed in te schatten. Alle inspanningen om veilig te werken kunnen op elk moment worden ondermijnd door een slechte beslissing van één persoon.

Hoewel het waar is dat één verkeerde beslissing tot ernstig letsel kan leiden, geldt hetzelfde voor veilig werken. Om in de loop van de tijd een letsel vrije werkplek te behouden, moet één beslissing tegelijk worden genomen om het werk veilig af te ronden. Concentreer je op de werkzaamheden en uitvoering zodat je altijd veiligheid op nummer één zet.

Wat de reden ook is, veiligheid moet top of mind zijn. Hoe kunnen we dit bewerkstelligen? Lees hier verder.

DELEN

Meer van dit

Meer veiligheid in je emailbox?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van De Veilige Bouwplaats. Dan bouwen we samen aan een veiligere werkplek voor iedereen in de bouw. 

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.