,

Werken op hoogte, is dit wel veilig?

Door:
De redactie
Gepubliceerd op:
22 december 2021
Leestijd:
2 minuten

Werken op hoogte brengt een aantal risico’s met zich mee. Naast het valgevaar is er ook het gevaar dat een voorwerp naar beneden komt. Maar wat zijn deze risico’s van werken op hoogte, en is dit wel veilig? Om er een paar te benoemen: vallen van hoogte, vallen door de opening van een werkvloer, vallende voorwerpen, een mogelijk langere vluchtweg bij calamiteiten.

Fysieke belasting

De fysieke belasting bij werken in de bouw ligt al veel hoger dan bij andere beroepen. Denk hierbij aan inspannend en lichamelijk zwaar werk. Dit wordt vaak veroorzaakt door de gedwongen werkhoudingen, bukken en langdurig staan bij monteren. Maar ook bij zware lasten tillen, duwen, trekken of dragen. Het zware werk verschilt natuurlijk per bouw fase.

De belangrijkste risico’s zijn:

  • Lichamelijk zwaar werk
  • Repeterende bewegingen
  • Tillen, dragen, duwen, en trekken van zware lasten
  • Werkhoudingen

Bij werken op hoogte is er valgevaar. De meest voorkomende ongevallen zijn vallen van daken, vloeren, ladders, trappen of steigers. Dit is niet alleen op hoogte, maar kan ook gebeuren door werkzaamheden uit de omgeving. De meeste ongevallen worden veroorzaakt, door het verlies van evenwicht, onvoldoende beveiliging of het ontbreken daarvan en verkeerd gebruik van arbeidsmiddelen zoals een ladder of steiger.

Hoe kan je valgevaar voorkomen

De werkgever moet de werkplek beveiligen bij werkzaamheden waarbij er sprake is van valgevaar. De maatregelen moeten zo veel mogelijk het gevaar van vallen wegnemen. Als dat om technische reden niet kan, dan worden er collectieve maatregelen genomen worden. Indien collectieve maatregelen onvoldoende bescherming bieden dan moeten er PBM’s worden gebruikt.

5 tips voor veilig werken op hoogte

  • Zorg voor een RI&E voor werkzaamheden op hoogte
  • Maak een zorgvuldige planning van de werkzaamheden
  • Zorg voor goede trainingen voor alle medewerkers die op hoogte werken
  • Een opgeruimde werkplek, zodat werknemers niet struikelen of vallen
  • Gebruik valbescherming voor gereedschappen zodat voorbijgangers beschermt zijn tegen vallende objecten

De veilige bouwplaats verbind en zet zich in om samen een veilige bouwplaats te creëren. Schrijf je in en test gratis jouw kennis!


DELEN

Meer van dit

Meer veiligheid in je emailbox?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van De Veilige Bouwplaats. Dan bouwen we samen aan een veiligere werkplek voor iedereen in de bouw. 

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.