7 aandachtspunten voor de bouw

Door:
De redactie
Gepubliceerd op:
16 november 2022
Leestijd:
2 minuten

Werken in de bouw is niet geheel risicoloos. Daarom hebben wij hier de 7 aandachtspunten voor de bouw even genoteerd. Tuurlijk is de lijst eindeloos van aandachtspunten, maar dit is alvast een begin.

1. Inspecteer

Inspecteer altijd je uitrusting, gereedschap of apparatuur voordat je dit in gebruik neemt. Neem hierin geen risico, is alles in goede staat, functioneert het goed, is de noodstop schakelaar ingeschakeld? Zit de apparatuurbescherming erop?

2. Valbeveiliging

Gebruik altijd de valbeveiliging bij werken op hoogte. Vallen van hoogte is één van de belangrijkste oorzaak van dodelijke ongevallen. Vermijd de risico’s van vallen door je persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken.

3. Dode hoek

Ontwijk de dode hoeken van zwaar materieel. Houd afstand, communiceer en maak oogcontact om ervoor te zorgen dat zij je kunnen zien.

4. Opgeruimde werkplek

Gebruik de juiste middelen om werkruimten schoon te houden en houd de werkplek opgeruimd. Dit voorkomt onnodige val, struikel en uitglijd gevaar.

5. Chemicaliën

Zorg ervoor dat chemicaliën correct geëtiketteerd en opgeslagen worden. Onjuiste etikettering en opslag kan leiden tot letsel of brand.

6. Communiceer

Communiceer gevaren met collega’s. Ga er nooit zomaar vanuit dat iemand de gevaren van de werkzaamheden kent, vooral als ze nieuw zijn op de bouwplaats. Als de omstandigheden veranderen, communiceer dan wat er moet gebeuren en welke gevaren de verandering met zich mee kunnen brengen.

7. Stop

Stop het werk wanneer dat nodig is om gevaarlijke situaties aan te pakken. Of je nu ander personeel, of een teammanager moet inschakelen of de tijd moet nemen om het juiste gereedschap in te zetten. Neem altijd de tijd om dit te doen.

Doen we dit samen? Dan werken we samen aan een veiligere bouwplaats! 7 aandachtspunten voor de bouw.

Wil je meer informatie ontvangen over wat De Veilige Bouwplaats voor jou kan betekenen?

DELEN

Meer van dit

Meer veiligheid in je emailbox?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van De Veilige Bouwplaats. Dan bouwen we samen aan een veiligere werkplek voor iedereen in de bouw. 

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.