Kledingvoorschriften in de bouw

Door:
De redactie
Gepubliceerd op:
24 oktober 2022
Leestijd:
3 minuten

Kledingvoorschriften in de bouw? Een belangrijk maar vaak over het hoofd gezien aspect van veiligheid is wat we elke dag op het werk dragen. Voldoe jij aan de kledingvoorschriften in de bouw? Veiligheidsregels, het weer, het soort werk, de gevaren van het werk en vele andere factoren zijn van invloed. Hoe zorg je ervoor dat je personeel de juiste kleding draagt? Veel werkgevers verstrekken kleding aan hun personeel, voordeel hiervan is dat iedereen direct herkenbaar is, door het bedrijfslogo op de kleding te laten drukken. En tevens ben je er zeker van dat de kleding aan de ‘eisen’ voldoet.

Alle weersomstandigheden

Buiten de veiligheidsregels en -voorschriften, zijn de weersomstandigheden de bepalende factor voor welke kleding iemand die dag gaat dragen. Ademende dunnere lagen zijn wenselijker bij warmere temperaturen. Bij koudere temperaturen moeten uiteraard dikkere en warmere lagen worden gedragen om werknemers te beschermen. Vaak zijn de ochtenden wat frisser waardoor het beter is om lagen te dragen zodat je ’s middags iets uit kan trekken.

Het is belangrijk om de weerberichten te volgen, rekening houdend met het weer en hoe lang je eraan wordt blootgesteld, afhankelijk van het werk dat je die dag doet. Maak een keuze die je comfortabel houdt en je beschermt tegen kou of zon. Wanneer je te warm of te koud gekleed bent dan kan dit impact hebben op je werkzaamheden, je focus is minder.

Pasvorm

Zorg ervoor dat kleding goed past. Losse kleding kan het veilig werken in de weg staan. Het kan verstrikt raken in roterende apparatuur of andere objecten.

Draag geen kleding met grote scheuren of gaten, of sweatshirts met capuchon. Er zijn genoeg incidenten voorgevallen waarbij een gat of scheur in kleding is blijven steken in de bedieningselementen van machines. Deze onderdelen kunnen gemakkelijk verstrikt raken in draaiende onderdelen. Dit kan gemakkelijk onbedoelde bewegingen veroorzaken, die leiden tot verwondingen en materiële schade.

Neem extra kleding mee naar het werk. Als je extra kleding hebt, kun je je omkleden als je een chemische stof op je kleding krijgt of als ze nat worden.

Investeer als bedrijf ook in veiligheid als het om kleding gaat.

Persoonlijke Beschermingsmiddelen

Natuurlijk mogen we de persoonlijke beschermingsmiddelen ook niet vergeten. Deze worden door de werkgever verstrekt, voor het beschermen tegen risico’s en het voorkomen en afschermen van gevaar. Deze beschermingsmiddelen moeten ook gebruikt worden voor ieders veiligheid. Voor de vitale onderdelen zoals hoofd, ogen, oren, handen en voeten worden de risico’s op (blijvend) letsel aanzienlijk kleiner. Denk hierbij aan gezichtsbescherming (gelaatsbescherming), handbescherming, hoofdbescherming, oogbescherming, gehoorbescherming en valbeveiliging. Is er iets kapot dan moet dit direct vervangen worden.

Maak kennis met de Veilige Bouwplaats, wij komen graag een keer langs.

Kledingvoorschriften in de bouw, aan te bevelen? Eens of oneens?

DELEN

Meer van dit

Meer veiligheid in je emailbox?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van De Veilige Bouwplaats. Dan bouwen we samen aan een veiligere werkplek voor iedereen in de bouw. 

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.