Blog

Waarschuwingsborden verhogen de veiligheid

Door: De Veilige bouwplaats
Leestijd: 2 minuten
Door het gebruik van de juiste veiligheidsborden in de bouw worden teksten overbodig. Een voordeel hiervan is dat alle pictogrammen die gebruikt worden universeel zijn en daardoor in elke taal te ‘lezen’ zijn. Waarschuwingsborden verhogen de veiligheid op de bouwplaats.

Personeel en bezoekers worden door de waarschuwingsborden op de hoogte gebracht van potentiële gevaren. Een (goed) verzorgde bouwplaats draagt niet alleen maar bij aan, veiligheid, gezondheid en welzijn van medewerkers. Maar het voorkomt ook faalkosten en schade aan materiaal. Waarschuwingsborden verhogen de veiligheid. Voor verschillende potentiële gevaren op de bouwplaats, zijn er diverse beschikbaar.

Waarschuw voor risico’s

Het werken in de bouw brengt de nodige risico’s met zich mee. Het is van groot belang om personeel en bezoekers te waarschuwen voor de aanwezige risico’s. Door het waarschuwen worden risico’s beperkt, waardoor een veilige(re) werkomgeving wordt gecreëerd. Toch een beter gevoel als je weet dat veiligheid hoog op de prioriteitenlijst staat.

Eén taal

Het gebruik van de juiste veiligheidsborden in de bouw maakt tekst in veel gevallen zelfs overbodig. Pictogrammen op waarschuwingsborden zijn universeel en daardoor voor iedereen te lezen. Bij het plaatsen van de borden is het belangrijk dat deze worden geplaatst op de juiste locatie. Ook met de gebaren van Bouwspraak, spreekt iedereen dezelfde taal.

Weet jij wat dit bord betekent?

Verplichte veiligheidssignalering

Aangezien veiligheidssignalering levens kan redden, is het in veel gevallen verplicht om risico’s visueel over te brengen op personeel en bezoekers van een bouwplaats. De werkgever is wettelijk verplicht veiligheidsborden te gebruiken als de werkplek, het gereedschap, machines of rijdend materieel een gevaar kunnen vormen voor de gezondheid of de veiligheid. Daarnaast wordt van de werkgever verwacht dat hij het personeel informeert over de betekenis van de waarschuwingsborden.

Een Veilige Bouwplaats daar bouw je samen aan

Naast waarschuwingsborden voor het aangeven van gevaren, zijn er nog meer maatregelen die je als werkgever kunt treffen om een veilige bouwplaats te creëren. Denk aan wegbebakening, persoonsbescherming, valbeveiliging, brandwering, verbandtrommels en randbeveiliging. Maar vergeet de toolbox sessies niet. Spreek je collega aan waneer je ziet dat hij/zij onveilig bezig is, samen bouwen aan veiligheid!

Hoe groot is jouw veiligheidskennis? Speel de gratis game en test je kennis!

Toets gratis jouw veiligheidskennis!

Toets op een leuke en GRATIS manier je veiligheidskennis met het spelen van de
GPI-game en win een foodtruck voor jouw bouwplaats.

Het beste van deveiligebouwplaats.nl direct in je mail? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Dit artikel delen

De Veilige bouwplaats
De Veilige bouwplaats

Auteur

De Veilige bouwplaats
De Veilige bouwplaats

Blog schrijven

Wil je gebruik maken van ons blognetwerk om te gaan gastbloggen over veiligheid op de bouwplaats? Vul dan het onderstaande formulier in.

Dit artikel delen

Volg ons

Volg ons op de meest populaire social media kanalen en ontvang regelmatige nieuwe updates van ons!

Uitgelichte blog

Algemene veiligheid

Allround bouwvakker

De allround bouwvakker. Wat zijn de vaardigheden van de bouwvakker? Vaardigheden genoeg, maar zijn deze wel up to date met alle nieuwe ontwikkelingen in de bouw?

Lees meer »

Gerelateerde berichten

Algemene veiligheid

Allround bouwvakker

De allround bouwvakker. Wat zijn de vaardigheden van de bouwvakker? Vaardigheden genoeg, maar zijn deze wel up to date met alle nieuwe ontwikkelingen in de bouw?

Lees meer »
Noodsituaties
Algemene veiligheid

Samenwerken in de bouw

Samenwerken in de bouw, gaat niet vanzelf! Organiseren en samen de kennis bundelen met alle deelnemende partijen.

Lees meer »

De Veilige Bouwplaats nieuwsbrief komt eraan

Schrijf je alvast in.