Blog

Aanspreken op onveilig gedrag, doe jij dat?

Door: Christine Tuch
Leestijd: 2 minuten
Mannen communiceren op de bouwplaats
Veiligheid op de bouwplaats is een belangrijk thema voor alle betrokkenen op de bouwplaats. De complexiteit van de bouwplaats is enorm toegenomen en dat maakt dit thema een flinke opgave. Door deze complexiteit is een top down-oplossing niet meer toereikend om de gewenste verandering te realiseren. Het is tijd om gezamenlijk te denken vanuit de bottom up-benadering met een nieuwe manier van organiseren. Waarbij iedereen wordt betrokken om tot de juiste en meest relevante oplossingen te komen. De Veilige Bouwplaats start hier.

Langdurige hoge werkdruk, stress tijdens het werk, verkeerd tillen of veel dezelfde bewegingen maken. Het kan allemaal leiden tot veiligheidsrisico’s en gezondheidsklachten. Door tijdsdruk, routine of doordat medewerkers te veel uitgaan van eigen kennis en kunde. Hierdoor kunnen op de werkplek onveilige situaties ontstaan. Aanspreken op onveilig gedrag, doe jij dat?

Hoe veilig mensen functioneren kunnen we waarnemen door naar hen te kijken en hen te observeren. Observeren van het gedrag van werknemers is belangrijk om te beoordelen of ze de veiligheid op de werkplek goed geregeld hebben. Door te kijken, te praten én te begrijpen waarom werknemers zich zo gedragen, kun je veilig gedrag versterken. Door er samen over te praten (met bijvoorbeeld een schouderklopje) kun je onveilig gedrag beinvloeden.

GEWENST VEILIG GEDRAG

Bij iedereen zijn de regels wel bekent, hier de vijf basisregels voor veiligheid en gezondheid:

  1. Veilig en gezond werken kan altijd;
  2. Veiligheid kost tijd;
  3. Veilig werken doe je samen;
  4. We spreken elkaar aan op onveilig gedrag en onveilige situaties;
  5. Veiligheid zit in je, ook buiten werktijd !

Door je collega’s op de juiste manier aan te spreken, gaan zij “nadenken”.
Vraag niet: “Wat doe je nu?”, dit wordt gevoeld als een waardeoordeel. Beter is: “Waarom doe je dit, wat denk je dat de gevolgen kunnen zijn, hoe zou dit beter kunnen volgens jou?”

AKTIE = REACTIE

Is er een onveilige situatie bij jouw op de bouwplaats? Dan is niets doen geen optie. Als medewerker voel je jezelf verantwoordelijk voor alle onveilige situaties en/of onveilige handelingen, dus niet alleen voor die van jezelf. Melden bij de uitvoerder/chef doe je niet meteen! Je spreekt eerst je collega zelf aan op zijn gedrag en probeert hier samen uit te komen. Als je merkt dat je collega door jouw moeite er toch niets mee doet of de kantjes vanaf loopt, dan houdt jouw inspanning op en moet het anders opgelost worden. Je hebt namelijk bij onveilige situaties wel de plicht om het te melden aan je uitvoerder/chef. Zo kan iedereen zeggen wat hij ervan vindt en kunnen er samen afspraken gemaakt worden.

Wat doe jij in de volgende situatie?

Een leidinggevende loopt voor de 2e keer deze week met bezoekers zonder helm en veiligheidsschoenen over de bouwplaats. Aanspreken op onveilig gedrag, doe jij dat?

Je weet van een collega die de heftruck bedient dat hij geen certificaat heeft en dit dus niet mag. Maar het is wel handig, er zijn al te weinig handjes. Je ziet deze collega praten met een andere collega om vervolgens op de heftruck te stappen en te gebruiken. Wat zeg jij?

Je loopt over de bouwplaats en ziet dat werknemers van een onderaannemer gevelbeplating aan het hijsen zijn met een hoogwerker. Vervolgens wordt de gevelplaat gemonteerd door een werknemer die onder de hoogwerker staat. Wat doe jij?

Wil jij je VCA diploma in 1 keer behalen? Start nu met de battle en verbeter je VCA kennis!

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen op jouw bouwplaats!

Toets gratis jouw veiligheidskennis!

Toets op een leuke en GRATIS manier je veiligheidskennis met het spelen van de
GPI-game en win een foodtruck voor jouw bouwplaats.

Het beste van deveiligebouwplaats.nl direct in je mail? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Dit artikel delen

Auteur: Christine Tuch
De Veilige bouwplaats

Auteur

Christine Tuch
De Veilige bouwplaats

Blog schrijven

Wil je gebruik maken van ons blognetwerk om te gaan gastbloggen over veiligheid op de bouwplaats? Vul dan het onderstaande formulier in.

Dit artikel delen

Volg ons

Volg ons op de meest populaire social media kanalen en ontvang regelmatige nieuwe updates van ons!

Uitgelichte blog

Algemene veiligheid

Allround bouwvakker

De allround bouwvakker. Wat zijn de vaardigheden van de bouwvakker? Vaardigheden genoeg, maar zijn deze wel up to date met alle nieuwe ontwikkelingen in de bouw?

Lees meer »

Gerelateerde berichten

Algemene veiligheid

Allround bouwvakker

De allround bouwvakker. Wat zijn de vaardigheden van de bouwvakker? Vaardigheden genoeg, maar zijn deze wel up to date met alle nieuwe ontwikkelingen in de bouw?

Lees meer »
Noodsituaties
Algemene veiligheid

Samenwerken in de bouw

Samenwerken in de bouw, gaat niet vanzelf! Organiseren en samen de kennis bundelen met alle deelnemende partijen.

Lees meer »

De Veilige Bouwplaats nieuwsbrief komt eraan

Schrijf je alvast in.