De juiste houding is jouw sterkste fundament

Remco Westerbroek
Door:
Remco Westerbroek
Gepubliceerd op:
26 oktober 2021
Leestijd:
9 minuten

Het zijn echter regels en adviezen die zijn geschreven om een mogelijk gevolg als (langdurig) fysiek ongemak of erger te voorkomen. Met betrekking tot veiligheid is er tevens een scala aan wet- en regelgeving om potentiële gevolgen te voorkomen. Naar mijn idee staat niemand in de rij om een ‘slachtoffer’ te worden van een gevolg. Maar toch doen deze situaties zich nog dagelijks voor. Om dit te voorkomen moeten we met elkaar aan de slag met een andere houding. Een houding waardoor de mogelijke oorzaken vooraf met elkaar worden gesignaleerd, besproken en opgelost, waardoor de gevolgen vanzelfsprekend uitblijven. Dat vraagt om de juiste grondhouding. Een houding waarmee je niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, maar ook voor jouw mentale gezondheid zorgt. De juiste houding is jouw sterkste fundament.

Een bewuste grondhouding biedt het fundament om naar jouw eigen ik te kijken. Wie ben jij en wat vind jij veilig voor jou en jouw collega’s binnen de condities van de plek waar je met elkaar bent. Op het vlak van fysieke veiligheid, maar zeker ook de onderlinge sociale veiligheid. Durf je je daarover uit te spreken en ben je daarbij in staat om je te verbinden met jouw omgeving?  

Wat als we de perceptie op houding & gedrag op de bouwplaats kunnen kantelen?

Onlangs heeft Rockpit de Toolbox Houding & Gedrag georganiseerd voor Bouwmensen Horst en Beek. Een eerste experiment om 6 groepen te laten kennismaken met de verschillende gedragsstijlen en het werkelijk verbinden met een ander. 

We geven het vakje een kleurtje

In ons dagelijks leven plaatsen we iedereen op basis van het zichtbare gedrag automatisch in een hokje. We vinden een persoon leuk of niet leuk, druk of juist gezellig. Iemand ligt je, of iemand is gewoon niet je type. Maar waar komt dat nu door? 

Dat heeft onze gedragsexpert Rob van Vroenhoven met deze groepen in een interactieve sessie uitgezocht. Wat is de eigen dominante gedragsstijl en wat betekent dat? Heb je kwaliteiten en valkuilen die voor anderen zichtbaar zijn. Wat is je drijfveer, wat is je grootste angst en welk gedrag vertoon je als je angst werkelijkheid wordt. Volgens de filosofie van Carl Gustav Jung hebben de mannen en dame zichzelf een kleur gegeven. Het begrijpen waar jouw eigen gedrag vandaan komt. Hoe het is gevormd en het jou heeft gebracht naar waarom je de dingen doet, die je doet en de dingen niet doet, die je niet doet.

Een andere bewustwording was dat die verschillende kleuren zich ook op een andere manier tot elkaar verhouden. Iedere combinatie vraagt om een aanpassing in de wederzijdse communicatie door beide partijen om effectief met elkaar te kunnen (blijven) werken. Wanneer je weet waar de gedragsstijlen het meeste schuren, kun je beiden een beweging maken om het schuren te voorkomen. Vanuit het accepteren van de kwaliteiten van de ander en het bewust zijn van de vorm van communicatie. 

Beken kleur en maak je team compleet

Aansluitend is het interessant om te kijken welke rol iedere kleur speelt binnen een team en welke toegevoegde waarde iedere kleur heeft op een bouwplaats. Zo zal de één het proces aanjagen, de ander toezicht houden op kwaliteitscontrole en veilig werken, weer een ander zal zorgen voor creatieve oplossingen en plezier tijdens het werk en is er natuurlijk iemand nodig om het hele zooitje bij elkaar te houden. 

Natuurlijk hartstikke fijn dat ze het kleurenpallet goed voor ogen hebben en ook van elkaar weten hoe de ander in de wedstrijd zit. Maar hoe kun je dan werkelijk op een geweldige manier samenwerken en echt afspraken met elkaar maken. 

Verbinden vanuit kwetsbaarheid is het sterkste fundament dat op de bouwplaats kan worden gelegd

Echt samenwerken heeft natuurlijk nogal wat voeten in aarde. Het is op iedere werkplek een uitdaging en proces dat dagelijks aandacht en onderhoud vraagt. Vaak wordt het fundament van goed samenwerken overgeslagen. Namelijk het ‘echt verbinden’ met een ander. Iets dat we niet doen, omdat het ons niet is aangeleerd. Echt verbinden met iemand vraagt om een nieuwe houding, waarin je je fysiek en mentaal openstelt voor de ander. Waar je de ander uitnodigt om de verbinding met je aan te gaan en echt even bij jou ‘binnen te kijken’. 

Als natuurlijke reactie gaan we dit het liefste uit de weg, want het vraagt om een hoge mate van kwetsbaarheid. En dat vinden we nou juist allemaal een beetje spannend. Maakt iemand daar misbruik van? Word ik niet voor gek verklaard? Logische gedachten die er gelijk voor zorgen dat je best een drempel moet slechten als je de eerste keer de echte verbinding maakt. 

Marcel Dekker is als ‘Verbindelaar’ zeer bedreven in het begeleiden van groepen in dit proces en is in de buitenlucht met de groepen aan de slag gegaan. Daar waar volwassenen deze uitdaging als uitermate spannend beschrijven, heeft de jeugd ons versteld doen staan. Zonder schaamte of angst gingen deze jonge kerels en dame de verbinding met elkaar aan. In totale rust echt oog hebben voor elkaar en in de feedback teruggeven wat dit op emotioneel vlak met jezelf doet. 

Samenwerken door verbinding

Prachtige sessies waar een zaadje is geplant om je bewust te zijn dat je een keuze hebt in de houding die je aanneemt in een situatie. Het is aan ons om met elkaar te zorgen dat deze zaadjes kunnen uitbloeien. Dat deze jongeren straks stevig staan op de bouwplaats en zich met elkaar verbonden voelen. Een verbinding die ertoe bijdraagt dat ze elkaar respecteren, ze zich naar elkaar mogen uitspreken over kwaliteit en veiligheid. Maar dat ze ook worden gezien als een belangrijke schakel in het verder ontwikkelen van de bouwplaats. Zij kunnen die plek innemen, als ze er zelf en met elkaar in geloven. Samen staan ze sterk! 

Een experiment is natuurlijk een eerste proeftuintje om te kijken wat het doet. Welke learnings wij daar als Rockpit zelf uit kunnen trekken en welke feedback we in deze van Bouwmensen terug krijgen. 

Als veiligheid zo belangrijk is, laten we het dan leuk maken!

Laten we eerlijk zijn: veiligheidskennis is niet de meest interessante en swingende stof. Het is droog voer dat iemand ‘verplicht’ moet leren. Ter compensatie belasten we iemand dan eens in de 10 jaar voor een VCA-certificaat en jaarlijks voor een certificaat Generieke Poortinstructie. 

Wanneer veiligheid op iedere agenda op nummer 1 staat en de complexiteit van de bouwplaatsen door de jaren is toegenomen, lijkt het ook noodzaak om ervoor te zorgen dat iedere bouwplaatsmedewerker de veiligheidskennis iedere dag paraat heeft. We spreken van parate kennis als de kennisretentie (het vasthouden van de opgedane kennis) hoog is. Een hoge kennisretentie is echter de resultante van het doorlopend en door herhaling tot je nemen van de benodigde kennis. 

Let’s play a Game!

Rockpit heeft hiervoor de app Safety Score ontwikkeld. Door middel van een game maken we het leuk om de kennis tot je te nemen in een spelvorm. Je daagt een andere speler uit voor een korte battle van 7 veiligheidsvragen en speelt tegen elkaar voor de hoogste score. Dit kan een collega zijn, of iemand die werkzaam is op een andere bouwplaats van een ander bedrijf. Je leert daardoor met elkaar, terwijl jij de battle speelt, wanneer het jou uitkomt. 

Door het organiseren van diverse competities kan de inzet op een leuke manier worden beloond met creatieve prijzen, waardoor een extra stimulans wordt gecreëerd om doorlopend anderen uit te dagen. Wekelijks krijgen de spelers inzicht in hun eigen vooruitgang op het gebied van groei in kennisbehoud, aantal gespeelde battles en de tijd die ze hebben gespeeld en dus ‘geleerd’. 

Klik hier voor meer info over de game! Of wil jij alle ins en outs weten, lees dan hier meer.

De eerste learnings 

Wat we hebben geleerd is dat interactie de belangrijkste sleutel is in de vorm die we aanbieden. We zijn erg verrast door het ‘commitment’ van de groepen om echt in te stappen in het experiment. Dat verdient een enorm compliment. Zeker gezien het feit dat we ze hebben uitgedaagd om zich kwetsbaar op te durven stellen binnen een groep en naar zichzelf te kijken in wie ze zijn en welk zichtbaar gedrag daaruit voorkomt. Wat vooral zichtbaar werd is dat het kwetsbaar durven zijn een enorme krachtige houding is, waardoor je jezelf openstelt voor de ander om met jou in verbinding te kunnen komen. De groepen hebben dit als bijzonder ervaren en nemen dit mee in hun verdere leven. Als je wilt, kun je je met iedereen verbinden, of de ander helpen om met jou in verbinding te komen. 

Door het inzicht in de gedragsstijlen hebben de groepen ervaren dat een mix aan gedragsstijlen een maximale diversiteit in kwaliteiten vertegenwoordigd. Hoe meer beschikbare kwaliteiten, hoe beter je elkaar kunt ondersteunen in de samenwerking naar de gewenste resultaten. Als iedereen kan doen waar hij/zij goed in is, dan gaat het sneller, beter, veiliger en met meer plezier en acceptatie. 

Veiligheidskennis als spel is ervaren als een leuke manier van kennis ontvangen. Het is een fijne vervanger van een boek en confronteert door direct inzicht in wat je niet weet. Het vertrouwen in het niveau van veiligheidskennis op de bouwplaats en de controle op veiligheidskennis was binnen de groepen nog niet bijster hoog. Een thema waar we bij deze jeugd op de juiste manier de noodzakelijke ondersteuning kunnen bieden in kennis, vaardigheid, houding & gedrag. 

Ben je geïnteresseerd om meer te weten van de hierboven beschreven elementen en programma’s die we daarop maken? 

Neem gerust contact met mij op! Mail naar support@deveiligebouwplaats.nl of bel 026 3397261

DELEN

Remco Westerbroek

Remco Westerbroek

Een veilige bouwplaats blijkt nog steeds een uitdaging. We zijn vaak geneigd om voor oplossingen te denken vanuit middelen. (Controle-)apps, check-lijsten, toolboxen en wat er nog meer is ontwikkeld. We vergeten dat het begint bij mensen en de relatie die zij tot elkaar hebben. Hoe kunnen we de mensen op de bouwplaats helpen om een eigen gedragscode op te stellen. Samen door verandering in houding & gedrag bouwen aan een veiligheidscultuur; zowel fysiek als sociaal.

Meer van dit

Meer veiligheid in je emailbox?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van De Veilige Bouwplaats. Dan bouwen we samen aan een veiligere werkplek voor iedereen in de bouw. 

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.