Blog

VCA halen? Battle mee

Door: Christine Tuch
Leestijd: 3 minuten
Vrouw in de bouw speelt spel op haar telefoon
Veiligheid op de bouwplaats is een belangrijk thema voor alle participanten betrokken bij de bouwplaats. De complexiteit van de bouwplaats is enorm toegenomen en dat maakt dit thema een flinke opgave. Door deze complexiteit is een top down-oplossing niet meer toereikend om de gewenste verandering te realiseren. Het is tijd om gezamenlijk te denken vanuit de bottom up-benadering met een nieuwe manier van organiseren. Waarbij iedereen wordt betrokken om tot de juiste en meest relevante oplossingen te komen. De Veilige Bouwplaats start hier.

Ben jij geen studiebol en vind je studeren knap vervelend? Dat mag, maar wil jij werken op de bouwplaats, dan heb jij je VCA diploma toch echt nodig. Om het leren makkelijk te maken hebben wij een game gemaakt. VCA halen? Battle mee.

Gamen is leren

Saaie theorie uit een boek moeten leren, is niet voor iedereen weggelegd. En dan moet de stof ook nog blijven hangen totdat je examen kan doen. Wij hebben hiervoor de Bouwbattle app ontwikkeld, deze app maakt het heel makkelijk. VCA halen, battle mee. Met deze game leer je namelijk zonder te studeren. Want hoe meer je speelt, hoe meer je leert. Hoe meer je leert, hoe beter je speelt. En spelen wil je, want het is echt een gaaf spel! Daarbij is de verwachting dat deze game een slagingspercentage heeft dat nóg hoger ligt dan de 90% die VCA deelnemers tot nu toe halen met de traditionele cursussen.

Hoe werkt de VCA halen, BATTLE mee?

  • Spelen wanneer jíj wilt
  • Daag een tegenstander uit
  • Lekker op je eigen mobiel
  • Meerkeuze vragen
  • Ook met beeldvragen net als bij rij- examen
  • Je kunt je langer concentreren
  • Samen bezig in plaats van alleen
  • Gratis proefexamens
  • meer dan 1.250 vragen, het wordt nooit saai

Hoe verloopt het spel?

In de Bouwbattle strijd je met een tegenstander. Jij kunt iemand uitdagen of je kunt uitgedaagd worden. Je speelt samen een battle die steeds uit 7 vragen bestaat.

Na elke battle zie je natuurlijk wie er gewonnen heeft. Ook zie je de antwoorden die jullie beiden gegeven hebben én welke antwoorden de juisten zijn. Je kunt elkaar daarna direct weer uitdagen of je kunt tegen iemand anders spelen.

Elke battle bestaat uit willekeurig geselecteerde vragen, dus je krijgt steeds andere combinaties. Ook de lesstof zit dus willekeurig door elkaar. Dat zorgt voor meer afwisseling én voorkomt dat je lesstof overslaat.

Wat als er geen tegenstander online is? Dan kun je altijd tegen Ronnie spelen, een robot. Probeer daar maar eens van te winnen!

Micro learning

Weet jij niet het antwoord op de vraag, dat is niet erg, je bent uiteindelijk aan het oefenen en fouten maken is vaak beter zodat jij de stof beter beheerst. Heb jij de game gespeeld dan kan je hier alle vragen nog even rustig doornemen. Klik op de “i” hier lees je direct een micro learning waardoor jouw kennis nog meer zal groeien.

Wanneer ben ik klaar om examen te doen?

In het spel heb je inzicht in je eigen scores, wekelijks ontvang jij jouw score. Je ziet dat je kennis groeit waardoor het examen straks makkelijk te behalen is. Ben je nog niet overtuigd oefen dan nog even verder en daag collega’s uit. Als je score rond de 75% ligt dan heb jij voldoende kennis in huis en ben je zeker klaar voor het examen. Stuur even een email naar info@rockpit.nl, met de tekst: ‘Ik ben er klaar voor’. Zij regelen dan wat nodig is en nemen daarvoor contact met je op.

Wat als ik niet slaag?

Als je niet slaagt, wat bijna onmogelijk is na al die battles die je hebt gewonnen, mag je gratis nog een keer spelen. Zes extra weken lang dus gratis spelen. Wel moet je zelf de kosten voor het examen zelf betalen.

Werkt dit echt, serious gaming?

Serious gaming is het fenomeen waarbij games worden ingezet om kennis over te brengen of mensen te laten trainen voor situaties die niet zoveel voorkomen. Het is een nieuwe ontwikkeling die onderdeel uitmaakt van het zogenaamde social learning.

Wat blijkt uit social learning? Simpel gezegd, samen met anderen leer je meer en sneller. Er is aangetoond dat mensen 80% van wat ze leren, opnemen via sociale contacten. Daar komt dus geen lesboek aan te pas! Vandaar dat vernieuwende onderwijsvormen gericht zijn op onderlinge samenwerking en uitwisseling.

Verder toont onderzoek aan dat met name mensen die niet bij de best lerende groepen horen, veel gemakkelijker leren als er met entertainment wordt gewerkt. (Je begrijpt inmiddels wel dat het een en ander is komen overwaaien uit de VS).

Deze game is de eerste grote game binnen de Nederlandse bouwwereld. Hij is, na diverse pilots bij een aantal bedrijven, eind vorig jaar de markt op gegaan. De resultaten zijn spectaculair: ruim 90% van de deelnemers slaagden in één keer!

Meld je snel aan en start vandaag nog. VCABattle mee op de Bouwplaats

Toets gratis jouw veiligheidskennis!

Toets op een leuke en GRATIS manier je veiligheidskennis met het spelen van de
GPI-game en win een foodtruck voor jouw bouwplaats.

BRON: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Het beste van deveiligebouwplaats.nl direct in je mail? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Dit artikel delen

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Auteur: Christine Tuch
De Veilige bouwplaats

Auteur

Christine Tuch
De Veilige bouwplaats

Blog schrijven

Wil je gebruik maken van ons blognetwerk om te gaan gastbloggen over veiligheid op de bouwplaats? Vul dan het onderstaande formulier in.

Dit artikel delen

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Volg ons

Volg ons op de meest populaire social media kanalen en ontvang regelmatige nieuwe updates van ons!

Uitgelichte blog

Gevaren, risico's en preventie

Gebaren op de Bouwplaats

Een veilige bouwplaats, wie wil dit nou niet? Het is natuurlijk zeer positief dat ieder bedrijf er op zijn eigen manier invulling aan probeert te geven. Maar het blijkt dus niet zo eenvoudig als dat het klinkt. Er zijn veel initiatieven om de veiligheid te vergroten op de bouwplaats, maar de verbinding tussen deze initiatieven is nog minimaal. Want een veilige bouwplaats maken we samen met alle bouwplaats-participanten.

Lees meer »

Gerelateerde berichten

Gevaren, risico's en preventie

Gebaren op de Bouwplaats

Een veilige bouwplaats, wie wil dit nou niet? Het is natuurlijk zeer positief dat ieder bedrijf er op zijn eigen manier invulling aan probeert te geven. Maar het blijkt dus niet zo eenvoudig als dat het klinkt. Er zijn veel initiatieven om de veiligheid te vergroten op de bouwplaats, maar de verbinding tussen deze initiatieven is nog minimaal. Want een veilige bouwplaats maken we samen met alle bouwplaats-participanten.

Lees meer »
Algemene veiligheid

De juiste houding is jouw sterkste fundament

Bij een veiligheidshouding denken we natuurlijk al snel aan hoe je de juiste houding aanneemt bij het tillen van zware lasten of niet te lang gebogen werkt. Hiervoor zijn reeds regels en adviezen om eventueel ongemak voor de werknemer (en in het verlengde de werkgever) te voorkomen. Maar vergeet niet wat je kan bewerkstelligen met houding en gedrag. Dit is een sterk fundament voor een veilige bouwplaats.

Lees meer »
Algemene veiligheid

Dit is de GPI-game: Veiligheid altijd op zak.

De GPI-game is de app die bewuste veiligheidskennis activeert. Ontdek hoe je samen kunt werken aan veiligheid op de bouwplaats door samen te leren in spelvorm. En hoe handig is het als je ‘m gewoon altijd uit je broekzak kunt toveren; waar je ook bent? Met de Generieke Poortinstructie Game speel jij voor veiligheid, wanneer het jou uitkomt en voor een Foodtruck in de maandelijkse Foodtruck Competitie. Check hier alle ins en outs.

Lees meer »

De Veilige Bouwplaats nieuwsbrief komt eraan

Schrijf je alvast in.