Voordelen van een Toolbox sessie

Door:
Christine Tuch
Gepubliceerd op:
6 oktober 2021
Leestijd:
2 minuten

Toolbox sessies zijn er om de veiligheid te verbeteren. Juist in de bouw veranderen de omstandigheden continue, daardoor is een incident of ongeluk snel gebeurd. Maar een ongeluk heeft grote gevolgen voor je medewerkers en jouw bedrijf. Daarom is het van belang om alle medewerkers bewust te maken van de veiligheidsaspecten op de werkplek. De voordelen van een Toolbox sessie zijn van groot belang.

Veiligheid op de bouwplaats

Als werkgever ben je verplicht jouw medewerkers voor te lichten over veilig en gezond werken. Dat kan bijvoorbeeld door regelmatig Toolbox sessie te houden. Een Toolbox meeting is een periodieke bijeenkomst waarin een specifiek onderwerp besproken wordt om de veiligheid in het werk te bevorderen. De kracht van het houden van goede Toolboxen zit in het bespreken van werksituaties die directe impact hebben op de persoonlijke veiligheid en gezondheid van medewerkers.

Iedere Toolbox start met het bewust maken van gevaar/product/materiaal en eindigt met goede werkafspraken 

Principe van een Toolbox

Het principe van een goede Toolbox sessie is dat je door middel van een korte presentatie een discussie uitlokt bij alle deelnemers, die iedereen dan kan toepassen in zijn/haar werkzaamheden. Hoe meer discussie des te beter de instructies overkomen. Uiteindelijk is het doel natuurlijk dat voor iedereen de boodschap duidelijk is. Bij twijfel vraag je nogmaals na. Toolbox sessie worden niet alleen ingezet om de veiligheid te bespreken maar wordt ook vaak toegepast voor de juiste toepassing van producten of materialen. Dit geeft de voordelen van een Toolbox sessie.

Tips voor de Toolbox sessie

  • Een Toolbox sessie hoeft niet lang te duren max 20 minuten
  • Houd het simpel en praat duidelijk
  • Een presentatie, filmpje, krantenartikel of een situatie op de bouwplaats
  • Betrek de deelnemers bij het onderwerp. Dit kan bijvoorbeeld door vragen te stellen, door naar meningen te vragen of door iemand zijn ervaring te laten vertellen
  • Doe altijd navraag of de sessie/boodschap duidelijk is overgekomen

De veilige bouwplaats helpt! Kijk op de hoe werkt het pagina voor meer informatie.

DELEN

Christine Tuch

Meer van dit

Meer veiligheid in je emailbox?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van De Veilige Bouwplaats. Dan bouwen we samen aan een veiligere werkplek voor iedereen in de bouw. 

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.