Blog

Werken op hoogte, is dit wel veilig?

Door: De Veilige bouwplaats
Leestijd: 2 minuten
Werk jij op hoogte? Dan kleven hier toch een aantal risico's aan. Op hoogte werken brengt gevaren met zich mee, hier moet je maatregelen voor nemen. Kunnen vertrouwen op je collega's is een must. Valgevaar is een van de meest voorkomende oorzaken van een arbeidsongeval. Werken op hoogte, is dit wel veilig?

Werken op hoogte brengt een aantal risico’s met zich mee. Naast het valgevaar is er ook het gevaar dat een voorwerp naar beneden komt. Maar wat zijn deze risico’s van werken op hoogte, en is dit wel veilig? Om er een paar te benoemen: vallen van hoogte, vallen door de opening van een werkvloer, vallende voorwerpen, een mogelijk langere vluchtweg bij calamiteiten.

Fysieke belasting

De fysieke belasting bij werken in de bouw ligt al veel hoger dan bij andere beroepen. Denk hierbij aan inspannend en lichamelijk zwaar werk. Dit wordt vaak veroorzaakt door de gedwongen werkhoudingen, bukken en langdurig staan bij monteren. Maar ook bij zware lasten tillen, duwen, trekken of dragen. Het zware werk verschilt natuurlijk per bouw fase.

De belangrijkste risico’s zijn:

  • Lichamelijk zwaar werk
  • Repeterende bewegingen
  • Tillen, dragen, duwen, en trekken van zware lasten
  • Werkhoudingen

Bij werken op hoogte is er valgevaar. De meest voorkomende ongevallen zijn vallen van daken, vloeren, ladders, trappen of steigers. Dit is niet alleen op hoogte, maar kan ook gebeuren door werkzaamheden uit de omgeving. De meeste ongevallen worden veroorzaakt, door het verlies van evenwicht, onvoldoende beveiliging of het ontbreken daarvan en verkeerd gebruik van arbeidsmiddelen zoals een ladder of steiger.

Hoe kan je valgevaar voorkomen

De werkgever moet de werkplek beveiligen bij werkzaamheden waarbij er sprake is van valgevaar. De maatregelen moeten zo veel mogelijk het gevaar van vallen wegnemen. Als dat om technische reden niet kan, dan worden er collectieve maatregelen genomen worden. Indien collectieve maatregelen onvoldoende bescherming bieden dan moeten er PBM’s worden gebruikt.

5 tips voor veilig werken op hoogte

  • Zorg voor een RI&E voor werkzaamheden op hoogte
  • Maak een zorgvuldige planning van de werkzaamheden
  • Zorg voor goede trainingen voor alle medewerkers die op hoogte werken
  • Een opgeruimde werkplek, zodat werknemers niet struikelen of vallen
  • Gebruik valbescherming voor gereedschappen zodat voorbijgangers beschermt zijn tegen vallende objecten

De veilige bouwplaats verbind en zet zich in om samen een veilige bouwplaats te creëren. Schrijf je in en test gratis jouw kennis!


Toets gratis jouw veiligheidskennis!

Toets op een leuke en GRATIS manier je veiligheidskennis met het spelen van de
GPI-game en win een foodtruck voor jouw bouwplaats.

Het beste van deveiligebouwplaats.nl direct in je mail? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Dit artikel delen

De Veilige bouwplaats
De Veilige bouwplaats

Auteur

De Veilige bouwplaats
De Veilige bouwplaats

Blog schrijven

Wil je gebruik maken van ons blognetwerk om te gaan gastbloggen over veiligheid op de bouwplaats? Vul dan het onderstaande formulier in.

Dit artikel delen

Volg ons

Volg ons op de meest populaire social media kanalen en ontvang regelmatige nieuwe updates van ons!

Uitgelichte blog

Gerelateerde berichten

Algemene veiligheid

Allround bouwvakker

De allround bouwvakker. Wat zijn de vaardigheden van de bouwvakker? Vaardigheden genoeg, maar zijn deze wel up to date met alle nieuwe ontwikkelingen in de bouw?

Lees meer »

De Veilige Bouwplaats nieuwsbrief komt eraan

Schrijf je alvast in.