Blog

Worden veiligheidsregels genegeerd in de bouw?

Door: Christine Tuch
Leestijd: 2 minuten
Veiligheid op de bouwplaats is een belangrijk thema voor alle participanten betrokken bij de bouwplaats. De complexiteit van de bouwplaats is enorm toegenomen en dat maakt dit thema een flinke opgave. Door deze complexiteit is een top down-oplossing niet meer toereikend om de gewenste verandering te realiseren. Het is tijd om gezamenlijk te denken vanuit de bottom up-benadering met een nieuwe manier van organiseren. Waarbij iedereen wordt betrokken om tot de juiste en meest relevante oplossingen te komen. De Veilige Bouwplaats start hier.

Jaarlijks worden er nog steeds vele veiligheidsregels overtreden in de bouw. Volgens de inspectie worden de veiligheidsregels niet altijd toegepast, dit geldt zowel voor de grote als kleine bedrijven en de zzp’ers. De toegenomen bouwproductie en de druk van de opdrachtgevers dragen bij aan aan de vele overtredingen van de veiligheidsregels. Worden veiligheidsregels genegeerd in de bouw?

De druk in de bouw neemt toe

Door de druk in de bouw overtreden honderden bouwbedrijven de veiligheidsregels, waardoor bouwvakkers onder gevaarlijke omstandigheden moeten werken. Bouwplaats medewerkers lopen gevaar door uiteenlopende oorzaken, zoals een steiger die niet juist is opgebouwd, verkeerd gebruik van gereedschappen, gebrek aan beschermende kleding of blootstelling aan schadelijke stoffen. De inspectie SZW controleert of werkgevers en werknemers zich houden aan de verschillende wetten, besluiten en regelingen. Zijn er klachten of ongevallen in de bouw dan wordt dit altijd verder onderzocht. In sommige gevallen worden werkzaamheden stilgelegd vanwege de ernst van de overtredingen, dit bij acuut gevaar voor de medewerkers.

Wat vinden de bouwplaats medewerkers zelf, hoe ervaren zij de druk? Kan je tegen je collega zeggen, dat hij niet echt veilig bezig is? Of denk jij zelf ook dat door de tijdsdruk de veiligheid even niet zo ruim hoeft te nemen.

Bouwplaats medewerkers aan het woord…

Wij hebben de volgende vraag gesteld: Worden veiligheidsregels genegeerd in de bouw?

“Ja zolang de boetes makkelijk betaald kunnen worden. De boetes voor overtredingen moeten drastisch worden verhoogd. Dan moeten álle bouwbedrijven zich aan de regels houden”.

“Denk eerst even na voor je begint en neem de benodigde maatregelen, dit zal al een groot verschil kunnen maken”.

“Er zijn veel goede aannemers die een prima veiligheidssysteem hanteren. De kosten hiervoor moeten opgenomen zijn in de aanneemsom, wat prijsverhogend werkt met als mogelijk gevolg mislopen van een opdracht. Veel opdrachtgevers zijn niet geinterreseerd in veiligheid en willen gewoon de laagste prijs, met als gevolg een aannemer die veiligheid minder serieus neemt. Wil je echt veilig werken in de bouw zal de opdrachtgever mede aansprakelijk gesteld moeten worden of beter, haal veiligheid wat kosten betreft uit de aanneemsom”.

“Vraag aan iedere bouwvakker: heb jij zin om de vrouw van een collega van je te vertellen dat haar man straks in een rolstoel zit?”

“Snelheid is alles wat telt. Wanneer snelheid niet geleverd wordt staat de buitenlandse arbeider op je plaats.”

“Er zijn twee kanten. Enerzijds is de regelgeving in sommige gevallen overdreven en het werk daardoor niet goed uitvoerbaar, anderzijds is de tijdsdruk bijzonder hoog.”

Wil je meepraten over dit onderwerp of wil je iets toevoegen op het gebied van veiligheid? Deel met ons je verhaal via info@deveiligebouwplaats.nl

Lees alle blogs over veiligheid

Toets gratis jouw veiligheidskennis!

Toets op een leuke en GRATIS manier je veiligheidskennis met het spelen van de
GPI-game en win een foodtruck voor jouw bouwplaats.

BRON: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Het beste van deveiligebouwplaats.nl direct in je mail? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Dit artikel delen

Auteur: Christine Tuch
De Veilige bouwplaats

Auteur

Christine Tuch
De Veilige bouwplaats

Blog schrijven

Wil je gebruik maken van ons blognetwerk om te gaan gastbloggen over veiligheid op de bouwplaats? Vul dan het onderstaande formulier in.

Dit artikel delen

Volg ons

Volg ons op de meest populaire social media kanalen en ontvang regelmatige nieuwe updates van ons!

Uitgelichte blog

Algemene veiligheid

Allround bouwvakker

De allround bouwvakker. Wat zijn de vaardigheden van de bouwvakker? Vaardigheden genoeg, maar zijn deze wel up to date met alle nieuwe ontwikkelingen in de bouw?

Lees meer »

Gerelateerde berichten

Algemene veiligheid

Allround bouwvakker

De allround bouwvakker. Wat zijn de vaardigheden van de bouwvakker? Vaardigheden genoeg, maar zijn deze wel up to date met alle nieuwe ontwikkelingen in de bouw?

Lees meer »
Noodsituaties
Algemene veiligheid

Samenwerken in de bouw

Samenwerken in de bouw, gaat niet vanzelf! Organiseren en samen de kennis bundelen met alle deelnemende partijen.

Lees meer »

De Veilige Bouwplaats nieuwsbrief komt eraan

Schrijf je alvast in.