Sociale veiligheid in de bouw

Door:
De redactie
Gepubliceerd op:
7 juni 2023
Leestijd:
2 minuten

Sociale veiligheid in de bouw wordt steeds meer van belang. Waar je vroeger nog had te maken met je “eigen team” zijn er inmiddels op een bouwplaats zoveel externe partijen vertegenwoordigd waarbij je met elkaar een veilige werkplek moet creëeren. Een plek waarin ieder zich veilig en gerespecteerd voelt, zowel fysiek als mentaal. Het gaat niet alleen om het waarborgen van de fysieke veiligheid van werknemers, maar ook om het voorkomen van ongewenst gedrag, intimidatie, discriminatie en pesten. Wat en hoe kan je als bedrijf maar natuurlijk ook als medewerker doen? Wij leggen er graag een aantal voor:

5 tips om de sociale veiligheid te verbeteren

1.Communicatie en bewustwording: Zorg voor open en effectieve communicatie op de bouwplaats. Werknemers moeten op de hoogte zijn van de regels, procedures en gedragsnormen met betrekking tot sociale veiligheid. Organiseer bijvoorbeeld regelmatig veiligheidsvergaderingen, toolboxbijeenkomsten en trainingssessies om bewustzijn te creëren en informatie te delen.

2. Gedragscode en beleid: Stel een gedragscode op die duidelijk aangeeft welk gedrag acceptabel is en welk gedrag niet getolereerd wordt op de bouwplaats. Implementeer ook een beleid tegen intimidatie, discriminatie en pesten. Zorg ervoor dat dit beleid breed bekend is en dat werknemers op de hoogte zijn van de consequenties van schendingen.

3. Leiderschap en voorbeeldgedrag: Leidinggevenden en managers moeten het goede voorbeeld geven als het gaat om sociale veiligheid. Ze moeten zich bewust zijn van hun rol als rolmodellen en ervoor zorgen dat ze respectvol en eerlijk omgaan met werknemers. Dit helpt om een positieve en veilige werkcultuur te bevorderen.

4. Meldings- en klachtenprocedures: Stel duidelijke procedures op voor het melden van incidenten, klachten of zorgen met betrekking tot sociale veiligheid. Zorg ervoor dat werknemers weten waar ze terecht kunnen en dat hun meldingen serieus worden genomen en vertrouwelijk worden behandeld. Neem passende maatregelen om problemen aan te pakken en herhaling te voorkomen.

5. Training en educatie: Zorg voor regelmatige trainingen en educatieve programma’s over sociale veiligheid. Dit kan onderwerpen omvatten zoals diversiteit en inclusie, omgangsvormen, conflictbeheersing en stressmanagement. Door werknemers bewust te maken van deze onderwerpen en hen de nodige vaardigheden te bieden, kunnen ze beter omgaan met situaties en bijdragen aan een veiligere werkomgeving.

De veilige bouwplaats denkt graag met jullie mee! Wij hebben hiervoor de tools in huis, zodat iedereen kan werken in een veilige werkomgeving, zowel in vaardigheden als op sociaal gebied.

Sociale veiligheid in de bouw is de moeite waard!

DELEN

Meer van dit

Meer veiligheid in je emailbox?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van De Veilige Bouwplaats. Dan bouwen we samen aan een veiligere werkplek voor iedereen in de bouw. 

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.