Blog

Waarom wordt er niet altijd veilig gewerkt? Lees hier de 5 factoren

Door: De Veilige bouwplaats
Leestijd: 2 minuten
Waarom bestaat er niet één bouwplaats waar altijd alles veilig is? Lees hier de 5 factoren die invloed hebben.

Onveilige omstandigheden en onveilige handelingen zijn meestal de oorzaak van incidenten in de bouwsector. Met name de onveilige handelingen zijn een grote factor bij de meeste arbeidsongevallen. Maar waarom wordt er niet altijd veilig gewerkt? Lees hier de 5 factoren die van invloed zijn.

De vijf factoren (de meest voorkomende)

Afleiding – Er zijn veel afleidingen op een bouwplaats, om een voorbeeld te noemen, lawaai van apparatuur, veel mensen en werkzaamheden die door elkaar lopen. Maar natuurlijk ook de mentale afleiding, speelt er thuis iets, dan kan ook dit van invloed zijn.

Automatisme – Veel werknemers voeren jarenlang dezelfde werkzaamheden uit. Hierdoor ontstaat een soort van automatisme, werkzaamheden worden een gewoonte. Waardoor mensen sneller geneigd zijn om de veiligheidsregels even niet te hanteren, omdat het toch wel ‘goed gaat’. Gedrag wordt dan niet meer zo veilig is.

Werkplek – Wanneer er geen aandacht is voor een opgeruimde werkplek? Is de veiligheid direct een punt van aandacht. Hier gebeuren nog steeds heel veel ongelukken door, wat helemaal niet nodig is. Een opgeruimde bouwplaats voorkomt ongevallen door uitglijden, struikelen, vallen, snijwonden, verstuikingen en verrekkingen. Spreek elkaar aan en maak samen afspraken hoe het wel een nette opgeruimde werkplek kan zijn.

Shortcuts – Een belangrijke onveilige handeling die resulteert in veel letsel op de werkplek, is het nemen van shortcuts. Er zijn verschillende redenen waarom een ​​werknemer shortcuts neemt, maar wat de gevolgen kunnen zijn, daar wordt meestal niet bij stilgestaan.

Slechte voorbereiding – Het gebrek aan planning en voorbereidingen leidt tot een groot aantal problemen. Wanneer de gevaren van nieuwe werkzaamheden niet worden besproken voordat het werk begint, blijven de gevaren aanwezig. Hierdoor lopen medewerkers risico op letsel. Een slechte voorbereiding kan ook leiden tot problemen, zoals het niet hebben van de juiste uitrusting, gereedschappen, materialen en personeel. Een goede training of toolbox voorafgaand zal zeker een gunstig effect hebben op de veiligheid maar ook voor de tijdsduur van de werkzaamheden.

Investeer in het opleiden van je personeel, geef ze de benodigde kennis vooraf, zo heb je minder faalkosten en minder kans op ongelukken.

Wil je meer weten over, hoe wij de kennis overbrengen naar jullie personeel? Kennis uitgifte op het moment dat zij het nodig hebben, advies en antwoorden direct tijdens de uitvoering? Lees hier meer!

Toets gratis jouw veiligheidskennis!

Toets op een leuke en GRATIS manier je veiligheidskennis met het spelen van de
GPI-game en win een foodtruck voor jouw bouwplaats.

Het beste van deveiligebouwplaats.nl direct in je mail? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Dit artikel delen

De Veilige bouwplaats
De Veilige bouwplaats

Auteur

De Veilige bouwplaats
De Veilige bouwplaats

Blog schrijven

Wil je gebruik maken van ons blognetwerk om te gaan gastbloggen over veiligheid op de bouwplaats? Vul dan het onderstaande formulier in.

Dit artikel delen

Volg ons

Volg ons op de meest populaire social media kanalen en ontvang regelmatige nieuwe updates van ons!

Uitgelichte blog

Gerelateerde berichten

Algemene veiligheid

Allround bouwvakker

De allround bouwvakker. Wat zijn de vaardigheden van de bouwvakker? Vaardigheden genoeg, maar zijn deze wel up to date met alle nieuwe ontwikkelingen in de bouw?

Lees meer »

De Veilige Bouwplaats nieuwsbrief komt eraan

Schrijf je alvast in.