Samen voor de bouwplaats

Je werkt hier veilig of je werkt hier niet!

Door:
Christine
Gepubliceerd op:
26 september 2021
Leestijd:
2 minuten

Gebruikers moeten er op kunnen vertrouwen dat ze hier veilig in kunnen wonen
of werken en er overheen of onderdoor kunnen rijden. In ons land is dat gelukkig in de meeste gevallen al zo. Je werkt hier veilig of je werkt hier niet. Dat is mede te danken aan de vele wetten en regels die ervoor moeten zorgen dat er veilig wordt gewerkt in bedrijven, instellingen en op bouwplaatsen.

Een ongeluk zit in een klein hoekje….

Natuurlijk kan regelgeving niet voorkomen dat er ongelukken gebeuren. Onnodige risico’s worden genomen of fouten worden gemaakt. Waar mensen werken, gaat er nu eenmaal wel eens iets mis. Zeker de bouw is een sector waar een ongeluk in een klein hoekje zit. Maar de gevolgen kunnen groot zijn voor zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers. Mensen kunnen gewond raken of erger en projecten kunnen stil komen te liggen. Met eventuele schadeclaims tot gevolg.

Iedereen heeft er dus belang bij dat veiligheid voorop staat bij de bouw van grote infrastructurele werken, gebouwen en installaties. Opdrachtgevers en opdrachtnemers in de bouw, de infrastructuur en de installatietechniek hebben zelf het initiatief genomen om de veiligheidscultuur in hun sector verder te verbeteren. Zodat het aantal ongevallen en veiligheidsgebreken aan bouwwerken nog verder afneemt, en we hun veiligheid kunnen verbeteren.

Hoe verbeter je de veiligheid?

Eenduidigheid draagt bij aan een effectiever veiligheidsbeleid, hier is de Governance Code Veiligheid voor opgesteld. Om het veiligheidsniveau in de sector verder te verhogen door de veiligheidscultuur en het veiligheidsgedrag te verbeteren. De uitgangspunten door aanpak en gebruikte instrumenten in de keten te standaardiseren, te uniformeren, te harmoniseren en beter op elkaar af te stemmen. Om uiteindelijk te komen tot nul dodelijke en zeer ernstige ongevallen in de sector.

Deelnemers binnen de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVidB) hebben een verklaring ondertekend. Zij nemen hun verantwoordelijkheid voor het creëren van een veilige werkomgeving. Ze nemen daarvoor de noodzakelijke maatregelen en zorgen er daarmee voor dat Veiligheid in hun bedrijven voortaan met een hoofdletter wordt geschreven. Je werkt hier veilig of je werkt hier niet.

Meer lezen over de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVidB)? Klik hier

De veilige bouwplaats helpt! Kijk op de hoe werkt het pagina voor meer informatie.

DELEN

Christine

Meer van dit

Meer veiligheid in je emailbox?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van De Veilige Bouwplaats. Dan bouwen we samen aan een veiligere werkplek voor iedereen in de bouw. 

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.