Soms moet je patronen doorbreken….

Door:
De redactie
Gepubliceerd op:
23 januari 2023
Leestijd:
3 minuten

Soms moet je patronen doorbreken als het gaat om veilig gedrag. Veilig gedrag op de werkvloer is een combinatie van veiligheidstraining en communicatietraining. Veelal is houding en gedrag van invloed op de veiligheidsrisico’s die genomen worden. Maar ook door patronen en/of rollen in een groep. Is iedereen zich wel bewust van zijn/haar rol. Door inzichtelijk te maken wat hun rol in een groep is en hoe ze elkaar kunnen aanspreken op een effectieve manier. Of het nu gaat om onveilig gedrag of werkzaamheden die efficiënter kunnen. Leren van elkaar door het verbinden van een team.

Team Toolbox

Veel ongelukken zijn te voorkomen als medewerkers elkaar kunnen aanspreken op onveilig gedrag. Hoe doe je dat op een effectieve manier? Hoe zorg je als leidinggevende dat mensen bewust met veiligheid omgaan? En als een collega jou op je gedrag aanspreekt, hoe ga je daar dan mee om?

Deze toolbox is gericht om de communicatie onderling te verhogen en elkaar te gaan zien, welk gedrag je bewust of onbewust laat zien. En dat elkaar aanspreken prima is, en niet negatief hoeft te zijn, maar in ieders belang. Het succes van deze toolbox vergroot je door iedereen hieraan mee te laten doen, calculators, werkvoorbereiders, uitvoerders, bouwplaats medewerkers etc..

Positief team gedrag

Teamgedrag verwijst naar de manier waarop iedereen binnen een team samenwerkt en communiceert. Het kan ook verwijzen naar de cultuur en normen die zijn ontstaan binnen een team. Een positief teamgedrag kan bijdragen aan een efficiënte, productieve en veilige werkomgeving, terwijl negatief teamgedrag kan leiden tot conflicten, gebrek aan communicatie en een onveilige werkomgeving.

  • Effectieve communicatie: Leden van een team werken samen door heldere en open communicatie, waarbij iedereen zijn of haar ideeën en zorgen kan uiten.
  • Duidelijke rollen en verantwoordelijkheden, iedereen weet welke taak zij moeten uitvoeren en wie verantwoordelijk is voor welke taken.
  • Samenwerking binnen een team om gemeenschappelijke doelen te bereiken.
  • Flexibiliteit: Team is bereid om aanpassingen te doen en verantwoordelijkheden te delen als de situatie verandert.
  • Veiligheid: Werknemers binnen een team zijn zich bewust van de veiligheidsrisico’s en werken samen om een veilige werkomgeving te behouden.

Realiseer dat een team een levend organisme is, dat zich blijft ontwikkelen en veranderen, daarom is het belangrijk om regelmatig feedback te geven en te ontvangen om het teamgedrag te verbeteren en aan te passen aan de veranderende omstandigheden.

Meer informatie ontvangen over deze toolbox? Neem contact met ons op, wij komen graag langs!

DELEN

Meer van dit

Meer veiligheid in je emailbox?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van De Veilige Bouwplaats. Dan bouwen we samen aan een veiligere werkplek voor iedereen in de bouw. 

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.