Meest voorkomende risico's in de bouw

Duidelijke communicatie op de bouwplaats

Door:
Christine Tuch
Gepubliceerd op:
2 september 2021
Leestijd:
2 minuten

Hoe maak je jezelf kenbaar voor alle bouwvakkers uit alle landen? De makkelijkste methode is een gebarentaal. Die voor iedereen duidelijk is. Deze is bedoeld om snel en eenvoudig in onveilige situaties te communiceren. Denk bijvoorbeeld aan gebaren zoals: Help, Stop, naar beneden en naar voren. Duidelijke communicatie op de bouwplaats mag hierin niet worden vergeten. We moeten een einde te maken aan onveilige situaties. Bouwspraak heeft hiervoor de tools om veilig met elkaar te communiceren. Bouwspraak heeft een lijst met woorden, omgezet in gebaren, die iedereen op de bouwplaats moet kennen. De website is beschikbaar in de talen Bulgaars, Duits, Engels, Hongaars, Nederlands, Pools, Roemeens en Turks. Deze is makkelijk met een smartphone te bezoeken.

Meer weten over Bouwspraak? Bekijk de website

Vergroten veiligheid op de bouwplaats

Met Bouwspraak maakt de sector een stap om de veiligheid in de Bouw te vergroten. De veiligheid op de bouwplaatsen begint met duidelijke communicatie. Gebruik de gebaren en voorkom misverstanden door bijvoorbeeld een taalbarrière of omgevingslawaai. Veiligheid begint met heldere communicatie voor en door iedereen.

Bouwspraak voor duidelijke communicatie

Bouwspraak heeft een lijst opgemaakt met gebaren die we kunnen gebruiken op de bouwplaats. Hiermee kan iedereen elkaar in situaties van gevaar, op afstand waarschuwen. Naast de gebaren zijn er ook borden die de gevaren weergeven.

Miscommunicatie is een veel gehoord probleem op de Bouwplaats, dit kan leiden tot onveilige situaties. Heldere en eenduidige communicatie op de bouwplaats is een uitdaging. Werknemers dragen vaak gehoorbescherming waardoor de geluiden ontbreken. Ook is Nederlands niet de enige taal op de bouwplaats. En vergeet niet dat het bouwproces complex kan zijn, doordat veel specialisten op dezelfde plek aan het werk zijn.

Ook werknemers zijn blij met het initiatief. Zij willen al jarenlang meer veiligheid op bouwplaatsen. En dat iedereen de veiligheidsvoorschriften naleeft. Spraakverwarring en ruis op de lijn vanwege luidruchtige machines blijken daarin een cruciale rol te spelen. Duidelijke communicatie op de bouwplaats voor iedereen!

De veilige bouwplaats helpt! Kijk op de https://deveiligebouwplaats.nl/ voor meer informatie.

Bron: Bouwspraak

DELEN

Christine Tuch

Meer van dit

Meer veiligheid in je emailbox?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van De Veilige Bouwplaats. Dan bouwen we samen aan een veiligere werkplek voor iedereen in de bouw. 

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.