Blog

Gehoorschade, beter om te voorkomen

Door: De Veilige bouwplaats
Leestijd: 2 minuten
Persoonlijke-beschermingsmiddelen
Hoe herken je gehoorschade? Kan je herstellen van gehoorschade? Kan je je beschermen tegen gehoorschade? Gehoorschade, beter om te voorkomen?

Wat doe jij om gehoorschade te voorkomen? Te veel geluid op het werk of tijdens events kan het gehoor beschadigen. Hoe herken je gehoorschade? Kan je herstellen van gehoorschade? Kan je je beschermen tegen gehoorschade? Gehoorschade, beter om te voorkomen

Teveel geluid

Geluid ontstaat door snelle luchtdrukverschillen. Als die luchtdrukverschillen heel erg groot zijn, kan schade in het oor optreden. Blootstelling aan een grote geluidsdosis zal leiden tot tijdelijke gehoorvermindering, oorsuizen of een pieptoon. 

Bij incidentele blootstelling zal het gehoor zich in principe wel herstellen. Maar bij geregelde blootstelling aan een grote dosis kan een blijvende gehoorschade ontstaan. Deze schade ontstaat meestal geleidelijk, maar kan ook acuut optreden.

Waaraan herken je gehoorschade?

  • harder praten
  • geluid van tv en radio harder
  • geen hoge tonen of zachte geluiden meer horen
  • moeite met telefoneren
  • moeite hebben om een gesprek te voeren in een rumoerige omgeving
  • fluit-, piep- of bromtonen horen

Veel geluid vergroot niet alleen de kans op gehoorschade, maar kan ook stress geven, concentratie problemen en vermoeidheid geven.

Grotere kans op gehoorschade

Een verhoogde kans met hoge geluidsniveaus vallen bij de beroepen zoals hout- en metaalbewerkers, bouwvakkers, vrachtwagenchauffeurs, defensiepersoneel, politieagenten, boeren en dj’s. Ook in minder voor de hand liggende sectoren komt soms schadelijk geluid voor, zoals in zwembaden, gymnastiekzalen, recreatiecentra en kinderdagverblijven.

Volg de regels op

Werkgevers zijn verplicht om (gehoor)schade bij hun personeel te voorkomen. Ook werknemers zelf hebben verplichtingen, dus wanneer je dagelijks werkzaam bent in een omgeving waar 85 dB(A) rondgaat dan moet je gehoorbeschermers dragen. Is de blootstelling hoger dan 87 dB (A) dan wordt de grenswaarde overschreden en dan moet er direct actie op worden ondernomen. Wil je weten hoeveel geluid 80 dB(A) is? Ga op 1 meter afstand staan en wanneer je iemand dan niet meer kan verstaan dan ligt het geluid boven de 80 dB(A). Raadzaam is om niet de hele dag blootgesteld te moeten worden aan zoveel geluid.

Gehoorschade voorkomen

Er zijn voldoende gehoorbeschermers op de markt, van oordoppen (gepersonaliseerd) tot oorkappen. Verder kan de werkgever nog verschillende maatregelen treffen, zoals het aanschaf en gebruik van stillere machines, machines plaatsen in geluiddempende kasten. En natuurlijk de blootstellingsduur zo veel mogelijk beperken.

Wil je op de hoogte blijven van de Veilige Bouwplaats? Volg ons op LinkedIn.

Alle VCA vragen makkelijk oefenen in een app? Klik hier

Toets gratis jouw veiligheidskennis!

Toets op een leuke en GRATIS manier je veiligheidskennis met het spelen van de
GPI-game en win een foodtruck voor jouw bouwplaats.

Het beste van deveiligebouwplaats.nl direct in je mail? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Dit artikel delen

De Veilige bouwplaats
De Veilige bouwplaats

Auteur

De Veilige bouwplaats
De Veilige bouwplaats

Blog schrijven

Wil je gebruik maken van ons blognetwerk om te gaan gastbloggen over veiligheid op de bouwplaats? Vul dan het onderstaande formulier in.

Dit artikel delen

Volg ons

Volg ons op de meest populaire social media kanalen en ontvang regelmatige nieuwe updates van ons!

Uitgelichte blog

Algemene veiligheid

Allround bouwvakker

De allround bouwvakker. Wat zijn de vaardigheden van de bouwvakker? Vaardigheden genoeg, maar zijn deze wel up to date met alle nieuwe ontwikkelingen in de bouw?

Lees meer »

Gerelateerde berichten

Algemene veiligheid

Allround bouwvakker

De allround bouwvakker. Wat zijn de vaardigheden van de bouwvakker? Vaardigheden genoeg, maar zijn deze wel up to date met alle nieuwe ontwikkelingen in de bouw?

Lees meer »
Noodsituaties
Algemene veiligheid

Samenwerken in de bouw

Samenwerken in de bouw, gaat niet vanzelf! Organiseren en samen de kennis bundelen met alle deelnemende partijen.

Lees meer »

De Veilige Bouwplaats nieuwsbrief komt eraan

Schrijf je alvast in.