Eerst nadenken, dan doen!

Door:
De redactie
Gepubliceerd op:
15 november 2022
Leestijd:
3 minuten

Er zijn momenten waarbij je beter eerst kan nadenken voordat je reageert. Noem het instinct, impulsief, je reactievermogen kan ook een negatief punt worden. Soms kan een impulsieve beslissing om te helpen bij een onveilige situatie verergerd worden, door jouw reageren. In bepaalde situaties ontkom je er niet aan dat je direct handelt uit instinct, en eigenlijk niet nadenkt voordat je iets doet. Eerst nadenken, dan doen!

Reactietijd

Je reactietijd lijkt langer te duren dan je verwacht, in werkelijkheid reageer je direct. We benoemen even een voorbeeld. Er ligt een hamer op de plank, de monteur stoot tegen de plank aan en de hamer glijdt weg over de rand en begint te vallen. De monteur ziet dit gebeuren en steekt in minder dan een halve seconde zijn hand uit in een poging de hamer te vangen.

In deze split second, vanaf het moment dat de hamer begint te vallen en de monteur zijn hand uitsteekt, vinden er veel processen in zijn lichaam plaats om deze reactie te veroorzaken. Alles wordt in gang gezet en dat in de juiste volgorde, om die hamer zo snel mogelijk te vangen.

Gevolgen

Hoewel het verbazingwekkend is dat al deze processen in minder dan een halve seconde plaatsvinden, kan het ook misgaan. In ons scenario met een hamer, is dit nog te overzien. Maar wat als er obstakels in de buurt zijn waardoor je kan struikelen, bewegende machines of wanneer een collega direct naast je staat te werken en schrikt van jouw optreden. Dan kan deze beweging ineens een heel ander effect hebben en kan je je zelf of anderen in gevaar brengen.

Een ander voorbeeld van een snelle reactie, met slechte afloop: Een vorkheftruck die zijn hefcapaciteit heeft overschreden kantelt naar voren tijdens het laden van een vrachtwagen. Iemand reageert impulsief en probeert de vorkheftruck naar beneden te trekken. Terwijl de vorkheftruck naar voren blijft kantelen, valt de lading op de grond, waardoor het contragewicht weer naar de grond wordt gestuurd. De persoon is uiteindelijk gevallen onder de vorkheftruck, met alle gevaren die dit met zich meebrengt.

Instinct

Niet alles kan je beslissen in een seconde, je reageert puur uit instinct. Er zijn situaties waarbij je jezelf in gevaar kan brengen of je collega’s. Je reactie is dat je erger wil voorkomen of liever nog wil verhelpen. Wees je bewust van de impuls om te handelen zonder goed na te denken. Probeer altijd te overzien of je handelen een verschil kan maken, zonder nog meer gevaarlijke situaties te creëeren.

Wij zijn benieuwd naar jouw ervaring! Eerst nadenken, dan doen?

Samen werken wij aan een Veilige Bouwplaats.

DELEN

Meer van dit

Meer veiligheid in je emailbox?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van De Veilige Bouwplaats. Dan bouwen we samen aan een veiligere werkplek voor iedereen in de bouw. 

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.