Blog

Duidelijke communicatie op de bouwplaats

Door: Christine Tuch
Leestijd: 2 minuten
Meest voorkomende risico's in de bouw
Werknemers dragen gehoorbescherming en Nederlands is niet meer de enige taal op de bouwplaats. Bouwspraak is een universele ‘taal’ om de veiligheid in de bouw- en infrasector te vergroten. Met eenvoudige en herkenbare gebaren kunnen werknemers effectief communiceren om veiligheid op de bouwplaats te waarborgen. De verschillende (hand)gebaren worden op de website van Bouwspraak uitgelegd.  Een taal die iedereen spreekt

Hoe maak je jezelf kenbaar voor alle bouwvakkers uit alle landen? De makkelijkste methode is een gebarentaal. Die voor iedereen duidelijk is. Deze is bedoeld om snel en eenvoudig in onveilige situaties te communiceren. Denk bijvoorbeeld aan gebaren zoals: Help, Stop, naar beneden en naar voren. Duidelijke communicatie op de bouwplaats mag hierin niet worden vergeten. We moeten een einde te maken aan onveilige situaties. Bouwspraak heeft hiervoor de tools om veilig met elkaar te communiceren. Bouwspraak heeft een lijst met woorden, omgezet in gebaren, die iedereen op de bouwplaats moet kennen. De website is beschikbaar in de talen Bulgaars, Duits, Engels, Hongaars, Nederlands, Pools, Roemeens en Turks. Deze is makkelijk met een smartphone te bezoeken.

Meer weten over Bouwspraak? Bekijk de website

Vergroten veiligheid op de bouwplaats

Met Bouwspraak maakt de sector een stap om de veiligheid in de Bouw te vergroten. De veiligheid op de bouwplaatsen begint met duidelijke communicatie. Gebruik de gebaren en voorkom misverstanden door bijvoorbeeld een taalbarrière of omgevingslawaai. Veiligheid begint met heldere communicatie voor en door iedereen.

Bouwspraak voor duidelijke communicatie

Bouwspraak heeft een lijst opgemaakt met gebaren die we kunnen gebruiken op de bouwplaats. Hiermee kan iedereen elkaar in situaties van gevaar, op afstand waarschuwen. Naast de gebaren zijn er ook borden die de gevaren weergeven.

Miscommunicatie is een veel gehoord probleem op de Bouwplaats, dit kan leiden tot onveilige situaties. Heldere en eenduidige communicatie op de bouwplaats is een uitdaging. Werknemers dragen vaak gehoorbescherming waardoor de geluiden ontbreken. Ook is Nederlands niet de enige taal op de bouwplaats. En vergeet niet dat het bouwproces complex kan zijn, doordat veel specialisten op dezelfde plek aan het werk zijn.

Ook werknemers zijn blij met het initiatief. Zij willen al jarenlang meer veiligheid op bouwplaatsen. En dat iedereen de veiligheidsvoorschriften naleeft. Spraakverwarring en ruis op de lijn vanwege luidruchtige machines blijken daarin een cruciale rol te spelen. Duidelijke communicatie op de bouwplaats voor iedereen!

De veilige bouwplaats helpt! Kijk op de https://deveiligebouwplaats.nl/ voor meer informatie.

Bron: Bouwspraak

Toets gratis jouw veiligheidskennis!

Toets op een leuke en GRATIS manier je veiligheidskennis met het spelen van de
GPI-game en win een foodtruck voor jouw bouwplaats.

BRON: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Het beste van deveiligebouwplaats.nl direct in je mail? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Dit artikel delen

Auteur: Christine Tuch
De Veilige bouwplaats

Auteur

Christine Tuch
De Veilige bouwplaats

Blog schrijven

Wil je gebruik maken van ons blognetwerk om te gaan gastbloggen over veiligheid op de bouwplaats? Vul dan het onderstaande formulier in.

Dit artikel delen

Volg ons

Volg ons op de meest populaire social media kanalen en ontvang regelmatige nieuwe updates van ons!

Uitgelichte blog

Gerelateerde berichten

Algemene veiligheid

Allround bouwvakker

De allround bouwvakker. Wat zijn de vaardigheden van de bouwvakker? Vaardigheden genoeg, maar zijn deze wel up to date met alle nieuwe ontwikkelingen in de bouw?

Lees meer »

De Veilige Bouwplaats nieuwsbrief komt eraan

Schrijf je alvast in.