Slechte gewoontes veranderen?

Door:
De redactie
Gepubliceerd op:
8 november 2022
Leestijd:
3 minuten

Slechte gewoontes veranderen? We hebben allemaal gewoontes die we dagelijks of wekelijks volgen. Deze gewoonten hebben een grote invloed op ons leven. Ze hebben ook invloed op de keuzes die we maken op het werk. Kan je slechte gewoontes veranderen?

Dagelijkse gewoonten

Denk na over je gewoontes die zijn er tenslotte iedere dag weer. Begin met wakker worden, heb je één of twee keer op de snooze-knop gedrukt? Doe je dit elke dag? Hoe zit het met het ontbijt? Heb je snel iets klaar gemaakt of sla je je ontbijt vandaag over? Hoogstwaarschijnlijk zijn de keuzes die je hebt gemaakt vanaf het moment dat je vandaag wakker werd jouw dagelijkse keuzes en dus jouw gewoontes.

Even uitleggen

De cyclus van gewoontes ontstaan vaak door 3 componenten: als eerste benoem ik de “trigger”, als tweede de “routine” en de derde “de beloning”.

Hier een mooi voorbeeld, je wekker gaat ’s ochtends af, je drukt herhaaldelijk op de snooze knop, dit is wat een gewoonte kan gaan worden. De trigger van deze gewoonte zou zijn dat je wekker ’s ochtends afgaat. Terwijl het alarm afgaat, vertelt je geest je dat het goed is om op de snooze-knop te drukken en door te slapen, omdat je het in het verleden hebt gedaan. Op de snooze-knop drukken wordt een routine. De beloning zou zijn om meer slaap te krijgen. Om deze gewoonte te doorbreken, zou je één van de drie componenten moeten veranderen.

Als je eerst naar de routine kijkt, zou het misschien helpen om de gewoonte te doorbreken door de wekker te verplaatsen naar een plek ver van je bed, zodat je echt uit bed moet opstaan.

Een andere optie om de gewoonte te doorbreken, is het ervaren van een andere beloning, namelijk meer tijd hebben in de ochtend. Door niet herhaaldelijk op de snooze-knop te drukken, ervaar je een nieuwe beloning van meer tijd en minder haast in de ochtenden. Alleen deze beloning kan er in de loop van de tijd toe leiden dat je de gewoonte om op snooze te drukken, veranderd. Niet alle gewoonten zijn gemakkelijk te doorbreken, maar je begrijpt het punt.

Invloed op veiligheid?

Je gewoonten kunnen ertoe leiden dat je consequent minder veilig werkt. Volg je netjes alle regels op. Pas je altijd alle veiligheidsprocedures toe? Draag je altijd een veiligheidshelm en gebruik je altijd alle persoonlijke beschermingsmiddelen? Zo nee, waarom kies je ervoor om deze niet altijd te gebruiken? De beloning is dat het werk sneller uitgevoerd kan worden zonder al die veiligheidseisen. Er hangt (nog) geen negatieve consequentie aan, zodat je doorgaat met dit gedrag.

Vasthouden

Besteed aandacht aan de gewoonten die je vasthoudt en hoe ze je dagelijks beïnvloeden. Hoeveel van deze gewoonten zijn positief en hoeveel zijn negatief? Kijk naar de keuzes die je maakt op je werk en als ze leiden tot negatief gedrag, kijk dan naar het veranderen ervan. Door de trigger aan te pakken of een andere beloning voor je gedrag in te zetten, kun je een manier vinden om je slechte gewoonten te veranderen.

Aan jou de keus!

Wil je meer blogs lezen over een veilige werkomgeving? Klik dan hier.

DELEN

Meer van dit

Meer veiligheid in je emailbox?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van De Veilige Bouwplaats. Dan bouwen we samen aan een veiligere werkplek voor iedereen in de bouw. 

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.