Blog

Check eenvoudig de veiligheidskennis

Door: De Veilige bouwplaats
Leestijd: 2 minuten
Hoe weet je of iedereen de veiligheidskennis paraat heeft? Zijn er competenties die je graag wil laten zien dat jij deze volledig onder de knie hebt?

Hoe weet je of iedereen over de juiste skills beschikt en of ze wel de juiste kennis in huis hebben om machines te bedienen? Op een bouwplaats werkzaam zijn wil niet zeggen dat iedereen overal inzetbaar is en dat je er vanuit kan gaan dat iedereen de regels kent. Check eenvoudig de veiligheidskennis met de Rockpit app.

Wie heeft alle veiligheidskennis in huis?

Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is om je personeel te testen op veiligheidskennis:

  1. Om ervoor te zorgen dat ze de juiste veiligheidsprocedures volgen: Als mensen de juiste veiligheidsprocedures niet kennen of ze niet goed begrijpen, kunnen ze onnodige risico’s nemen op de werkplek. Door middel van testen kan je ervoor zorgen dat ze de juiste procedures kennen en begrijpen, zodat ze zich veilig kunnen gedragen op de werkplek.
  2. Om te zien of ze de juiste training hebben gehad: Als mensen de juiste veiligheidskennis niet hebben, kan dit duiden op een gebrek aan training of onvoldoende instructie. Door het toetsen van de medewerkers kan je ervoor zorgen dat iedereen de juiste kennis paraat heeft.
  3. Om te zien of een extra training nodig is: Wanneer medewerkers een aantal vragen fout beantwoorden, kan dit betekenen dat ze extra training nodig hebben. Dit help mede ervoor dat iedereen de kennis paraat heeft en dat iedereen de veiligheidregels kent.
  4. Om te voldoen aan wet- en regelgeving: In sommige gevallen is het verplicht om personeel te testen op veiligheidskennis, bijvoorbeeld om te voldoen aan wet- en regelgeving op het gebied van arbeidsveiligheid. Het is belangrijk om deze verplichtingen na te komen om ervoor te zorgen dat uw bedrijf voldoet aan de vereisten.

Hoe kan je dit testen?

Quizzen of testen geven: Dit kan in de vorm van een schriftelijke test of een quiz met multiple choice vragen zijn. Dit is een goede manier om te zien of mensen de materialen die ze hebben geleerd, daadwerkelijk begrijpen en kunnen toepassen.

Demonstraties geven, door middel van demonstraties kan je aantonen hoe iets moet worden gedaan, en vervolgens kan personeel laten zien dat ze het begrijpen door het zelf te doen.

Door middel van rollenspellen kan je personeel laten oefenen met het toepassen van hun veiligheidskennis in echte of nagebootste situaties. Dit kan helpen om ervoor te zorgen dat ze weten hoe ze moeten reageren als ze zich in een veiligheidsrisico bevinden.

Ook kan je het personeel gewoon observeren hoe personeel zich gedraagt op de werkplek, om te zien of ze de juiste veiligheidsprocedures volgen. Als je merkt dat iemand iets fout doet, kan je hem/haar corrigeren en uitleggen wat er wel had moeten gebeuren.

Wanneer kan je dit doen?

Er zijn verschillende momenten waarop je personeel kunt testen op veiligheidskennis. Je kan dit bijvoorbeeld doen tijdens de inwerkperiode, zodat je ervoor kunt zorgen dat ze vanaf het begin de juiste procedures kennen en begrijpen. Maar ook na een training en/of uitleg is een goed moment om te testen om te zien of ze de materialen hebben begrepen en kunnen toepassen.

Tevens is het raadzaam om na veranderingen van veiligheidsprocedures te checken of deze veranderingen duidelijk zijn.

Alle veiligheidskennis paraat! Check eenvoudig de veiligheidskennis met de app en speel de gratis game.

Toets gratis jouw veiligheidskennis!

Toets op een leuke en GRATIS manier je veiligheidskennis met het spelen van de
GPI-game en win een foodtruck voor jouw bouwplaats.

Het beste van deveiligebouwplaats.nl direct in je mail? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Dit artikel delen

De Veilige bouwplaats
De Veilige bouwplaats

Auteur

De Veilige bouwplaats
De Veilige bouwplaats

Blog schrijven

Wil je gebruik maken van ons blognetwerk om te gaan gastbloggen over veiligheid op de bouwplaats? Vul dan het onderstaande formulier in.

Dit artikel delen

Volg ons

Volg ons op de meest populaire social media kanalen en ontvang regelmatige nieuwe updates van ons!

Uitgelichte blog

Gerelateerde berichten

Algemene veiligheid

Allround bouwvakker

De allround bouwvakker. Wat zijn de vaardigheden van de bouwvakker? Vaardigheden genoeg, maar zijn deze wel up to date met alle nieuwe ontwikkelingen in de bouw?

Lees meer »

De Veilige Bouwplaats nieuwsbrief komt eraan

Schrijf je alvast in.