Circulair bouwen kent nog veel open eindjes, ook als het gaat om veiligheid. Meer dan ooit komt het aan op een combinatie van vakmanschap en inzicht op de bouwplaats. In het verleden hield ik me bezig met veiligheid, duurzaamheid en kwaliteit. Ook op de bouwplaats. Dit maakt dat ik nog altijd door een “veiligheidsbril” naar een steiger op een werk kijk. Nu ik me vooral bezighoud met Circulair en veilig bouwen en de vertaalslag maak naar de uitvoering, doet zich opnieuw de gelegenheid voor om veiligheid, naast kwaliteit, tot integraal onderdeel te maken.
Purpose Work(s)
Op verzoek van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) deed Leren voor Morgen onderzoek naar Circular Skills. Het resultaat hiervan is onder andere een 7-tal principes van circulair werk. Zij bieden een raamwerk om concrete skills te omschrijven voor verschillende vakmensen en professionals. Samen met Joris Belt schreef ik het programma “Purpose Work(s)”.
Met de vakman in gesprek over de werkprincipes
We gaan met de vakman in gesprek over de werkprincipes van Circulair bouwen. Wat betekent dat nou in de praktijk om demontabel te bouwen én aan de norm te voldoen? Want behalve over duurzaamheid gaat het ook om veilig blijven werken!
Op basis van de circulaire werkprincipes van Leren voor Morgen organiseren we een praktische oefening op de bouwplaats om inzicht te krijgen in:
- de benodigde (circulaire) vaardigheden voor 5 tot 10 basisberoepen in de bouw- en installatietechniek
- de trainingsbehoeften van deze werknemers om circulaire projecten te realiseren
Leidend in deze oefening is het besef dat vakmensen die trots zijn op hun ambacht met veel creativiteit oplossingen kunnen bedenken voor de uitdagingen van het circulair bouwen.
Door mensen de ruimte te geven hun eigen oplossingen te bedenken, vergroten we de kwaliteit van werk
De circulaire werkprincipes zullen fungeren als een stip op de horizon: zo is het bijvoorbeeld van belang dat we losmaakbaar gaan werken. Verschillende vakmensen kunnen op verschillende manieren invulling geven aan deze uitdaging. Door mensen de ruimte te geven hun eigen oplossingen te bedenken, vergroten we de kwaliteit van werk. Het betekent dus vooral dat we kennis komen ophalen! Deze kennis gaat dan over anders ontwerpen of detailleren. Dit betekent dat de vakman in gesprek mag gaan met de ontwerper over circulair en veilig bouwen. Deze kennis gaan we vervolgens verankeren in het beroepsonderwijs.
De vakman die in gesprek gaat met de ontwerper over een gezamenlijke uitdaging, dat is uitdagend en vraagt veel van beide partijen. We hebben het dan over soft skills die het verschil maken tussen elkaar respecteren en van elkaar leren. En dat is pas het begin!
Figuur 1: de 7 circulaire werkprincipes, bron: Leren voor Morgen (2020)
De vakman bouwt circulair, veilig én aan zijn skills paspoort
In samenwerking met ISSO en Volandis onderzoeken wij hoe circulair bouwen de vakman meerwaarde en een skills paspoort/ervaringscertificaat kan verschaffen. Dat bedoelen wij met meervoudig waarde creëren!
Wil je meepraten over hoe we circulair en veilig kunnen bouwen? Laat het me weten:
Cora Jongenotter
tel.: +31623167711