Blog

Veiligheidsregels voor nieuwe collega’s

Door: De Veilige bouwplaats
Leestijd: 2 minuten
Inrichting van de bouwplaats
Investeer tijd om nieuwe collega's op te leiden. Dit verhoogt de veiligheid en zorgt voor de juiste uitvoering van de werkzaamheden.

Nieuwe collega’s opleiden en rondleiden over de bouwplaats. Uit onderzoek blijkt dat werknemers die minder dan een maand werkzaam zijn bij een bedrijf, drie keer meer kans lopen op een ongeval dan werknemers die langer dan een jaar werkzaam zijn. Hoewel nieuwe werknemers een groter risico lopen, hangt ook veel af van de inzet van collega’s en de werkplek zelf.

Voordelen van nieuwe werknemers

Een nieuwe medewerker wil op de hoogte zijn van alle veiligheidsregels, vooral als de meerderheid van de mensen op de bouwplaats zich ook aan de regels houdt. Als een nieuwe medewerker ziet dat de andere medewerkers veilig werken, zullen ze vaak hetzelfde willen doen. Nieuwe medewerkers hebben ook een frisse kijk op gevaren op de bouwplaats en kunnen ervaring van andere bouwplaatsen delen. Toch is het noodzakelijk dat ook zij een goede instructie krijgen en de processen leren kennen. Laat hen ook direct meedoen met de toolboxen.

Waarborgen

Ook al heeft de nieuwe collega al vele jaren ervaring bij een ander bedrijf, blijft nog steeds van belang dat hij/zij een goede training krijgt. De training moet op zijn minst algemene informatie bevatten over het werkterrein, het uitvoeren van werkzaamheden, de gevaren van het werk en de veiligheidsprocedures van het bedrijf.

Wijs een buddy toe. Veel bedrijven wijzen een buddy toe om ervoor te zorgen dat personen die onlangs zijn aangenomen bij een buddy terecht kunnen voor vragen en begeleiding. Hierdoor voelen ze zich vaak ook meer op hun gemak. Ook voor het toezicht van de werkzaamheden, van een collega met meer ervaring leer je het meeste van en zal ook een positieve uitwerking hebben op de werkzaamheden, zodat deze correct worden uitgevoerd. Minder oponthoud en een verhoogde productie.

Veiligheid op het werk is de verantwoordelijkheid van iedereen.

De Generieke Poortinstructie van de Veilige Bouwplaats

Wil je meer weten over onze game? Klik dan hier.

Met deze game kan je alle (nieuwe) medewerkers de veiligheidskennis van de bouwplaats op een leuke manier toetsen. Gelden er andere regels of zijn er bijzonderheden, ook dit kan je delen middels een alert. Wel zo veilig wanneer iedereen op de hoogte is van belangrijke veiligheidsinstructies.

Voor ieder bedrijf te customizen

Toets gratis jouw veiligheidskennis!

Toets op een leuke en GRATIS manier je veiligheidskennis met het spelen van de
GPI-game en win een foodtruck voor jouw bouwplaats.

Het beste van deveiligebouwplaats.nl direct in je mail? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Dit artikel delen

De Veilige bouwplaats
De Veilige bouwplaats

Auteur

De Veilige bouwplaats
De Veilige bouwplaats

Blog schrijven

Wil je gebruik maken van ons blognetwerk om te gaan gastbloggen over veiligheid op de bouwplaats? Vul dan het onderstaande formulier in.

Dit artikel delen

Volg ons

Volg ons op de meest populaire social media kanalen en ontvang regelmatige nieuwe updates van ons!

Uitgelichte blog

Algemene veiligheid

Allround bouwvakker

De allround bouwvakker. Wat zijn de vaardigheden van de bouwvakker? Vaardigheden genoeg, maar zijn deze wel up to date met alle nieuwe ontwikkelingen in de bouw?

Lees meer »

Gerelateerde berichten

Algemene veiligheid

Allround bouwvakker

De allround bouwvakker. Wat zijn de vaardigheden van de bouwvakker? Vaardigheden genoeg, maar zijn deze wel up to date met alle nieuwe ontwikkelingen in de bouw?

Lees meer »
Noodsituaties
Algemene veiligheid

Samenwerken in de bouw

Samenwerken in de bouw, gaat niet vanzelf! Organiseren en samen de kennis bundelen met alle deelnemende partijen.

Lees meer »

De Veilige Bouwplaats nieuwsbrief komt eraan

Schrijf je alvast in.