8 tips voor een veilige bouwplaats. Wat is er nodig voor een veilige werkomgeving? Zijn er omstandigheden op de bouwplaats waarvan iedereen wel weet, dat moet beter! Met een aantal kleine tips kan je al ver komen. Wat is de veiligheidscultuur bij jullie op de bouwplaats?
Een veiligheidsprogramma op de werkplek bestaat uit alle processen, protocollen en richtlijnen die zijn ingevoerd om de risico’s ter plaatse te beperken en het aantal letsels en ziektes te verminderen. Daarvoor moeten alle werknemers wel actief hun steentje bijdragen, pas dan kan er een veilige werkplek gecreëerd worden.
Wat is veiligheid op de werkplek?
Een aantal veiligheidstips die makkelijk kunnen worden toegepast. Hoewel de volgende tips niet de enige zijn, behoren ze wel bij het fundament voor een veiligere bouwplaats en dragen bij aan minder risico’s op locatie.
De Veilige bouwplaats komt graag een keer langs bij jullie op de bouwplaats
1. Meld altijd onveilige omstandigheden
Soms kunnen werknemers aarzelen om specifieke onveilige omstandigheden en gevaren te melden. Soms ook uit angst om zichzelf of iemand anders in de problemen te brengen. Dit is niet bevorderlijk voor een veilige werkomgeving, omdat het de kans op een ongeval of letsel ter plaatse kan vergroten. Alle personeelsleden moeten onveilige omstandigheden onmiddellijk melden om hun collega’s en zichzelf te beschermen. Zodra een gevaar of risico is geïdentificeerd, moeten de juiste procedures worden gevolgd, collega’s informeren om de risico’s snel en effectief te beperken.
2. Houd een schone werkplek
Werknemers dienen onnodige voorwerpen op te ruimen en hun werkplek opgeruimd te houden. Ook gemorste vloeistoffen afdekken of opruimen, dit voorkomt onnodig uitglijden.
3. Draag persoonlijke beschermingsmiddelen
Voor de handliggend? Maar wel belangrijk om werknemers eraan te herinneren dat ze altijd de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) moeten dragen. Vaak vergeten of kiezen werknemers ervoor om een specifiek onderdeel van de uitrusting, zoals een veiligheidsbril of een helm, niet te dragen, omdat ze denken dat het misschien niet nodig is of dat ze de taak snel kunnen afmaken zonder. Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn toegewezen om werknemers te beschermen tegen letsel of ziekte. Herinner hen er altijd aan om de juiste PBM te dragen die voor de taak is toegewezen.
4. Neem pauzes
Werknemers die vermoeid en overwerkt zijn, is niet bevordelijk voor de veiligheid. Pauze nemen is belangrijk om uit te rusten en op te laden. Vermoeide teamleden kunnen een risico vormen omdat ze zich niet volledig op de taak kunnen concentreren.
5. Sla geen stappen over
Vaak is er werkdruk om iets snel af te maken, hierdoor worden vaak stappen overgeslagen om sneller klaar te zijn. Worden gereedschappen en apparatuur niet op de juiste manier gebruikt? Dit moet koste wat het kost worden vermeden. Herinner collega’s eraan dat procedures zorgvuldig zijn opgesteld om risico’s te vermijden, dus de veiligste optie is om ze te volgen.
6. Blijf op de hoogte van nieuwe procedures of protocollen
Nieuwe procedures, protocollen of apparatuur worden met regelmaat geïntroduceerd. Niet altijd is hier voldoende tijd om een goede instructie bij te geven. Goede training en opleiding voor de werknemers is van belang. Stimuleer een cultuur van steun en moedig werknemers aan om vragen te stellen. Stem af met de expert of er nog extra aandacht voor het onderwerp nodig is.
7. Juiste houding
Het is belangrijk om taken in de juiste houding uit te voeren. Van het tillen van zware voorwerpen tot het zitten achter een computer, de juiste houding wordt nog wel eens vergeten. Het belang van een goede houding is om te voorkomen dat er langdurige schade aan hun nek, rug of schouders zal ontstaan.
8. Begeleiding bieden aan nieuwe medewerkers
Doorgewinterde en ervaren teamleden moeten altijd begeleiding bieden aan nieuwere werknemers. Het is van essentieel belang om hen voor te lichten over de veiligheidscultuur van de organisatie en de normen die zij hanteert om een sterke basis voor veiligheid te behouden. Van het melden van onveilige omstandigheden tot het nemen van pauzes, alle kleine stapjes kunnen hieraan bijdragen. Wanneer iedereen volledig op de hoogte is kan er een sterkere veiligheidscultuur gecreëerd worden.
Een veiligere werkomgeving is een win-winsituatie voor alle betrokkenen. Geef prioriteit aan educatie voor alle medewerkers.
De Veilige Bouwplaats denkt hierin mee, meer informatie over onze tools?