Gebaren op de Bouwplaats

Door:
Remco Westerbroek
Gepubliceerd op:
10 december 2021
Leestijd:
5 minuten

Onlangs hadden wij een fijn en interessant gesprek met Rene du Pon van Bouwspraak. Bouwspraak is een campagne gestart door met behulp van eenvoudige gebaren de veiligheid op de bouwplaats te vergroten. Wat zo waardevol is aan deze campagne is het feit dat iedereen het Bouwspraak-materiaal mag gebruiken. Hoe meer verspreidt, des te meer bereik op de bouwplaats. Samen bereiken we meer mensen en kunnen we gebruik maken van verschillende kanalen

De Veilige Bouwplaats heeft alle Bouwspraak-gebaren toegevoegd aan de gratis Safety Score-game. Speel je de game, dan leer je meteen wat al deze gebaren betekenen. Wel zo goed voor je Safety score. Veiligheid op de bouwplaats begint met duidelijke communicatie. Maar hoe kan je met elkaar communiceren tussen zoveel machines, lawaai en steeds veranderende situaties? En dan hebben we het nog niet eens over de verschillende talen die gesproken worden op de bouwplaats.

De eenvoudige Bouwspraak-gebaren zijn een goede tool om de communicatie op de bouwplaats voor iedereen duidelijk te maken en daarmee de veiligheid te vergroten. Met eenvoudige en duidelijke gebaren kan iedereen met elkaar communiceren. Er zijn gebaren om je collega’s te waarschuwen, aan te sturen en te beschermen.

Zo simpel. Zo Veilig.

Met deze gebaren kan je eenvoudig op iedere bouwplaats aan iedereen aangeven wat je bedoelt, wat er moet gebeuren. Om de veiligheid voor jezelf en je omgeving vergroten.

Wanneer pas je gebaren toe?

Gebaren op de Bouwplaats wordt gebruikt wanneer werknemers mogelijk in gevaarlijke situaties terechtkomen die op korte- (direct) en op de lange termijn gezondheidsschade opleveren. Maar ook bij werknemers die in een gevaarlijke situatie verkeren, zodat zij snel kunnen reageren. Bij het zien van het attentie gebaar en/of het horen van hé, hé, hé stoppen alle werknemers met hun arbeid en proberen visueel contact met de seiner te leggen.

Wie moet Bouwspraak beheersen?

Op bijna alle projecten worden werkzaamheden uitgevoerd door personeel van verschillende bedrijven. Een ieder die op een bouwplaats komt, moet Bouwspraak beheersen. Bouwplaatspersoneel, UTA personeel, elektriciens, installateurs, toeleveranciers, onderaannemers, enz. IEDEREEN!

Onderstaand een overzicht van alle gebaren. Deze gebaren mogen niet ontbreken op jouw bouwplaats! Hang de poster in de keet zodat iedereen weet dat jullie samen aan een veilige bouwplaats werken. Download hier de poster.

Seingevers en ontvangers

Een seingever maakt gebaren en de ontvanger reageert op de gebaren. De seingever begint altijd (behalve bij de PBM-gebaren) met het attentie gebaar samengaand met het roepen van hé, hé, hé. De ontvanger moet visueel contact hebben met de seiner. Na visueel contact kan de seingever het volgende gebaar maken. Neem bij het geven van de gebaren een duidelijke houding aan en voer de gebaren rustig en beheerst uit

Waarschuwingsgebaren

Hoe krijg je de aandacht van je collega’s? En hoe kun je ze waarschuwen voor gevaarlijke situaties? Door gebruik te maken van waarschuwingsgebaren.. De seiner begint altijd met het attentie gebaar en/of hé, hé, hé roepen. Klik hier voor een overzicht van de waarschuwingsgebaren, het zijn er niet veel, maar wel voldoende om een veiligere bouwplaats te creëren voor iedereen!

Actiegebaren

Hoe stuur je collega’s in de juiste richting? En hoe zorg je dat ze direct weglopen bij gevaarlijke situaties? Actiegebaren worden gebruikt bij situaties waarin de ontvanger al gevaar loopt en direct moet reageren. Bekijk hier alle actiegebaren.

Beschermingsmiddelen

Hoe zorg je dat je collega’s hoofdbescherming dragen op plekken waar dat nodig is? En hoe hou je ze veilig bij het werken op grote hoogte? Gebaren voor PBM’s worden gebruikt, omdat het niet gebruiken van PBM’s in situaties, waarin dat verplicht is, sowieso op de korte- of lange termijn schade oplevert. PBM-gebaren kunnen ook zonder het attentie-gebaar gegeven worden. Klik hier om alle gebaren voor het dragen van beschermingsmiddelen te zien.

Borden

Hoe zie je dat een gedeelte van een bouwplaats niet veilig is? En hoe kun je collega’s waarschuwen voor gevaarlijke stoffen? We leggen hier uit wat de borden betekenen.

Gebaren oefenen?

Dat kan! Registreer je voor de gratis GPI-game.. Naast de Bouwspraak-gebaren toets je hier op een leuke manier jouw veiligheidskennis Door het spelen van de GPI-game wordt veiligheidskennis parate kennis. Direct weten wat je moet doen, maakt het veilig!

Aandachtspunten

Tijdens de uitvoering van een project moet iedere werknemer Bouwspraak beheersen. Als niet iedereen Bouwspraak beheerst dan kan er geen goede communicatie plaatsvinden. Inventariseer welke werknemers Bouwspraak nog niet machtig zijn. Dit geldt ook voor inhuur. Indien zij niet op de hoogte zijn, plan je een toolbox voor instructie om de gebaren uit te leggen en te oefenen. Laat ze zich tevens registreren voor de GPI-game om de gebaren te blijven oefenen. 

Houd toezicht en corrigeer werknemers die de gebaren van Bouwspraak niet gebruiken om collega werknemers te waarschuwen.

DELEN

Remco Westerbroek

Een veilige bouwplaats blijkt nog steeds een uitdaging. We zijn vaak geneigd om voor oplossingen te denken vanuit middelen. (Controle-)apps, check-lijsten, toolboxen en wat er nog meer is ontwikkeld. We vergeten dat het begint bij mensen en de relatie die zij tot elkaar hebben. Hoe kunnen we de mensen op de bouwplaats helpen om een eigen gedragscode op te stellen. Samen door verandering in houding & gedrag bouwen aan een veiligheidscultuur; zowel fysiek als sociaal.

Meer van dit

Meer veiligheid in je emailbox?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van De Veilige Bouwplaats. Dan bouwen we samen aan een veiligere werkplek voor iedereen in de bouw. 

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.