Gedragsbeïnvloeding op de bouwplaats

Door:
Christine
Gepubliceerd op:
1 oktober 2021
Leestijd:
2 minuten

Een veilige bouwplaats door middel van gedragsbeïnvloeding

Bouwvakkers weten vaak wel dat ze onveilig werken, maar er is niemand op de bouwplaats die ze daarover aanspreekt. Dan kun je nog zoveel toolbox meetings organiseren, veilig werken moet ook tussen de oren komen. Gedragsbeïnvloeding op de bouwplaats. Onveilig gedrag ontstaat meestal ook doordat er even snel nog wat gedaan moet worden.

Hoe kunnen we onveilige situaties vermijden….

Hoe zorgen wij ervoor dat iedereen de persoonlijke beschermingsmiddelen dragen en de veiligheidsinstructies opvolgen?

Het belang van veiligheid binnen de bouw is groot. Dat heeft alles te maken met het feit dat er onder omstandigheden wordt gewerkt die forse lichamelijke schade kunnen veroorzaken. Een val van hoogte, een stuk elektrisch gereedschap dat verkeerd wordt bediend, een object dat op iemand terecht komt. Een ongeval met gevaarlijke werkzaamheden is snel gebeurt. Om die reden worden er talloze instructies gegeven en wordt er veel gewerkt met borden, protocollen en lopen er zelfs continu mensen rond die fysiek toezicht houden. En dit allemaal om letsel bij de persoon die het werk doet te voorkomen.

Waarom gaat het dan toch fout?

Als we ‘veilig’ gedrag op de werkplek verlangen, dan zeggen we dus eigenlijk dat iemand zich op een specifieke wijze behoort te gedragen. Het dragen van een bril, helm en veiligheidsschoenen bijvoorbeeld. Een veiligheidsinstructie als je voor het eerst het terrein op komt. Een toolbox sessie over specifieke veiligheidsonderwerpen tijdens het werkproces, etc. Ook daar is voldoende over nagedacht.

De bouw heeft al veel stappen gemaakt, veel veiligheidsvoorschriften worden nageleefd maar dan moet dit wel een meerwaarde hebben voor de bouwvakker. De bouwvakker heeft te maken met deadlines, opdrachten moeten op tijd opgeleverd worden.

Medewerkers weten dat. Dus maken ze allemaal hun eigen afweging of al die veiligheidszaken hen helpen. De meerwaarde van onveilig werken, is dus over het algemeen lonender dan veilig werken. Hoe vervelend dat ook klinkt, het is te verklaren.

De veilige bouwplaats is er voor iedereen!

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van veiligheid op de bouwplaats!

DELEN

Christine

Meer van dit

Meer veiligheid in je emailbox?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van De Veilige Bouwplaats. Dan bouwen we samen aan een veiligere werkplek voor iedereen in de bouw. 

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.