De juiste of makkelijkste weg kiezen op een bouwplaats, wat is wijsheid? Wanneer ik deze stelling opschrijf, realiseer ik me nu al dat iedereen dit wel weet. Maar toch wordt er veelal nog de makkelijkste weg gekozen. Maar in wie zijn belang is dit? Iedere keer dat je denkt, zo komt het werk sneller af, is wellicht een moment om je af te vragen, is dit wel de juiste weg? Is dit ook het meest veilige, bedenk altijd wat de gevolgen kunnen zijn. Wij zijn benieuwd naar jullie mening. Kies jij voor de juiste of de makkelijkste weg?
Waarom?
Er zijn veel redenen of excuses die genoemd worden, wanneer iemand ergens op wordt gewezen. Voert hij/zij de werkzaamheden op een onveilige manier uit? Dan zijn er vaak ook collega’s die je hier op attenderen. Communiceren onderling is van groot belang als het gaat om veiligheid. Grote stappen snel klaar of blik op oneindig en doorpakken, dit soort gedrag vermindert de veiligheid en veroorzaakt alleen maar meer faalkosten. Maar wat zijn de redenen dat we de makkelijkste, vaak de snelste weg kiezen?
“Er is niet genoeg tijd om de werkzaamheden op de juiste manier uit te voeren”, “Het management handhaaft de regels niet of heeft onrealistische verwachtingen”. Of “Ik doe het al jaren op deze manier en er is nog nooit iets ergs gebeurd”. Er zijn nog tal van redenen te bedenken, maar ongeacht de reden, wanneer instructies of procedures niet worden gevolgd, dan breng je iedereen in gevaar.
Risico verhogend
De makkelijkste en snelste weg kiezen werkt vaak risico verhogend. Dit is een aanzienlijke factor die bijdraagt aan de arbeidsongevallen op een bouwproject. Als je denkt dat dit kosten technisch beter is , dan heb je het verkeerd. Alle kosten die hiermee gepaard gaan, zoals veiligheidsissues, onkundige werkzaamheden, die weer opnieuw moeten worden uitgevoerd, materialen die verkeerd zijn verwerkt. Letsels die ontstaan door bijvoorbeeld het niet juist gebruiken van PBM’s, waardoor je personeel ook nog thuis komt te zitten met blessures. Dit alles zijn de kosten die erg hoog liggen in de bouw, en vaak gerelateerd door het kiezen voor de snelste weg.
Bezuinig niet op kennis & vaardigheden
Het opleiden van werknemers gebeurt ook veel in het werkveld. Projecten zijn nooit hetzelfde, overal gelden weer nieuwe procedures en is er weer nieuwe relevante veiligheidskennis nodig. Hoe zorg je dat iedereen de juiste kennis en vaardigheden heeft om zijn/haar werkzaamheden uit te voeren? Hoe weet je zeker dat deze kennis nog paraat is?
Kennis & vaardigheden op de bouwplaats
Wij brengen alle kennis naar de bouwplaats, met een expert (toolbox) of door middel van microlearnings (specifieke informatie) aangevuld met een aantal vragen (Rockpit game). Zo houden wij alle kennis op peil voor alle medewerkers.
De Veilige Bouwplaats denkt graag met jullie mee!
Kies jij voor de juiste of de makkelijkste weg?