Mentale gezondheid in de bouw

Door:
De redactie
Gepubliceerd op:
17 oktober 2022
Leestijd:
3 minuten

De mentale gezondheid in de bouw kunnen we niet meer los zien van de lichamelijke gezondheid. Een veiligheidscultuur gaat verder dan alleen protocollen voor veiligheid en het verbeteren van het algemeen welzijn. We beseffen ons meer dat lichamelijke en geestelijke gezondheid onlosmakelijk verbonden zijn met elkaar. De bouwsector gaat met regelmaat het gesprek aan met werknemers over hun mentale gezondheid.

Risico

De bouw is een uitdagende werkomgeving met helaas een hoog aantal zelfmoorden. Volgens onderzoek door de Workplace Mental Health is dit te wijten aan een groot aantal factoren, waaronder lange werkdagen, hoge fysieke eisen en risico’s, strakke deadlines en marges. Een door mannen gedomineerde industrie waar taaiheid en kracht worden gewaardeerd, en hulp zoeken als een zwakte kan worden gezien.

De druk is alleen maar toegenomen tijdens de corona pandemie. De bouw werd beschouwd als een essentiële dienst en hebben hierdoor met hun teams moeten navigeren om de bouwplaatsen open te houden tijdens de lockdown. De industrie wordt nog steeds geconfronteerd met een aanhoudend tekort aan arbeidskrachten. Hierdoor neemt de druk op de mensen nog meer toe. Behoud van personeel is nu essentieel en ook de mentale gezondheid komt aan bod.

Welke tools zet jij in?

Een tool hoe je het gesprek kan gaan voeren, zodat ook de mentale kant aan bod komt.

Medewerkers staan niet te trappelen om het gesprek aan te gaan, vaak uit schaamte, stigmatisering en angst, bang om beoordeeld te worden. Als werkgever ben jij degene die het voortouw hierin kan nemen door open gesprekken te voeren. Zorg dat teamleden het gevoel hebben dat de prioriteit ligt bij hun zelfzorg en dat ze hun grenzen aan kunnen geven.

Een simpele vraag als “Hoe gaat het met je” wordt nog weleens vergeten. Juist door aanwezig te zijn onder het personeel zal er meer basis ontstaan hiervoor. Deze cultuur draagt ook bij aan meer veiligheid, werknemers voelen zich beter als er vertrouwen is. Wanneer er iets niet goed gaat kunnen zij ook makkelijker zelf het gesprek aangaan.

Bied zorg aan

Een reden waarom werknemers geen hulp zoeken is omdat ze vaak niet weten waar ze terecht kunnen. Als werkgever kan je dit obstakel wegnemen door dit voor hun makkelijk toegankelijk te maken. Door middel van trainingen, coaches, instanties voordragen die ze hierbij helpen.

Het opbouwen van een cultuur voor de mentale gezondheid in de bouwsector is niet iets dat van de ene op de andere dag kan worden opgelost. Maar we kunnen goede stappen zetten. En stap één is het gesprek voeren.

Mentale gezondheid in de bouw, ook hier hebben wij de experts voor in huis. Maak een vrijblijvende afspraak en maak kennis.

DELEN

Meer van dit

Meer veiligheid in je emailbox?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van De Veilige Bouwplaats. Dan bouwen we samen aan een veiligere werkplek voor iedereen in de bouw. 

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.