Blog

Je werkt hier veilig of je werkt hier niet!

Door: Christine
Leestijd: 2 minuten
Samen voor de bouwplaats
‘Je werkt hier veilig of je werkt hier niet’, is het motto in steeds meer bedrijfstakken, zoals in de chemische industrie, de zorg en ook de bouw. Een terecht uitgangspunt, want veiligheid op de werk-vloer hoort de normaalste zaak van de wereld te zijn. Dat geldt natuurlijk ook voor de veiligheid van het bouwwerk zelf.

Gebruikers moeten er op kunnen vertrouwen dat ze hier veilig in kunnen wonen
of werken en er overheen of onderdoor kunnen rijden. In ons land is dat gelukkig in de meeste gevallen al zo. Je werkt hier veilig of je werkt hier niet. Dat is mede te danken aan de vele wetten en regels die ervoor moeten zorgen dat er veilig wordt gewerkt in bedrijven, instellingen en op bouwplaatsen.

Een ongeluk zit in een klein hoekje….

Natuurlijk kan regelgeving niet voorkomen dat er ongelukken gebeuren. Onnodige risico’s worden genomen of fouten worden gemaakt. Waar mensen werken, gaat er nu eenmaal wel eens iets mis. Zeker de bouw is een sector waar een ongeluk in een klein hoekje zit. Maar de gevolgen kunnen groot zijn voor zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers. Mensen kunnen gewond raken of erger en projecten kunnen stil komen te liggen. Met eventuele schadeclaims tot gevolg.

Iedereen heeft er dus belang bij dat veiligheid voorop staat bij de bouw van grote infrastructurele werken, gebouwen en installaties. Opdrachtgevers en opdrachtnemers in de bouw, de infrastructuur en de installatietechniek hebben zelf het initiatief genomen om de veiligheidscultuur in hun sector verder te verbeteren. Zodat het aantal ongevallen en veiligheidsgebreken aan bouwwerken nog verder afneemt, en we hun veiligheid kunnen verbeteren.

Hoe verbeter je de veiligheid?

Eenduidigheid draagt bij aan een effectiever veiligheidsbeleid, hier is de Governance Code Veiligheid voor opgesteld. Om het veiligheidsniveau in de sector verder te verhogen door de veiligheidscultuur en het veiligheidsgedrag te verbeteren. De uitgangspunten door aanpak en gebruikte instrumenten in de keten te standaardiseren, te uniformeren, te harmoniseren en beter op elkaar af te stemmen. Om uiteindelijk te komen tot nul dodelijke en zeer ernstige ongevallen in de sector.

Deelnemers binnen de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVidB) hebben een verklaring ondertekend. Zij nemen hun verantwoordelijkheid voor het creëren van een veilige werkomgeving. Ze nemen daarvoor de noodzakelijke maatregelen en zorgen er daarmee voor dat Veiligheid in hun bedrijven voortaan met een hoofdletter wordt geschreven. Je werkt hier veilig of je werkt hier niet.

Meer lezen over de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVidB)? Klik hier

De veilige bouwplaats helpt! Kijk op de hoe werkt het pagina voor meer informatie.

Toets gratis jouw veiligheidskennis!

Toets op een leuke en GRATIS manier je veiligheidskennis met het spelen van de
GPI-game en win een foodtruck voor jouw bouwplaats.

Het beste van deveiligebouwplaats.nl direct in je mail? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Dit artikel delen

Auteur: Christine
De Veilige bouwplaats

Auteur

Christine
De Veilige bouwplaats

Blog schrijven

Wil je gebruik maken van ons blognetwerk om te gaan gastbloggen over veiligheid op de bouwplaats? Vul dan het onderstaande formulier in.

Dit artikel delen

Volg ons

Volg ons op de meest populaire social media kanalen en ontvang regelmatige nieuwe updates van ons!

Uitgelichte blog

Gerelateerde berichten

Algemene veiligheid

Allround bouwvakker

De allround bouwvakker. Wat zijn de vaardigheden van de bouwvakker? Vaardigheden genoeg, maar zijn deze wel up to date met alle nieuwe ontwikkelingen in de bouw?

Lees meer »

De Veilige Bouwplaats nieuwsbrief komt eraan

Schrijf je alvast in.