Twee mannen werken op het dak

Je bent voor je veiligheid echt afhankelijk van anderen

Door:
Raymon de Bruin
Gepubliceerd op:
8 september 2021
Leestijd:
5 minuten

Bij Van Wijnen staat veiligheid op 1!

Ik ben Raymon de Bruin, uitvoerder bij Van Wijnen. Al vanaf dat ik kind was kom ik op de bouwplaats. Samen iets moois maken is het mooiste wat er is!  Binnen Van Wijnen, staat veiligheid op nummer 1. Iedere drie maanden loopt een externe veiligheidsadviseur bij mij over de bouwplaats. Dat is fijn want zelf kun je bedrijfs blind raken. Je kunt bij ons een score halen van max 750 punten. Wij willen met onze bouwplaats natuurlijk die 750 halen. Een bezoek wordt aangekondigd. Dus je kan als je wil toewerken naar de max score, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. Liever een eerlijke score die wat lager is dan een maximale score door vals te spelen. Je bent voor je veiligheid echt afhankelijk van anderen.

Persoonlijke ervaring met het belang van veiligheid

Gelukkig heb ik nooit iets ernstigs meegemaakt. Alleen wel eens een snijwond of een verzwikte enkel. Dat wil ik graag zo houden. Je begint samen en je wil ook samen weer gezond naar huis. Daarom let ik er iedere dag op en ik hoop dat anderen ook op mij letten. Je bent voor je veiligheid echt afhankelijk van anderen.

Waarom is veiligheid zo lastig

Op dit moment doe ik een groot renovatieproject. Dat is een uitdaging op zich maar om de bouwplaats veilig te houden heb je echt een paar extra ogen nodig. Van tevoren maak je een plan van aanpak. Veiligheid is daarin een vast onderdeel. Als het loopt zoals het loopt dan gaat het vanzelf. Wel is er een verschil tussen renovatie en nieuwbouw. Bij renovatie moet je eerst slopen voordat je kan bouwen. Je haalt van alles weg en je weet niet wat je tegenkomt. Er ontstaan veel situaties waar je aandacht aan moet geven. Je moet constant een paar stappen vooruit denken. Je merkt daarin wel dat er een groot verschil is tussen op papier of in de praktijk. Iedereen maakt een plan waarin die precies opschrijft hoe hij het aan gaat pakken. Maar in de praktijk loopt dat nog wel eens anders.

Wat het ook lastig maakt is dat veel veiligheidskennis uit de petrochemie komt. De bouw is net anders. De deskundigen weten vaak weinig van de bouwtechniek. Ze kunnen wel vertellen wat niet mag, maar oplossingen verzinnen vinden ze vaak lastig. Dat is voor de mensen op de bouwplaats vaak demotiverend. Ze willen natuurlijk veilig naar huis maar ze willen ook de planning halen.

Een belangrijke factor is gedrag

Hoe ben je opgevoed? Als niemand er wat van zegt dan heb ik weer tijd en dus geld gewonnen. Dat is een groot probleem. Onveilig werken levert nog te vaak voordeel op, dat zien en voelen mensen. Vaak wordt er op heel veel kleine dingen gelet. Zoals boren zonder gehoorbescherming. Het is niet een direct gevaar voor de bouwplaats of voor anderen maar het is wel zichtbaar en een veiligheidskundige spreekt mensen erop aan. Onzichtbare gevaren als stress, tijdsdruk, slechte werkvoorbereiding blijven vaak onbestraft, mensen voelen dat.

Ik hijs de vlag voor…Gedrag

Veiligheid is gedrag. Je kiest ervoor om veilig te werken. Belonen werkt. Plaatjes laten zien van wat verkeerd is gegaan kan iedereen. Mensen motiveren door duidelijke doelen te stellen zoals die 750 punten werkt veel beter. En als we het halen dan belonen we dat natuurlijk met gebak. 

Elkaar aanspreken werkt ook. Laat zien dat het je wat kan schelen als iemand niet veilig staat te werken. Probeer dan ook samen te ontdekken waarom er onveilig gewerkt wordt. Help om de bron van het onveilige gedrag weg te nemen, dat wordt gewaardeerd. Je bent voor je veiligheid echt afhankelijk van anderen.

Standaardisatie kan heel veel problemen wegnemen

Omdat we nu veel werken met onderaannemers die weer zzp’ers inhuren moeten we vaak hetzelfde verhaal 3 keer uitleggen, dat werkt niet. De eerste keer doe je het de derde keer niet meer. Terwijl die man natuurlijk net zoveel recht heeft op een goede instructie als de eerste. Door meer te focussen op standaardisatie en routines kunnen we voorkomen dat we steeds alles opnieuw moeten uitleggen. Ik denk dat de verschillende branches samen met de grote aannemers daarin het voortouw moeten nemen.

Zo bouwen wij steigers, zo storten wij beton en zo leggen wij vloeren! 

Standaard afspraken en werkwijzen. Als er dan een bedrijf vloeren komt leggen dan weet ik dat iedereen geoefend heeft en op de hoogte is van de nieuwste eisen. Andersom werkt het natuurlijk ook. Op het moment dat zij weer naar een andere bouwplaats gaan en naar een andere aannemer, dan kunnen zij daar met hun eigen routine en aanpak aan de slag. We kunnen beter tijd besteden in het oefenen van routines dan steeds praten over de verschillen en afwijkingen. 

Hoe moeilijk kan het zijn? We bouwen al 30 jaar hetzelfde. Je bent voor je veiligheid afhankelijk van anderen.

Lees hier meer over Van Wijnen.

Wilt u meer informatie ontvangen over De veilige bouwplaats? Klik dan hier.

DELEN

Raymon de Bruin

Ik ben 22 jaar uitvoerder bij van Wijnen Dordrecht.

Ik ben 41 jaar, getrouwd met Janine en ik heb 2 zoons, Wes van 8 en Sem van 6.

 

Meer van dit

Meer veiligheid in je emailbox?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van De Veilige Bouwplaats. Dan bouwen we samen aan een veiligere werkplek voor iedereen in de bouw.