Blog

Persoonlijke beveiligingsmiddelen

Door: Christine Tuch
Leestijd: 2 minuten
Meest voorkomende risico's in de bouw
Persoonlijke beveiligingsmiddelen PBM hebben als doel om je tijdens jouw werkzaamheden zo goed mogelijk te beschermen in verschillende arbeidssituaties. PBM producten bieden onder andere bescherming tegen kou, hitte, gas of stof.


Persoonlijke beveiligingsmiddelen PBM hebben als doel om je tijdens jouw werkzaamheden zo goed mogelijk te beschermen in verschillende arbeidssituaties. PBM producten bieden onder andere bescherming tegen kou, hitte, gas of stof.

Wie is verantwoordelijk voor deze persoonlijke beveiligingsmiddelen BPM?

Persoonlijke beschermingsmiddelen PBM dienen kosteloos aan werknemers ter beschikking te worden gesteld. Het is verstandig om goed bij te houden welke PBM je aan de werknemers verstrekt en hier ook voor te laten tekenen. Onderscheid hierbij Persoonsgebonden PBM (op naam: bijv. helm, schoenen etc.) en Projectgebonden PBM (voor bepaalde werkzaamheden, bijvoorbeeld valbeveiliging).

Welke beschermingsmiddelen heb je nodig?

Hoofdbescherming

Om je werkzaamheden zo goed en veilig mogelijk uit te kunnen voeren, is het belangrijk om je hoofd te beschermen door bijvoorbeeld een veiligheidshelm te dragen. De hoofdbescherming helpt ook bij het koel houden van je hoofd.

Gehoorbescherming

Werk je in een lawaaierige omgeving? Dan is het noodzakelijk om gebruik te maken van gehoorbescherming. Goed om te weten: de grenswaarde is 80 dB(A) bij een blootstelling van 8 uur per dag. Bij dit geluidsniveau moet de werkgever gehoor beschermende middelen ter beschikking te stellen, om de kans op gehoorbeschadiging te minimaliseren.

Oogbescherming

Goede oogbescherming is erg belangrijk voor optimale veiligheid op de werkplaats. Onze ogen zijn namelijk kostbaar én kwetsbaar. Het is daarom belangrijk om je ogen goed te beschermen tijdens werkzaamheden waarbij de ogen kunnen beschadigen. Dit kun je het best doen door gebruik te maken van een veiligheidsbril of een veiligheidsgelaat.

Adembescherming

Het beschermen van de luchtwegen is noodzakelijk voor de gezondheid van bouwplaats medewerkers. Is de lucht op de werkplek verontreinigd door de aanwezigheid van stofdeeltjes, rook, nevel, gassen of dampen? Dan moeten er preventieve maatregelen genomen worden zoals het voorkomen van het vrijkomen van de gevaarlijke stoffen. Daarnaast is het van belang dat je bijvoorbeeld een stofmasker of een dampmasker draagt, dit om de risico’s op schade aan de luchtwegen te beperken en/of uit te sluiten.

Handbescherming

Zonder je handen kun je jouw werk niet uitvoeren. Het is daarom erg belangrijk om je handen zo goed mogelijk te beschermen en verwondingen te voorkomen. Dit kun je doen door speciale werkhandschoenen te dragen die passen bij jouw werksituatie.

Valbescherming

Wanneer je op hoogte of juist in de diepte werkt, is het extra belangrijk om verzekerd te zijn van optimale beveiliging tegen de risico’s. Het gebruiken van val beschermingssystemen is dan ook een must.

Wat als de werknemer weigert de PBM te gebruiken?

Soms gebruikt een werknemer zijn PBM niet. Dit is niet wenselijk in het kader van de veiligheid. Vanuit je zorgplicht als werkgever ben je verplicht om de werknemer veilig te laten werken. Wanneer dit niet gebeurt kan de Inspectie je in het ergste geval een boete opleggen. Het is dus zaak om de werknemer er op te wijzen dat hij zijn PBM moet gebruiken en als hij dat niet doet de reden daarvoor te achterhalen.
Vraag waarom hij geen PBM draagt. Misschien passen ze niet goed of is er iets kapot. Je kan dan zorgen dat de PBM gerepareerd of vervangen worden of op zoek gaan naar beschermingsmiddelen die wel goed zitten.

De veilige bouwplaats helpt! Kijk op de https://deveiligebouwplaats.nl/ voor meer informatie.

Toets gratis jouw veiligheidskennis!

Toets op een leuke en GRATIS manier je veiligheidskennis met het spelen van de
GPI-game en win een foodtruck voor jouw bouwplaats.

BRON: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Het beste van deveiligebouwplaats.nl direct in je mail? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Dit artikel delen

Auteur: Christine Tuch
De Veilige bouwplaats

Auteur

Christine Tuch
De Veilige bouwplaats

Blog schrijven

Wil je gebruik maken van ons blognetwerk om te gaan gastbloggen over veiligheid op de bouwplaats? Vul dan het onderstaande formulier in.

Dit artikel delen

Volg ons

Volg ons op de meest populaire social media kanalen en ontvang regelmatige nieuwe updates van ons!

Uitgelichte blog

Algemene veiligheid

Allround bouwvakker

De allround bouwvakker. Wat zijn de vaardigheden van de bouwvakker? Vaardigheden genoeg, maar zijn deze wel up to date met alle nieuwe ontwikkelingen in de bouw?

Lees meer »

Gerelateerde berichten

Algemene veiligheid

Allround bouwvakker

De allround bouwvakker. Wat zijn de vaardigheden van de bouwvakker? Vaardigheden genoeg, maar zijn deze wel up to date met alle nieuwe ontwikkelingen in de bouw?

Lees meer »
Noodsituaties
Algemene veiligheid

Samenwerken in de bouw

Samenwerken in de bouw, gaat niet vanzelf! Organiseren en samen de kennis bundelen met alle deelnemende partijen.

Lees meer »

De Veilige Bouwplaats nieuwsbrief komt eraan

Schrijf je alvast in.