Blog

Een overkill aan veiligheidsregels?

Door: De Veilige bouwplaats
Leestijd: 2 minuten
Regels en voorschriften
Een overkill aan veiligheidsregels? Eens of oneens? Maar nog steeds blijft het van belang of het nu overdreven is of niet. Veilig werken is nog niet vanzelfsprekend.

Je hoort het soms op de bouwplaats, is er een overkill aan veiligheidsregels? Bouw vakkers denken soms graag terug aan de “oude tijd” toen het allemaal om productie ging. Nu ligt steeds meer de nadruk op veiligheid op de bouwplaats. In de afgelopen decennia zijn er veel veranderingen opgetreden op het gebied van veiligheid. Of het nu door nieuwe technologieën, nieuwe wetten, nieuwe regels of gewoon meer aandacht voor veiligheid is. Degenen die jarenlang al werkzaam zijn in de bouw zien een enorme verschuiving met steeds meer veiligheidsregels.

Overdreven veel?

Zijn er inmiddels overdreven veel veiligheidsregels? Wij denken van niet. Wellicht voor de mensen die al jaren werkzaam zijn wel, zij voeren dagelijks de werkzaamheden uit en kennen de gevaren wel. Hierdoor zijn de veiligheidsissues en aandachtspunten vaak dag in dag uit dezelfde. De discussies over veiligheid gaan vaak over een handvol gevaren voor het werk dat die dag aan de gang is. De reden hiervoor is dat diezelfde gevaren vaak de oorzaak zijn van de meeste incidenten. Hoewel het bespreken van en focussen op dezelfde oude gevaren overbodig kan worden, is het belangrijk om er nooit neerbuigend over te doen.

Procedures

Alle werkzaamheden moeten goed voorbereid worden, veel uren zijn hier in gestoken om al het papierwerk in te vullen. En ook worden er nog discussies gevoerd over de veiligheid voor alle werkzaamheden. Personeel kan zich gaan irriteren over al deze discussies. Zij hebben vertrouwen in hun capaciteiten en kennis. Anderen zijn weer bereid meer risico’s te nemen. Dit is een van de redenen waarom veiligheidskwesties voortdurend moeten worden benadrukt, ook al lijkt het overbodig geworden om erover te praten.

Veiligheidscultuur

Het is duidelijk dat veiligheid voor sommige overbodig kan zijn. Maar werknemers moeten begrijpen dat we er allemaal aan moeten worden herinnerd om gefocust te blijven op veilig werken. Het zijn vaak dezelfde oude gevaren die ervoor zorgen dat er incidenten plaatsvinden op de bouwplaats. Het is bekend dat vallen, struikelen, elektrocuties, aanrijdingen, verkeerd gebruik van machines de belangrijkste oorzaken zijn van alle incidenten, en deze werkzaamheden hoe vaak je deze ook uitvoert komt bij ieder project weer voor.

Een veiligheidscultuur moet je aan blijven bouwen.

Wil je meer weten over de Veilige Bouwplaats? Lees dan even verder.

Toets gratis jouw veiligheidskennis!

Toets op een leuke en GRATIS manier je veiligheidskennis met het spelen van de
GPI-game en win een foodtruck voor jouw bouwplaats.

Het beste van deveiligebouwplaats.nl direct in je mail? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Dit artikel delen

De Veilige bouwplaats
De Veilige bouwplaats

Auteur

De Veilige bouwplaats
De Veilige bouwplaats

Blog schrijven

Wil je gebruik maken van ons blognetwerk om te gaan gastbloggen over veiligheid op de bouwplaats? Vul dan het onderstaande formulier in.

Dit artikel delen

Volg ons

Volg ons op de meest populaire social media kanalen en ontvang regelmatige nieuwe updates van ons!

Uitgelichte blog

Algemene veiligheid

Allround bouwvakker

De allround bouwvakker. Wat zijn de vaardigheden van de bouwvakker? Vaardigheden genoeg, maar zijn deze wel up to date met alle nieuwe ontwikkelingen in de bouw?

Lees meer »

Gerelateerde berichten

Algemene veiligheid

Allround bouwvakker

De allround bouwvakker. Wat zijn de vaardigheden van de bouwvakker? Vaardigheden genoeg, maar zijn deze wel up to date met alle nieuwe ontwikkelingen in de bouw?

Lees meer »
Noodsituaties
Algemene veiligheid

Samenwerken in de bouw

Samenwerken in de bouw, gaat niet vanzelf! Organiseren en samen de kennis bundelen met alle deelnemende partijen.

Lees meer »

De Veilige Bouwplaats nieuwsbrief komt eraan

Schrijf je alvast in.