Blog

Één beslissing

Door: De Veilige bouwplaats
Leestijd: 2 minuten
Doelen worden opgesteld, geen incidenten meer op de bouwplaats. Soms kan één beslissing al effect hebben op de veiligheid.

Een groot aantal bedrijven stellen hun jaarlijkse doelen op om de veiligheid te verbeteren. Veel bedrijven geven hierbij als doel op geen ongevallen meer op de bouwplaats. Geen incidenten, blessures en geen verwondingen. Om dit doel te behalen, moeten alle medewerkers meewerken en is hun inspanning nodig. Één beslissing.

Wanneer je als organisatie al veel investeert in veiligheid, de apparatuur is allemaal onderhouden en gekeurd evenals de persoonlijke beveiligingsmiddelen. De bewegwijzering en afzetlinten zijn geplaatst. De medewerkers hebben deelgenomen aan de toolboxen. Dit zijn een paar voorbeelden die bijdragen aan een veilige werkplek. Maar helaas ook dan ben je er nog niet, er is echt meer nodig voor een ongeval vrije bouwplaats.

Kies altijd voor veilig

Veiligheid hangt af ook af van beslissingen die worden genomen door de medewerkers die er werken. Zelfs de meest voorzichtige werknemer kan risico’s creëren door enkel een slechte keuze. Ook goed opgeleiden medewerkers kunnen weleens een foute beslissing maken. Meestal heeft iemand hier ook zijn/haar redenen voor. Veel voorkomende redenen om even niet aan veiligheid te denken…

Zelfgenoegzaamheid, overmoed, gebrek aan kennis, minder focus, tijdsdruk, vermoeidheid, ziekte etc etc.

Er is maar één beslissing nodig

Zoals hierboven vermeld, kost het inspanning van iedereen om altijd de juiste beslissing te nemen. Situaties zijn nooit hetzelfde in de bouw en daarom ook niet altijd goed in te schatten. Alle inspanningen om veilig te werken kunnen op elk moment worden ondermijnd door een slechte beslissing van één persoon.

Hoewel het waar is dat één verkeerde beslissing tot ernstig letsel kan leiden, geldt hetzelfde voor veilig werken. Om in de loop van de tijd een letsel vrije werkplek te behouden, moet één beslissing tegelijk worden genomen om het werk veilig af te ronden. Concentreer je op de werkzaamheden en uitvoering zodat je altijd veiligheid op nummer één zet.

Wat de reden ook is, veiligheid moet top of mind zijn. Hoe kunnen we dit bewerkstelligen? Lees hier verder.

Toets gratis jouw veiligheidskennis!

Toets op een leuke en GRATIS manier je veiligheidskennis met het spelen van de
GPI-game en win een foodtruck voor jouw bouwplaats.

Het beste van deveiligebouwplaats.nl direct in je mail? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Dit artikel delen

De Veilige bouwplaats
De Veilige bouwplaats

Auteur

De Veilige bouwplaats
De Veilige bouwplaats

Blog schrijven

Wil je gebruik maken van ons blognetwerk om te gaan gastbloggen over veiligheid op de bouwplaats? Vul dan het onderstaande formulier in.

Dit artikel delen

Volg ons

Volg ons op de meest populaire social media kanalen en ontvang regelmatige nieuwe updates van ons!

Uitgelichte blog

Algemene veiligheid

Allround bouwvakker

De allround bouwvakker. Wat zijn de vaardigheden van de bouwvakker? Vaardigheden genoeg, maar zijn deze wel up to date met alle nieuwe ontwikkelingen in de bouw?

Lees meer »

Gerelateerde berichten

Algemene veiligheid

Allround bouwvakker

De allround bouwvakker. Wat zijn de vaardigheden van de bouwvakker? Vaardigheden genoeg, maar zijn deze wel up to date met alle nieuwe ontwikkelingen in de bouw?

Lees meer »
Noodsituaties
Algemene veiligheid

Samenwerken in de bouw

Samenwerken in de bouw, gaat niet vanzelf! Organiseren en samen de kennis bundelen met alle deelnemende partijen.

Lees meer »

De Veilige Bouwplaats nieuwsbrief komt eraan

Schrijf je alvast in.