Blog

Communiceer ook op de bouwplaats

Door: Christine
Leestijd: 2 minuten
Samen voor een veilige bouwplaats
Veiligheid op een bouwplaats begint met duidelijke communicatie. Werknemers dragen gehoorbescherming en Nederlands is niet meer de enige taal op de bouwplaats.

Bouwspraak een universele taal

Lawaai op de bouwplaats is eerder regel dan uitzondering. Het is van cruciaal belang om aanwezigen/omstanders tijdig te kunnen waarschuwen wanneer er werkzaamheden met een verhoogd risico plaats gaan vinden, of wanneer er een gevaarlijke situatie is geconstateerd. Dit kan niet altijd verbaal gebeuren. Zorg daarom voor duidelijke communicatie middels gebaren. Speciaal voor professionals op de bouwplaats is er zelfs een nieuwe, universele gebarentaal ontwikkeld die ongevallen moet voorkomen. Deze handgebaren zorgen voor meer veiligheid, kunnen ongelukken voorkomen en kunnen zelfs levens redden. Met eenvoudige en herkenbare gebaren kunnen snel en effectief communiceren om veiligheid te verbeteren op de bouwplaats. Spraakverwarring en ruis op de lijn vanwege ronkende machines blijken daarin een cruciale rol te spelen. Communiceer ook op de Bouwplaats. Wat zou qua veiligheid nog meer moeten gebeuren?

Veiligheid begint met heldere communicatie voor en door iedereen. Met een aantal gebaren onveilige situaties communiceren. Denk bijvoorbeeld aan gebaren voor: Help, Stop, Naar beneden en Naar voren.

Een beetje voorkennis van de bouwplaats

Hoe goed we ook communiceren op de bouwplaats. Maar wat zou het betekenen als we al weten wat er speelt op de bouwplaats voordat we de bouwplaats betreden? Zou dit de veiligheid nog meer verhogen?

Hoe zou het zijn als je als bouwplaats medewerker het terrein oploopt en weet wat er speelt. Bijvoorbeeld als je door middel van een app op de hoogte wordt gehouden. Of je jouw werkzaamheden direct kan uitvoeren? Welke toolbox sessies er zijn? Of dat je bij een expert nog navraag kan doen mbt je werkzaamheden.

Wil jij met ons meedenken hoe een veilige bouwplaats er in jouw ogen uit zou moeten zien? Welke aanpassingen zijn er volgens jou nodig? Communiceer ook op jouw bouwplaats, bekijk de mogelijkheden.

De veilige bouwplaats is er voor iedereen! Klik hier voor meer informatie.

Toets gratis jouw veiligheidskennis!

Toets op een leuke en GRATIS manier je veiligheidskennis met het spelen van de
GPI-game en win een foodtruck voor jouw bouwplaats.

Het beste van deveiligebouwplaats.nl direct in je mail? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Dit artikel delen

Auteur: Christine
De Veilige bouwplaats

Auteur

Christine
De Veilige bouwplaats

Blog schrijven

Wil je gebruik maken van ons blognetwerk om te gaan gastbloggen over veiligheid op de bouwplaats? Vul dan het onderstaande formulier in.

Dit artikel delen

Volg ons

Volg ons op de meest populaire social media kanalen en ontvang regelmatige nieuwe updates van ons!

Uitgelichte blog

Algemene veiligheid

Allround bouwvakker

De allround bouwvakker. Wat zijn de vaardigheden van de bouwvakker? Vaardigheden genoeg, maar zijn deze wel up to date met alle nieuwe ontwikkelingen in de bouw?

Lees meer »

Gerelateerde berichten

Algemene veiligheid

Allround bouwvakker

De allround bouwvakker. Wat zijn de vaardigheden van de bouwvakker? Vaardigheden genoeg, maar zijn deze wel up to date met alle nieuwe ontwikkelingen in de bouw?

Lees meer »
Noodsituaties
Algemene veiligheid

Samenwerken in de bouw

Samenwerken in de bouw, gaat niet vanzelf! Organiseren en samen de kennis bundelen met alle deelnemende partijen.

Lees meer »

De Veilige Bouwplaats nieuwsbrief komt eraan

Schrijf je alvast in.