Meest voorkomende risico's in de bouw

Meest voorkomende risico’s in de bouw

Door:
Christine Tuch
Gepubliceerd op:
10 september 2021
Leestijd:
3 minuten

Werken in de bouw is nooit zonder gevaar geweest. Tot de dag van vandaag moet je je goed beschermen tegen allerlei situaties die ontstaan. Incidenten die onverwachts en onbedoeld gebeuren, meestal met schade of letsels als gevolg. Hoewel ze toevallig gebeuren, is de kans op ongevallen in de bouwsector relatief hoog. Wanneer we alle sectoren met elkaar vergelijken, dan zien we dat ongevallen in de bouwsector de hoogste kans op een fataal gevolg met zich meebrengen. Dit is méér dan het dubbele van het gemiddelde van alle andere sectoren. Wat zijn de meest voorkomende risico’s in de bouw?

Vallen en hoogtes

Het werken gebeurt vaak op hoogte. Niet alleen wordt er op steeds grotere hoogte gewerkt, maar ook met diverse mensen en nationaliteiten. Wel is het zo dat er tegenwoordig allerlei vormen van bescherming bestaan die toegepast kunnen worden. Denk aan een aantal persoonlijke beschermingsmiddelen, maar denk vooral ook aan collectieve middelen. Ook de communicatie onderling in alle talen dmv bouwspraak wordt toegepast. Door de kans op vallen al te verkleinen ben je al een heel eind op weg. Toch is vallen nog altijd een gevaar dat altijd loert en is dit 1 van de meest voorkomende risico’s in de bouw.

Uitglijden en struikelen

Naast vallen komt ook struikelen en uitglijden vaak voor op de bouwplaats. Door hoogtes, ongelijkmatige oppervlakken, obstakels, gladde oppervlakken, losliggende kabels, gaten etc. Dus het is geen verrassing dat uitglijd- en struikel incidenten bijna dagelijks plaatsvinden. Door het personeel te betrekken om risico’s te melden op de bouwplaats, kan je al een hoop voorkomen. Borden en goede werkkleding, schoenen en veiligheidsuitrusting helpen altijd de risico’s te verminderen.

Bewegende voorwerpen

Iedere bouwplaats is levendig en barst van de bewegende voorwerpen die voortdurend verplaatst worden. In de lucht of over het terrein. Risico’s zijn daarom inherent. De meest voorkomende objecten die vallen variëren van stalen balken tot kleine handgereedschappen en veroorzaken verschillende verwondingen zoals kneuzingen, breuken, verrekkingen en verstuikingen. Om het aantal letsels door bewegende voorwerpen te beperken, zijn er twee soorten controles. Een fysieke controle die ervoor zorgen dat voorwerpen niet ver naar beneden vallen en procedurecontroles die de werkwijze van vaklieden wijzigen, zodat voorwerpen niet kunnen vallen.

Lawaai

Lawaai is een van de grootste ‘stille’ gevaren. Hard geluid heeft niet de plotselinge impact van een val, maar herhaald en excessief lawaai kan op de lange termijn gezondheidsproblemen veroorzaken. Het kan ook een gevaarlijke afleiding op het werk betekenen die tot andere ongelukken kan leiden. Oordopjes bieden geen totale bescherming tegen gehoorschade. Gehoorschade is typisch zo’n gevaar in de bouw dat lang onderschat werd. De vele decibellen die geproduceerd worden leggen flinke druk op het gehoor. Ook voor zij die niet met zware machines die veel geluid produceren werken. Gehoorbeschadiging kan iedereen op de bouwplaats overkomen.

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van veiligheid op de bouwplaats!

DELEN

Christine Tuch

Meer van dit

Meer veiligheid in je emailbox?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van De Veilige Bouwplaats. Dan bouwen we samen aan een veiligere werkplek voor iedereen in de bouw. 

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.