Worden veiligheidsregels genegeerd in de bouw?

Door:
Christine Tuch
Gepubliceerd op:
7 juli 2021
Leestijd:
3 minuten

Jaarlijks worden er nog steeds vele veiligheidsregels overtreden in de bouw. Volgens de inspectie worden de veiligheidsregels niet altijd toegepast, dit geldt zowel voor de grote als kleine bedrijven en de zzp’ers. De toegenomen bouwproductie en de druk van de opdrachtgevers dragen bij aan aan de vele overtredingen van de veiligheidsregels. Worden veiligheidsregels genegeerd in de bouw?

De druk in de bouw neemt toe

Door de druk in de bouw overtreden honderden bouwbedrijven de veiligheidsregels, waardoor bouwvakkers onder gevaarlijke omstandigheden moeten werken. Bouwplaats medewerkers lopen gevaar door uiteenlopende oorzaken, zoals een steiger die niet juist is opgebouwd, verkeerd gebruik van gereedschappen, gebrek aan beschermende kleding of blootstelling aan schadelijke stoffen. De inspectie SZW controleert of werkgevers en werknemers zich houden aan de verschillende wetten, besluiten en regelingen. Zijn er klachten of ongevallen in de bouw dan wordt dit altijd verder onderzocht. In sommige gevallen worden werkzaamheden stilgelegd vanwege de ernst van de overtredingen, dit bij acuut gevaar voor de medewerkers.

Wat vinden de bouwplaats medewerkers zelf, hoe ervaren zij de druk? Kan je tegen je collega zeggen, dat hij niet echt veilig bezig is? Of denk jij zelf ook dat door de tijdsdruk de veiligheid even niet zo ruim hoeft te nemen.

Bouwplaats medewerkers aan het woord…

Wij hebben de volgende vraag gesteld: Worden veiligheidsregels genegeerd in de bouw?

“Ja zolang de boetes makkelijk betaald kunnen worden. De boetes voor overtredingen moeten drastisch worden verhoogd. Dan moeten álle bouwbedrijven zich aan de regels houden”.

“Denk eerst even na voor je begint en neem de benodigde maatregelen, dit zal al een groot verschil kunnen maken”.

“Er zijn veel goede aannemers die een prima veiligheidssysteem hanteren. De kosten hiervoor moeten opgenomen zijn in de aanneemsom, wat prijsverhogend werkt met als mogelijk gevolg mislopen van een opdracht. Veel opdrachtgevers zijn niet geinterreseerd in veiligheid en willen gewoon de laagste prijs, met als gevolg een aannemer die veiligheid minder serieus neemt. Wil je echt veilig werken in de bouw zal de opdrachtgever mede aansprakelijk gesteld moeten worden of beter, haal veiligheid wat kosten betreft uit de aanneemsom”.

“Vraag aan iedere bouwvakker: heb jij zin om de vrouw van een collega van je te vertellen dat haar man straks in een rolstoel zit?”

“Snelheid is alles wat telt. Wanneer snelheid niet geleverd wordt staat de buitenlandse arbeider op je plaats.”

“Er zijn twee kanten. Enerzijds is de regelgeving in sommige gevallen overdreven en het werk daardoor niet goed uitvoerbaar, anderzijds is de tijdsdruk bijzonder hoog.”

Wil je meepraten over dit onderwerp of wil je iets toevoegen op het gebied van veiligheid? Deel met ons je verhaal via info@deveiligebouwplaats.nl

Lees alle blogs over veiligheid

DELEN

Christine Tuch

Meer van dit

Meer veiligheid in je emailbox?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van De Veilige Bouwplaats. Dan bouwen we samen aan een veiligere werkplek voor iedereen in de bouw. 

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.