Blog

Voordelen van een Toolbox sessie

Door: Christine Tuch
Leestijd: 2 minuten
Man in de bouw geeft presentatie
Een toolbox sessie is een korte presentatie over een bepaald onderwerp. Dit kan gaan over veiligheid, gebruik van gereedschappen maar kan ook gaan mbt het gebruik van producten, uitgelegd door de leverancier. Waarom een toolbox sessie? Dit is niet alleen maar effectief maar geeft ook zeker meer duidelijkheid. Door de interactie met de deelnemers komen er direct vragen los waardoor de uitleg nog beter overkomt. Een toolbox sessie voor een effectieve kennisoverdracht.

Toolbox sessies zijn er om de veiligheid te verbeteren. Juist in de bouw veranderen de omstandigheden continue, daardoor is een incident of ongeluk snel gebeurd. Maar een ongeluk heeft grote gevolgen voor je medewerkers en jouw bedrijf. Daarom is het van belang om alle medewerkers bewust te maken van de veiligheidsaspecten op de werkplek. De voordelen van een Toolbox sessie zijn van groot belang.

Veiligheid op de bouwplaats

Als werkgever ben je verplicht jouw medewerkers voor te lichten over veilig en gezond werken. Dat kan bijvoorbeeld door regelmatig Toolbox sessie te houden. Een Toolbox meeting is een periodieke bijeenkomst waarin een specifiek onderwerp besproken wordt om de veiligheid in het werk te bevorderen. De kracht van het houden van goede Toolboxen zit in het bespreken van werksituaties die directe impact hebben op de persoonlijke veiligheid en gezondheid van medewerkers.

Iedere Toolbox start met het bewust maken van gevaar/product/materiaal en eindigt met goede werkafspraken 

Principe van een Toolbox

Het principe van een goede Toolbox sessie is dat je door middel van een korte presentatie een discussie uitlokt bij alle deelnemers, die iedereen dan kan toepassen in zijn/haar werkzaamheden. Hoe meer discussie des te beter de instructies overkomen. Uiteindelijk is het doel natuurlijk dat voor iedereen de boodschap duidelijk is. Bij twijfel vraag je nogmaals na. Toolbox sessie worden niet alleen ingezet om de veiligheid te bespreken maar wordt ook vaak toegepast voor de juiste toepassing van producten of materialen. Dit geeft de voordelen van een Toolbox sessie.

Tips voor de Toolbox sessie

  • Een Toolbox sessie hoeft niet lang te duren max 20 minuten
  • Houd het simpel en praat duidelijk
  • Een presentatie, filmpje, krantenartikel of een situatie op de bouwplaats
  • Betrek de deelnemers bij het onderwerp. Dit kan bijvoorbeeld door vragen te stellen, door naar meningen te vragen of door iemand zijn ervaring te laten vertellen
  • Doe altijd navraag of de sessie/boodschap duidelijk is overgekomen

De veilige bouwplaats helpt! Kijk op de hoe werkt het pagina voor meer informatie.

Toets gratis jouw veiligheidskennis!

Toets op een leuke en GRATIS manier je veiligheidskennis met het spelen van de
GPI-game en win een foodtruck voor jouw bouwplaats.

BRON: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Het beste van deveiligebouwplaats.nl direct in je mail? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Dit artikel delen

Auteur: Christine Tuch
De Veilige bouwplaats

Auteur

Christine Tuch
De Veilige bouwplaats

Blog schrijven

Wil je gebruik maken van ons blognetwerk om te gaan gastbloggen over veiligheid op de bouwplaats? Vul dan het onderstaande formulier in.

Dit artikel delen

Volg ons

Volg ons op de meest populaire social media kanalen en ontvang regelmatige nieuwe updates van ons!

Uitgelichte blog

Gerelateerde berichten

Algemene veiligheid

Allround bouwvakker

De allround bouwvakker. Wat zijn de vaardigheden van de bouwvakker? Vaardigheden genoeg, maar zijn deze wel up to date met alle nieuwe ontwikkelingen in de bouw?

Lees meer »

De Veilige Bouwplaats nieuwsbrief komt eraan

Schrijf je alvast in.